Logo De Belofte

NIJMEGEN - Wie is er verantwoordelijk voor de vele autobranden in Nijmegen? Hoewel de politie met man en macht zoekt naar de dader(s), tast ze nog steeds in het duister.

door Rob Haverkamp

Onrust in Nijmegen. Al lang. Onder autobezitters. Vlammenzeeën die wild om zich heen grijpen en de volgende dag zwartgeblakerde restanten. Voor tienduizenden euro's gaat in rook op.

'Het zal je auto maar zijn'

Meer dan 20 auto's die in brand worden gestoken in nog geen twee maanden tijd. Maar door wie? Met veel politie-inzet wordt nu jacht gemaakt op de dader of daders

'Het zal je auto maar zijn, het zal je maar overkomen', zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. 'Een auto van jezelf die in brand gaat, dat maakt echt een diepe indruk op mensen. En dat is ook meer dan voldoende reden op zich al om er als politie en gemeente volop in te gaan en te zorgen dat dit stopt.'

(tekst gaat verder onder de storymap)

'Kan iedereen overkomen'

'Met namen ook in de nachtelijke uren', vult Hans Teunissen van de politie Nijmegen aan. 'Het is onvoorspelbaar, het is beangstigend, brand. Dus we kunnen ons heel goed voorstellen dat mensen op een oplossing zitten te wachten.'

'Dit trekt natuurlijk flink de aandacht', gaat de burgemeester verder. 'En het kan iedereen overkomen. Iedereen die een auto of een ander voertuig op straat heeft staan kan dat overkomen. En vooral ook omdat we in dit stadium nog niet weten wie er verantwoordelijk voor is kan dat natuurlijk gevoelens van angst oproepen.

(tekst gaat verder onder het kaartje)

Baldadigheid of een pyromaan?

Het kan vandalisme uit baldadigheid zijn, denkt de politie. Of een pyromaan, iemand die de auto's in brand steekt vanuit een bepaalde aandrang. Kopieergedrag wordt ook niet uitgesloten. Elke autobrand levert de politie meer aanwijzingen op

Teunissen: 'Bij elke autobrand hebben we wel een klein flardje informatie. Hetzij uit getuigenverhoor, hetzij uit een buurtonderzoek, hetzij uit sporenonderzoek. Al die ingrediënten bij elkaar gaan ons een keer bij een dader brengen.' 

'Dus laten we hopen dat er iemand gepakt gaat worden', besluit de burgemeester van de door autobranden geplaagde Waalstad.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse Waalbrug zaterdagnacht afgesloten

  18 juli 2019
  NIJMEGEN - In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 juli wordt de Waalbrug in Nijmegen weer afgesloten. Dat is nodig om de situatie weer terug te brengen zoals die voor de Vierdaagse was, zodat Rijkswaterstaat verder kan met de grondige renovatie van de brug. Ter hoogte van de Turennesingel komt ook de tweede rijstrook de stad uit weer terug.
 • Tientallen Nijmeegse panden mogelijk niet brandveilig

  17 juli 2019
  NIJMEGEN - Tenminste 62 panden in Nijmegen hebben mogelijk brandgevaarlijke gevelconstructies. Dat blijkt uit een inventarisatie die de gemeente Nijmegen heeft uitgevoerd in opdracht van minister Ollongren van Buitenlandse zaken. Aanleiding was de brand in de Londense Grenfell Tower in 2017 waarbij 72 mensen omkwamen.
 • Stadstour geeft inzicht in het harde daklozenbestaan

  12 juli 2019
  NIJMEGEN - Hoe is het om dakloos te zijn in Nijmegen? Om dat een beetje te ervaren bieden ex-daklozen een stadstour aan langs de plekken waar daklozen veel verkeren. Want ondanks alle vangnetten in Nederland kan het volgens hen iedereen overkomen om dakloos te worden.
 • NEC krijgt langer de tijd om stadion terug te kopen

  09 juli 2019
  NIJMEGEN - NEC krijgt meer tijd om op zoek te gaan naar investeerders die stadion De Goffert willen terugkopen van de gemeente Nijmegen. De club krijgt het niet voor elkaar om het stadion vóór 31 december van dit jaar te kopen. Daarom verlengt het Nijmeegse college de looptijd met anderhalf jaar tot 30 juni 2021. Die datum is volgens wethouder Velthuis wel een harde eis.
 • Nijmegen moet stevig bezuinigen: 'Geen heilige huisjes'

  03 juli 2019
  NIJMEGEN - Er zijn geen heilige huisjes als het gaat om bezuinigingen in Nijmegen. Dat gaven meerdere partijen aan tijdens de laatste raadsvergadering van het politieke seizoen woensdagavond. Die was minder rooskleurig dan gehoopt. De stad komt miljoenen tekort en geeft Den Haag daarvan de schuld. Schuldige of niet, er zal stevig gesneden moeten gaan worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend