Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Gemeentes moeten de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uitvoeren. Maar de raad in Renkum is onvoldoende geïnformeerd, evalueert te weinig, stelt geen concrete doelen en geeft onvoldoende visie, zo blijkt uit onderzoek. Dit moet anders vindt het college en het komt daarom met een voorstel.

door Huibert Veth

De gemeentelijke aansturing van de Wmo moet beter in Renkum. Er moet meer uitgegaan worden van vragen die spelen onder inwoners. Er moet vaker en helderder geëvalueerd worden en er moeten concretere doelen gesteld worden. Dit staat in het raadsvoorstel waar de gemeenteraad dinsdagavond over sprak.

Eerste jaren overleven

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo die in 2015 is ingevoerd. Het voorstel volgt naar aanleiding van adviezen van de Rekenkamercommissie over deze wet. In dit onderzoek geven Wmo-consulenten aan dat de eerste jaren na invoering vooral in het teken stonden van overleven omdat er door de gemeente weinig houvast geboden werd.

De situatie is sindsdien verbeterd maar de gemeenteraad heeft nog altijd geen duidelijke kaders gegeven. Bijvoorbeeld op het gebied van vergrijzing of 'langer thuis wonen'. Ook is er te weinig controle. De raad zou te weinig informatie hebben waardoor het onvoldoende zicht heeft op de situatie om richtlijnen te kunnen stellen. Zo wordt onvoldoende duidelijk wat de gemeente Renkum belangrijk vindt bij de ondersteuning die ze verleent aan haar inwoners.

Betaalbare en toegankelijke zorg

Verantwoordelijk wethouder Leonie Rolink (VVD): 'Deze rapporten helpen ons om de zorg toekomstbestendig te organiseren, zodat het betaalbaar blijft en toegankelijk is voor iedere inwoner die dit nodig heeft.' De gemeenteraad lijkt het voorstel in ruime meerderheid te omarmen. 'We zijn als raad nooit te oud om te leren', aldus raadslid Theo Modderkolk (Partij Renkumse Dorpen).

Aan welke maatschappelijke opgaven werkt de gemeente? En waar wil zij met de zorg en ondersteuning voor haar inwoners over 10 jaar staan? Met dit raadsvoorstel wil het college werken aan antwoorden op deze vragen. Eind deze maand zal er over het voorstel besloten worden.

Live nieuws

 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Eind in zicht: nieuw gemeentehuis Overbetuwe bereikt hoogste punt

  17 september 2019
  ELST - Het hoogste punt van het nieuwe Overbetuwse gemeentehuis is bereikt: de constructie van het pand in Elst staat. De verwachting is dat burgers medio 2020 hun paspoorten en trouwaktes als vanouds kunnen ophalen nadat het is afgebouwd.
 • Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

  17 september 2019
  WIJCHEN - Plannen om het centrum van Wijchen 'mooier te maken', zijn door de gemeente aangepast nadat er ruim 650 kritische burgers in opstand kwamen tegen de ideeën. Nu ligt er een alternatief plan, maar dat is voor lang niet iedereen genoeg om de strijdbijl te begraven.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een caravan straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
 • Gemeenten moeten verordening aanpassen vanwege ambtsgebed

  17 september 2019
  ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie