Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - Leerlooierij Rompa Tanneries in Lichtenvoorde gaat donderdag bij de Raad van State (RvS) in Den Haag het juridisch gevecht aan met Oost Gelre. De gemeente verwijderde 1 maart bij Rompa de gevaarlijke stof H330 en stelde het bedrijf een dwang in het vooruitzicht.

door Domien Esselink

Hierdoor is het productieproces bij Rompa deels stilgevallen en daarom vraagt het bedrijf de rechter om de maatregelen ongedaan te maken. Bovendien wil Rompa de geleden schade verhalen op de gemeente Oost Gelre.

Overlast 

Het bedrijf en de gemeente liggen al jaren in de clinch over geuroverlast en Oost Gelre zegt het belang van de buurtbewoners, die dagelijks klagen over de stank, voorop te stellen.

Toen op 1 maart bij een controle 12.000 liter H330 werd aangetroffen, waar 350 liter is toegestaan, liet Oost Gelre de 'bij een brand mogelijk levensbedreigende stof' verwijderen en kondigde een last onder dwangsom aan.

Rompa wil garanties

Rompa-directeur Twan de Bie verkondigde eerder al dicht bij een oplossing voor de stankoverlast te zijn, maar het bedrijf wil eerst garanties hebben van Oost Gelre dat het op de huidige plek dicht bij het centrum van Lichtenvoorde kan blijven zitten. Oost Gelre ziet het bedrijf het liefst naar bedrijventerrein de Laarberg verhuizen.

Rompa nam in 2013 de leerlooierij van het voormalige Hulshof over en leek na lang overleg bereid tot een nieuwe vergunningsaanvraag, waarin nieuwe voorwaarden tot aanpak van de stankoverlast hadden moeten leiden.

Rompa trok die aanvraag op 11 januari in, waarna Oost Gelre terugviel op de vergunning van 2001 en besloot tot handhaving van de vergunning over te gaan. 

Wanneer? 

Een uitspraak bij Raad van State neemt gemiddeld zes weken in beslag, maar omdat sprake is van een spoedzitting zou de rechter eerder uitspraak kunnen doen.

Live nieuws

 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie