Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - Verwarde mensen in de Achterhoek en op de Veluwe worden niet langer door de ambulancedienst vervoerd, maar in een 'gewone' auto en onder begeleiding van een verpleegkundige.

De auto is een afgeleide van de 'psycholance', een speciale ambulance voor het vervoer van verwarde personen naar een geschikte opvanglocatie.

Speciale ambulance

Deze speciale ambulance wordt ingevoerd in de Achterhoek en op de Veluwe. Uitgangspunt is dat verwarde mensen beter op hun plaats zijn in de gezondheidszorg en dat ze daarom niet in een politieauto moeten worden vervoerd.

Het vervoer van de kwetsbare doelgroep wordt nu door de ambulancedienst in plaats van de politie uitgevoerd. 'Binnenkort komt er een speciale ambulance', zegt een woordvoerder van de gemeente Oost Gelre. 'Het is meer een gewone auto met een gespecialiseerde verpleegkundige en dat geeft deze doelgroep meer rust.'  

Vier thema's

Kwetsbare personen behoren in Oost-Nederland tot de vier belangrijkste thema's waar de politie zich de komende jaren op gaat richten. Ook ondermijning (vermenging onderwereld en bovenwereld) en cybercrime (zoals hacking) hebben de aandacht, en de politie wil meer 'informatiegestuurd' gaan werken.

Dit betekent: optimaal uitwisselen van informatie tussen samenwerkende partijen. 'Daardoor krijg je beter zicht op de criminaliteit die op basis van die informatie kan worden aangepakt', zegt burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre.

Vijf mensen erbij

De politie in de Oost-Achterhoek kreeg er vorig jaar vijf mensen bij, daar waar binnen het veiligheidsbeleid in Oost-Nederland was uitgegaan van minder capaciteit.

Bronsvoort: 'Dat vonden we niet terecht en we hebben daarvoor een aantal omstandigheden aangevoerd. We zouden minimaal op de nullijn moeten blijven. We kregen er vijf mensen bij en nu is erkend dat dat terecht is gebeurd.' 

Zie ook: 'Psycholance' voor verwarde mensen gaat later rijden

Live nieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie