Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Er is jarenlang te weinig geïnvesteerd in het onderhoud van verschillende sportparken in de gemeente Renkum. De gemeente wilde deze verantwoordelijkheid overdragen en heeft hierbij het achterstallig onderhoud op laten lopen. Dit moet rechtgetrokken worden, vindt het college. Daarbij wil het college verduurzamen en besparen op personeel.

door Huibert Veth

De gemeente Renkum moet een kleine vier ton uittrekken voor onderhoud van de sportparken Wilhelmina en de Bilderberg. Dit staat in een voorstel van het college waar de gemeenteraad dinsdagavond over sprak. Er is de afgelopen jaren minimaal geïnvesteerd in de voorzieningen van de voetbal- en hockeyverenigingen uit Heelsum en Oosterbeek waardoor de investering volgens het gemeentebestuur noodzakelijk is.

Duurzamer en minder personeel

Met het bedrag moeten onder meer automatische beregening, veldafzettingen, afrastering, led-verlichting en veldrenovatie gerealiseerd worden. De gemeente wil de sportparken hiermee een duurzame kwaliteitsimpuls geven en besparen op personele inzet.

'Vorige college corrigeren'

In het Renkumse coalitieakkoord werd afgesproken om de overdracht van beheer en onderhoud van de sportparken naar de verenigingen te heroverwegen nadat gesprekken hierover begin 2018 zijn gestopt omdat de partijen het niet eens konden worden.

'Het vorige college heeft afgesproken dat ze het beheer en onderhoud over gingen dragen aan de verenigingen. Daarbij is er in de onderhandelingsperiode achterstallig onderhoud ontstaan en is er te weinig budget gereserveerd,' zegt verantwoordelijk wethouder Marinka Mulder (PvdA). 'Dat gaan we met dit voorstel corrigeren. Ik vind het belangrijk als we praten over overdracht, we ook iets moeten overdragen dat voldoet aan de eisen die we er zelf aan stellen.'

Kritiek gemeenteraad

Verschillende raadsfracties toonden zich kritisch op het voorstel en vroegen zich af waarom dit juist nu moet terwijl het college in december met een bredere sportnota gaat komen. Fractievoorzitter Danielle van Bentem (GemeenteBelangen): 'Het lonkt om ja te zeggen, maar we moeten de discussie breder trekken.' VVD en D66 zijn niet enthousiast en vinden de investeringen nu niet passen gezien de financiële uitdagingen in bijvoorbeeld de zorg waar de gemeente voor staat. 

Wethouder Marinka Mulder: 'Als u zou besluiten op de sportparken huizen neer te gaan zetten is deze investering kapitaalvernietiging. In alle andere gevallen is hij noodzakelijk.' De wethouder zegde toe om in beeld te brengen wat de gevolgen zijn als de raad zou besluiten de investering uit te stellen. De gemeenteraad zal vermoedelijk eind deze maand een besluit nemen over het collegevoorstel.

Live nieuws

 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
 • Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

  19 februari 2020
  DE STEEG - De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.
 • Europees geld moet 300 Arnhemse huishoudens helpen te verduurzamen

  19 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem wil 300 huishoudens die in 'energiearmoede' leven helpen. Daarvoor is een aanvraag gedaan voor twee projecten bij de Europese Unie (EU). Als deze worden goedgekeurd ontvangt de gemeente 595.000 subsidie van de EU. Zelf zal de Rijnstad 305.000 moeten bijdragen en er wordt 30.000 euro van de provincie verwacht.
 • Veel weerstand tegen strenge afvalcontroles

  18 februari 2020
  GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.
 • Bomenbond wil biomassaketels voorkomen, maar gemeente heeft geen mogelijkheden

  18 februari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse Bomenbond wil dat de gemeente voorkomt dat er twee biomassaketels worden geplaatst op landgoed Klingelbeek. Maar volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft het gesprek waar de actiegroep om vraagt al plaatsgevonden. En daarmee houden de juridische mogelijkheden op, zegt zij.
 • Metamorfose oude Meisjesvakschool in Zutphen kan nog alle kanten op

  18 februari 2020
  ZUTPHEN - Dat de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein in Zutphen gaat veranderen staat vast. Maar of het gaat om sloop of verbouwing is nog niet duidelijk. Volgens wethouder Annelies de Jonge ziet het college er in ieder geval op toe dat dit eerste scenario alleen onder strikte voorwaarden wordt toegestaan. 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie