Logo De Belofte

RHEDEN - Komen er windmolens in Rheden? Daarover moet in de komende tijd meer duidelijkheid komen. De gemeente start een onderzoek naar de mogelijkheid voor windmolens. Het is een flinke ommezwaai ten opzichte van het eerdere college, maar ook Rheden moet zich houden aan de klimaatdoelstellingen. En dit kan daar bij helpen.

Het onderzoek richt zich op een gebied tussen de IJssel en de provincialeweg van Arnhem naar Zutphen, bevestigt een gemeentewoordvoerder. Maar er is nog niets zeker, benadrukt zij. Het kan ook zijn dat uit de bevindingen naar voren komt dat het allemaal niet mogelijk is.

Grootste knelpunt in Rheden is ruimte; vanwege landgoederen, landbouwgronden en natuurgebieden zoals de Posbank is veel grond uitgesloten voor windmolens.

Rheden loopt achter

Toch moet Rheden wel aan de bak, wil het de klimaatdoelstellingen behalen. Uit gemeentelijke stukken blijkt dat Rheden achterloopt op het besparen van energie en het duurzaam opwekken ervan.

Er staat onder meer: 'Als wij onze concrete doelstellingen de komende jaren alsnog willen behalen, dan moeten wij werk maken van het bouwen van windturbines, zonnevelden en alternatieve energiebronnen.'

Er mag overigens sinds januari ook in regioverband worden opgetrokken bij het neerzetten van zonnevelden en windmolens.

Vrijblijvend?

Wethouder Dorus Klomberg zegt in het stuk: 'Het is niet langer de vraag of wij windturbines, zonnevelden en andere installaties voor het opwekken van duurzame energie toestaan op ons grondgebied. Het is alleen nog de vraag waar dat dan het beste kan.'

Op de vraag of het onderzoek dan wel zo vrijblijvend is, antwoordt de woordvoerder dat, ook al is de locatie wellicht geschikt, de komst van windturbines nog altijd hangt op de investering die bedrijven vervolgens willen doen. Want de gemeente zal niet zelf investeren in de turbines.

'Energiemaatschappijen moeten de afweging maken of het rendabel is. Ook lokale burgerinitiatieven moedigt Rheden aan. Zo is er in Ellecom een initiatief voor zonnepanelen. Maar dat ligt op provinciegrond. De wethouder heeft gezegd het project te omarmen, maar beslist hier niet over.'

Ommezwaai

Ten opzichte van het eerdere college is het standpunt over het gebied waar nu naar wordt gekeken een flinke ommezwaai. Onder het vorige college was de komst van windmolens daar onbespreekbaar.

Het nieuwe college van VVD, ChristenUnie, PvdA, D66 en CDA liet meteen al weten hier anders in te staan. Dat zet het bestuur nu kracht bij, door onder meer een onderzoek naar de haalbaarheid van windmolens op te zetten.

Rheden wil in 2023 16 procent van de energiebehoefte in de gemeente duurzaam opwekken.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Rheden

 • Rheden wil eerder helpen bij (dreigende) schulden

  12 april 2019
  RHEDEN - De gemeente Rheden heeft met woningcorporatie Vivare, zorgverzekeraar Menzis en energieleveranciers vrijdag een convenant gesloten om inwoners met dreigende schulden eerder te kunnen helpen.
 • Windmolens in Rheden? Gemeente sluit niets uit

  05 maart 2019
  RHEDEN - Komen er windmolens in Rheden? Daarover moet in de komende tijd meer duidelijkheid komen. De gemeente start een onderzoek naar de mogelijkheid voor windmolens. Het is een flinke ommezwaai ten opzichte van het eerdere college, maar ook Rheden moet zich houden aan de klimaatdoelstellingen. En dit kan daar bij helpen.
 • Miljoenen tekort in jeugdzorg, maar provincie stelt groot onderzoek uit

  29 januari 2019
  ARNHEM - De zorgen van gemeenten over de grote tekorten in de jeugdzorg worden met de dag groter. Toch stelt de provincie Gelderland, die financieel toezicht moet houden, het onderzoek naar de tekorten uit.
 • Velp krijgt doelgroepenbad bij nieuw zwembad

  27 september 2018
  VELP - Er komt een doelgroepenbad en een peuterbad in het nieuwe zwembad in Velp. De gemeenteraad van Rheden stemde daarmee in. Volgens de gemeente Rheden voldoet dit bad aan een sterke behoefte vanuit de inwoners. Zowel gebruikers als huisartsen als fysiotherapeuten hebben om de baden verzocht.
 • Miljoenentekort in Rheden door hogere kosten zorg en bijstand

  14 juni 2018
  RHEDEN - De gemeente Rheden heeft 2017 afgesloten met een tekort van 5,6 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening. Volgens de gemeente Rheden komt dit onder meer door de hogere kosten voor de WMO, jeugdhulp en bijstand.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend