Logo De Belofte

EWIJK - Het moeten de grootste windmolens van Nederland worden; de vier à vijf zogenoemde XL-windturbines die langs de A73 bij Ewijk moeten komen. Behalve inwoners van Ewijk (gemeente Beuningen) uiten ook mensen uit Bergharen (gemeente Wijchen) forse kritiek. De groep van inmiddels 1075 tegenstanders hebben zich verenigd in de Stichting Tegenwind.

'Die windmolens zijn zo groot. Van deze omvang staan ze nog niet in Nederland. 230 meter. Om een beeld te geven: dat is drie keer zo hoog als het Erasmusgebouw in Nijmegen. Die zijn echt ongelofelijk groot.'

Eric Bouwens van Stichting Tegenwind doet zijn verhaal op het viaduct over de A73, vlakbij de locatie waar de mega-windmolens moeten komen. Deze locatie is gekozen door de gebiedsraad, een comité burgers die namens het college van Beuningen op zoek ging naar een geschikte plek. Wethouder Piet de Klein verwijst dan ook naar naar deze gebiedsraad voor een reactie.

'Door grotere turbines heb je er minder nodig'

Voorzitter Guido van Loenen van die gebiedsraad begrijpt dat er weerstand is, maar zegt dat Beuningen door de keuze voor deze mega-windturbines er juist minder hoeft te plaatsen. 'Hoe minder windturbines hoe minder invloed op de omgeving. En grotere turbines zijn ook vele malen efficiënter in opbrengst.'

Tekst gaat verder onder de reportage.

\

'Veel overlast en gezondheidsschade' 

Eric Bouwens: 'Hoe hoger de windturbines hoe meer rendement, maar ook hoe meer overlast.' Hij wijst erop dat de dichtstbijzijnde huizen op 400 meter staan. 'Dat gaat heel veel overlast geven en gezondheidsschade.'

En inwoners van Beuningen en Ewijk hebben het volgens hem al zo zwaar te verduren met de nabijheid van de A50 en de A73. Bouwens: 'Wij zeggen als inwoners: gemeente zorg ervoor dat wij niet nog meer hinder en overlast krijgen en die krijgen we zeker als hier die windmolens komen.' 

'Stoom en kokend water'

Volgens Bouwens doet Beuningen al genoeg aan duurzaamheid door afvalverbrander ARN die ruim een derde van de totale energie levert. Hij wil dat de gemeente kijkt naar alternatieven voor de windmolens. 'Het college heeft onlangs zelf gezegd dat het gebruik van aardwarmte kansrijk is in Beuningen. Waarom nu met stoom en kokend water toewerken naar die XL-windmolens?'

Deze dinsdag worden de plannen besproken in de commissievergadering van de Beuningse gemeenteraad. Dinsdag 9 april besluit de raad naar verwachting over de windmolens.

Live nieuws

 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie