Logo De Belofte

KERKDRIEL - De gemeente Maasdriel gaat meepraten over de komst van drie windmolens. Ook al staat in het bestuursakkoord dat windmolens niet de voorkeur hebben.

'Mooi vind ik ze nog steeds niet, maar bij ons is het besef gekomen dat we wat moeten', zegt coalitiepartij Samen Sterk Maasdriel. 'We kunnen wachten en dan worden er ons misschien dingen opgelegd, nu zijn we zelf aan zet en nu kunnen we wat voor onze burgers vragen.'

Met het besluit wijkt de gemeente af van het bestuursakkoord waarin staat dat plaatsing van windmolens niet de voorkeur heeft. In februari wees het college van burgemeester en wethouders de aanvraag om windmolens te plaatsen dan ook af. De gemeenteraad kan een besluit van de bestuurders nog aanpassen en koos hiervoor. Wat betekent dat de coalitie het voorstel toch moet aannemen. 'We zullen het voorstel opnieuw moeten bekijken als de gemeenteraad dat wil', is de reactie van verantwoordelijke wethouder Peter de Vries. 

Al was dat geen eenvoudig besluit. D66 geeft een kijkje achter de schermen. 'Er is de afgelopen twee maanden een heel traject geweest binnen de gemeenteraad, we hebben veel gepraat en stuitten ook zeker op weerstand.' Toch stemden uiteindelijk alle partijen in om de aanvraag van de bewonerscoöperatie Bommelewaar voor drie windturbines te overwegen. Onder voorwaarde dat de inwoners van Maasdriel lokaal gaan profiteren en de gemeente kan meepraten over de locatie. 

Overruled door provincie

De gemeente Maasdriel moet de komende jaren aan de slag met de regionale aanpak van de energietransitie. En de provincie wil voor eind 2020 51 nieuwe turbines bouwen op 12 locaties in Gelderland. 'We hebben niet zoveel keus, als we nee zeggen worden we straks overruled door de provincie,' aldus de VVD.

Want de gemeente heeft de afgelopen maanden de ontwikkelingen bij buurtgemeente Zaltbommel nauw gevolgd. Daar hield de raad zijn poot stijf: een aanvraag voor windmolens werd afgewezen. Zonder resultaat. De partijen die de aanvraag deden voor de windmolens stapten naar de provincie en die besloot dat de windmolens er alsnog mogen komen. De gemeente Maasdriel wil dit voorkomen en blijven meepraten.

Zie ookWindmolens bij A2 mogen er komen

Geen onrust bij bewoners

Want als de windmolens er komen, dan moeten de bewoners lokaal profiteren. En de bewonerscoöperatie Bommelewaar zegt met drie windmolens 70 procent van de huishoudens in het gebied te kunnen voorzien van lokaal opgewekte stroom. Nu is het de vraag hoe dat er precies uit gaat zien en waar die windturbines dan moeten komen. Nadat de wethouder met de aanvraag aan de slag is geweest, bespreekt de raad in juni de aangepaste aanvraag opnieuw.

Zie ook:

Door: Esther Hendriks

Live nieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie