Logo De Belofte

KEKERDOM - Dan maar boetes uitdelen. Het is inderdaad een probleem, erkent de gemeente Berg en Dal. Mensen die overal en nergens behalve op het daarvoor bestemde parkeerterrein in Kekerdom hun auto neerzetten om daarna te gaan wandelen in de populaire Millingerwaard.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente al regelmatig gewaarschuwd met waarschuwingskaarten achter ruitenwissers, maar die waarschuwingen blijken aan dovemansoren gericht. Dus gaat de gemeente dit jaar Kekerdom weer regelmatig bezoeken en overtreders nu ook bekeuren. Met name in het toeristische seizoen.

Begrip voor ergernis

De gemeente maakt daarbij op voorhand een kanttekening. 'We kunnen niet continu aanwezig zijn', zegt woordvoerder Merel van Hees van de gemeente Berg en Dal. 'We hebben drie boa’s in onze gemeente. De boa's controleren of mensen zich aan de regels houden en geen overtredingen begaan. Denk aan fout parkeren, afval dumpen of dingen vernielen. Dit doen zij voor onze hele gemeente, een groot gebied dus.' De gemeente zegt er begrip voor te hebben dat het wildparkeren in Kekerdom tot veel ergernis leidt en daarom absoluut de aandacht heeft.

Marlynn van Alphen, die als inwoonster van Kekerdom zich blauw ergert aan de wildparkeerders, moet het nog zien. 'Drie boa's lijkt me voor heel Berg en Dal al te weinig', reageert ze. 'Vorig jaar hebben we drie keer van die waarschuwingsbriefjes achter de ruitenwissers gezien. Dat vind ik niet veel. En het zijn maar waarschuwingen, terwijl je daar gewoon niet mag parkeren. We hebben het ook al meerdere malen bij de gemeente aangekaart. Ik vind het fijn dat ze de moeite nemen om te reageren, al is het een beetje een lauw antwoord.' Het heeft in ieder geval weer aandacht nu, constateert ze.

Geen trek in betalen

Zodra het mooi weer wordt, komen er hordes wandelaars naar de Millingerwaard die dan eerst hun auto komen 'dumpen' in het 500 zielen tellende dorp aan de andere zijde van de dijk. Voor al die bezoekers is een parkeerplaats in het leven geroepen, maar je moet wel betalen voor de slagboom omhoog gaat. En daar hebben de meeste wandelaars duidelijk geen trek in.

Zie ook: Omgekeerde wereld: wandelaars op straat, auto's op de stoep

Als de zon schijnt is het parkeerterrein half leeg, maar zijn er des te meer auto's te vinden die de stoep én de weg blokkeren. 'Mensen, kinderen en honden moeten over straat, automobilisten letten niet op en motorrijders duwen zich er tussendoor. Inwoners kunnen niet parkeren', aldus Marlynn van Alpen.

Uit boosheid spiegels afgetrapt

Hjalmar Bastiaans is de uitbater van de Waard van Kekerdom, een horecagelegenheid onder aan de dijk. Net als Marlynn van Alphen ziet hij al jaren wat er gebeurt. 'Dit kan echt anders', zegt hij. 'Er moet inderdaad iets gebeuren. Er zijn uit pure boosheid al spiegels van auto's getrapt.'

Hij is zelf ook al meerdere malen boos aangekeken omdat men meent dat de wildparkeerders allemaal bezoekers van zijn uitspanning zijn. Maar niet zelden staat het al bomvol als hij nog niet eens open is, zegt Bastiaans. Toch wordt hij er op aangekeken: 'Jij moet dit oplossen', zeggen ze dan. Al dan niet schuimbekkend.

Gewoon link

Ooit was het parkeerterrein met de slagboom gratis. De gemeente gaf de boer van wie het land is geld voor het gebruik als parkeerplaats. Toen die gemeente stopte met betalen, zette de boer er een slagboom voor en een automaat waar drie euro in moet voor een hele dag parkeren. 'Het is maar drie euro', zegt Bastiaans. Maar hij constateert ook dat mensen het niet willen betalen. Als ze voor de slagboom erachter komen dat ze moeten betalen rijden ze zelfs achteruit om een ander plekje te zoeken.

'Het is gewoon heel druk in deze smalle Weverstraat', stelt de horeca-ondernemer. 'En als de straat dan ook nog helemaal vol geparkeerd is, dan is het gewoon link'. Hij vindt ook dat de gemeente, die zich als wandelgemeente profileert, iets structureels moet doen. Er eenrichtingsverkeer van maken bijvoorbeeld. 'Of een gele streep, dan is het ook zo afgelopen.'

Meer parkeerplaatsen, bijvoorbeeld aan de rand van de Millingerwaard, zou ook kunnen. 'Maar dan wel gratis', sluit Bastiaans af voor hij weer aan het werk gaat.

Live nieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Permanent verhuren vakantiehuisjes Ede wordt verboden

  17 januari 2020
  - Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
 • Parkeerplaatsen 'onveilig ver weg' bij station Ede-Wageningen

  17 januari 2020
  EDE - De gemeente Ede moet nog eens goed kijken naar de parkeermogelijkheden bij het nieuwe station Ede-Wageningen. Veel parkeerplekken staan nog onveilig ver weg. Dat stellen lokale politici donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering waar de nieuwste ontwerpen werden besproken.
 • Wethouder Arnhem na misstanden: 'Inkoop zorg voldeed niet'

  16 januari 2020
  ARNHEM - Zorgonderneming Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bij de gemeente bekend waren. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens wethouder Roeland van der Zee heeft de gemeente de zorg wel onder controle.
 • Arnhemse wijk Malburgen vreest voor meer sociale huur

  16 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wijk Malburgen vreest voor de gevolgen en 'aanverwante problematiek' als er nog meer sociale huur wordt gerealiseerd. 'Er is al zoveel sociale huur in onze wijk', zegt Frans van den Berg namens de wijkbeheergroep Malburgen Oost Zuid woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie