Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Er is jarenlang te weinig geïnvesteerd in het onderhoud van verschillende sportparken in de gemeente Renkum. De gemeente wilde deze verantwoordelijkheid overdragen en heeft hierbij het achterstallig onderhoud op laten lopen. Dit moet rechtgetrokken worden, vindt het college. Daarbij wil het college verduurzamen en besparen op personeel.

door Huibert Veth

De gemeente Renkum moet een kleine vier ton uittrekken voor onderhoud van de sportparken Wilhelmina en de Bilderberg. Dit staat in een voorstel van het college waar de gemeenteraad dinsdagavond over sprak. Er is de afgelopen jaren minimaal geïnvesteerd in de voorzieningen van de voetbal- en hockeyverenigingen uit Heelsum en Oosterbeek waardoor de investering volgens het gemeentebestuur noodzakelijk is.

Duurzamer en minder personeel

Met het bedrag moeten onder meer automatische beregening, veldafzettingen, afrastering, led-verlichting en veldrenovatie gerealiseerd worden. De gemeente wil de sportparken hiermee een duurzame kwaliteitsimpuls geven en besparen op personele inzet.

'Vorige college corrigeren'

In het Renkumse coalitieakkoord werd afgesproken om de overdracht van beheer en onderhoud van de sportparken naar de verenigingen te heroverwegen nadat gesprekken hierover begin 2018 zijn gestopt omdat de partijen het niet eens konden worden.

'Het vorige college heeft afgesproken dat ze het beheer en onderhoud over gingen dragen aan de verenigingen. Daarbij is er in de onderhandelingsperiode achterstallig onderhoud ontstaan en is er te weinig budget gereserveerd,' zegt verantwoordelijk wethouder Marinka Mulder (PvdA). 'Dat gaan we met dit voorstel corrigeren. Ik vind het belangrijk als we praten over overdracht, we ook iets moeten overdragen dat voldoet aan de eisen die we er zelf aan stellen.'

Kritiek gemeenteraad

Verschillende raadsfracties toonden zich kritisch op het voorstel en vroegen zich af waarom dit juist nu moet terwijl het college in december met een bredere sportnota gaat komen. Fractievoorzitter Danielle van Bentem (GemeenteBelangen): 'Het lonkt om ja te zeggen, maar we moeten de discussie breder trekken.' VVD en D66 zijn niet enthousiast en vinden de investeringen nu niet passen gezien de financiële uitdagingen in bijvoorbeeld de zorg waar de gemeente voor staat. 

Wethouder Marinka Mulder: 'Als u zou besluiten op de sportparken huizen neer te gaan zetten is deze investering kapitaalvernietiging. In alle andere gevallen is hij noodzakelijk.' De wethouder zegde toe om in beeld te brengen wat de gevolgen zijn als de raad zou besluiten de investering uit te stellen. De gemeenteraad zal vermoedelijk eind deze maand een besluit nemen over het collegevoorstel.

Live nieuws

 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Eind in zicht: nieuw gemeentehuis Overbetuwe bereikt hoogste punt

  17 september 2019
  ELST - Het hoogste punt van het nieuwe Overbetuwse gemeentehuis is bereikt: de constructie van het pand in Elst staat. De verwachting is dat burgers medio 2020 hun paspoorten en trouwaktes als vanouds kunnen ophalen nadat het is afgebouwd.
 • Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

  17 september 2019
  WIJCHEN - Plannen om het centrum van Wijchen 'mooier te maken', zijn door de gemeente aangepast nadat er ruim 650 kritische burgers in opstand kwamen tegen de ideeën. Nu ligt er een alternatief plan, maar dat is voor lang niet iedereen genoeg om de strijdbijl te begraven.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een caravan straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
 • Gemeenten moeten verordening aanpassen vanwege ambtsgebed

  17 september 2019
  ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie