Logo De Belofte

DE STEEG - De criminaliteitscijfers van Rheden, Doesburg en Rozendaal laten een sterke daling zien. De 'Rhedense aanpak' wordt bewierookt. Cybercrime en drugscriminaliteit stijgen wel. Ook zijn er meer meldingen van personen met verward gedrag. Wat is er zo bijzonder aan de aanpak van de politie in Rheden?

door Huibert Veth

In de gemeenteraad van Rheden werden dinsdagavond de cijfers van politie en brandweer gepresenteerd. Het aantal incidenten daalde vorig jaar met bijna een kwart ten opzichte van 2015. Het aantal geweldsincidenten nam zelfs met 41 procent af. Daarmee deed de politie het daar beter dan alle andere teams binnen het politiedistrict Gelderland-Midden. Diverse landelijke teams willen naar Rheden komen om te leren van de aanpak.

Resultaten van de teams district Gelderland-Midden op de resultaatgebieden veilige woon- en leefomgeving, bedrijvigheid en veiligheid en jeugd en veiligheid. Tekst loopt door onder de afbeelding.

'Verschuiving verdienmodel criminelen'

Burgemeester Carol van Eert is trots, maar relativeert de resultaten. Volgens hem verschuift het traditionele verdienmodel van de crimineel van 'ouderwetse' inbraken naar activiteiten als cybercrime en drugsproductie en -handel. Deze vormen van criminaliteit zijn niet verwerkt in de cijfers van Rheden.

Toch prijst Van Eert de aanpak, die hij omschrijft als 'ons kent ons'. 'Onze teams zitten echt in de wijken. Bij het zien van een foto weten onze mensen vaak al of het Pietje of Klaasje is. Dat is wel het voordeel van een kleinschalig team waarin mensen echt voor elkaar willen werken.'

'Niet achter bureau blijven zitten'

Ook benoemt van Eert de brede inzetbaarheid van politiemensen en de heersende mentaliteit als er ergens nood aan de man is. 'Dan blijven we niet achter het bureau zitten maar gaan erop af. Dat geeft agenten ook voldoening in hun werk.' Het gemeentebestuur zou volgens Van Eert een voorbeeld kunnen nemen aan de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de wijkagenten. Dit ziet de burgemeester binnen zijn college ook steeds meer gebeuren.

Resultaten van de teams district Gelderland-Midden op de mishandeling, bedreiging en openlijke geweldpleging. Tekst loopt door onder de afbeelding.

Teamchef Gode van Ee meldt dat ook in Rheden sprake is van een toename van meldingen van personen met verward gedrag. Dit gaat inmiddels om 25% van de meldingen. Dit heeft volgens burgemeester Van Eert alles te maken met de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) waarvoor gemeentes nu verantwoordelijk zijn. 'Door deze ontwikkeling blijven mensen langer in hun huis wonen. Hierdoor wordt de relatie tussen leefbaarheid en veiligheid op de proef gesteld doordat er meer mensen met verward gedrag in woonwijken wonen.'

Live nieuws

 • Gemeente Nunspeet gaat fietsen verwijderen bij het station

  22 oktober 2019
  NUNSPEET - De gemeente Nunspeet gaat komende week streng controleren op fout geparkeerde fietsen bij het station. Fietsen die niet in het rek staan, worden verwijderd.
 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie