Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Gemeentes moeten de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uitvoeren. Maar de raad in Renkum is onvoldoende geïnformeerd, evalueert te weinig, stelt geen concrete doelen en geeft onvoldoende visie, zo blijkt uit onderzoek. Dit moet anders vindt het college en het komt daarom met een voorstel.

door Huibert Veth

De gemeentelijke aansturing van de Wmo moet beter in Renkum. Er moet meer uitgegaan worden van vragen die spelen onder inwoners. Er moet vaker en helderder geëvalueerd worden en er moeten concretere doelen gesteld worden. Dit staat in het raadsvoorstel waar de gemeenteraad dinsdagavond over sprak.

Eerste jaren overleven

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo die in 2015 is ingevoerd. Het voorstel volgt naar aanleiding van adviezen van de Rekenkamercommissie over deze wet. In dit onderzoek geven Wmo-consulenten aan dat de eerste jaren na invoering vooral in het teken stonden van overleven omdat er door de gemeente weinig houvast geboden werd.

De situatie is sindsdien verbeterd maar de gemeenteraad heeft nog altijd geen duidelijke kaders gegeven. Bijvoorbeeld op het gebied van vergrijzing of 'langer thuis wonen'. Ook is er te weinig controle. De raad zou te weinig informatie hebben waardoor het onvoldoende zicht heeft op de situatie om richtlijnen te kunnen stellen. Zo wordt onvoldoende duidelijk wat de gemeente Renkum belangrijk vindt bij de ondersteuning die ze verleent aan haar inwoners.

Betaalbare en toegankelijke zorg

Verantwoordelijk wethouder Leonie Rolink (VVD): 'Deze rapporten helpen ons om de zorg toekomstbestendig te organiseren, zodat het betaalbaar blijft en toegankelijk is voor iedere inwoner die dit nodig heeft.' De gemeenteraad lijkt het voorstel in ruime meerderheid te omarmen. 'We zijn als raad nooit te oud om te leren', aldus raadslid Theo Modderkolk (Partij Renkumse Dorpen).

Aan welke maatschappelijke opgaven werkt de gemeente? En waar wil zij met de zorg en ondersteuning voor haar inwoners over 10 jaar staan? Met dit raadsvoorstel wil het college werken aan antwoorden op deze vragen. Eind deze maand zal er over het voorstel besloten worden.

Live nieuws

 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Rechter verwerpt bezwaren omwonenden, weg vrij voor komst zonnepark

  25 februari 2020
  HALL - De komst van een zonnepark in Hall, gemeente Brummen, is weer een stap dichterbij. Omwonenden zijn het niet eens met de plannen, maar de rechter wees hun bezwaren onlangs af.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie