Logo De Belofte

UBBERGEN - Sinds er minder te besteden is op de St. Maartenschool in Ubbergen is er ook minder zorg voor de hulpbehoevende leerlingen van de gespecialiseerde school. Extra zorg moesten de ouders zelf maar regelen. De betrokken gemeenten vonden dat ontoelaatbaar en hebben dat nu aangepakt.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

St. Maartenschool is een school voor zeer gespecialiseerd onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en langdurig zieke kinderen. Op de grens van de gemeente Nijmegen en de gemeente Berg en Dal krijgen ongeveer 200 leerlingen onderwijs en zorg.

'Onderwijs en zorg gaan gewoon samen', legt Jitte Brinkhof uit. Ze komt uit Mook en haar dochter Maud van 9 zit op de St. Maartenschool. Wetswijzigingen zorgden voor minder geld en daarmee minder zorg. Dat hakte erin voor de school. Er moesten medewerkers uit en voor zaken als creatieve therapie is geen ruimte meer.

Ook effect op de kinderen

'De regering heeft gewoon oude schoenen weggegooid toen er nog geen nieuwe waren', constateert de moeder van Maud. 'De leerkrachten zijn gewoon ontzettende goed, maar ik heb als ouder wel getwijfeld aan de middelen.' En dat merkte ze net als veel andere ouders ook thuis aan haar kind. 

'Absoluut, ja. Dat merk je', zegt Brinkhof. 'Het ene kind is thuis ook ineens heel boos, het andere wordt heel stil. Aan Maud merkten we dat ze steeds kleiner werd. Timide. Overprikkeld.' Op school probeerden ze ondertussen zo goed mogelijk onderwijs te bieden. 'Maar dan ben je brandjes aan het blussen', stelt de moeder van de 9-jarige uit Mook. 'Maar je moet die brand voorkomen.'

Collectief zorg regelen

Ongeveer twee jaar geleden was de maat vol voor wethouder Frings van de gemeente Nijmegen toen hij hoorde wat de ouders van de kinderen van de St. Maartenschool overkwam. 'Ouders die al de zorg hebben voor een gehandicapt kind moeten ineens langs 4 loketten', legt Frings uit. 'Vier keer opnieuw individueel zorg aanvragen voor een kind. Dan ga ik lopen.'

Er wordt nu collectief geld beschikbaar gesteld voor leerlingen van de school uit alle 13 gemeenten uit het Rijk van Nijmegen en het Land van Cuijk. Daarmee behoren de vier loketten tot het verleden en is er ook meer rust in de klassen. In het verleden kon het zo zijn dat twee leerlingen dezelfde zorg nodig hadden, maar die van een andere zorgverlener kregen omdat het tijdens de aanvraag nu eenmaal zo bepaald was. Nu zullen het meer dezelfde vertrouwde gezichten zijn.

De Rijksoverheid kijkt geïnteresseerd mee met de pilot in de regio Nijmegen waar twee jaar aan is gewerkt. Mogelijk is deze manier van collectief zorg regelen voor leerlingen ook mogelijk in andere delen van het land. Ouders hoeven de mindere zorg nu niet meer zelf te repareren. 'Ik hoop dat het met dit plan nu wel gestroomlijnder gaat', besluit moeder Brinkhof. 'Je wilt toch het beste voor je kind.'

Zie ook:

Live nieuws

 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
 • Vuurwerkverbod in Apeldoorn

  18 oktober 2019
  APELDOORN - Apeldoorn wordt als eerste Nederlandse gemeente vuurwerkvrij. De komende jaarwisseling komen er vuurwerkvrije zones, tijdens de oud en nieuw van 2020 naar 2021 geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Een ruime raadsmeerderheid had via een motie opgeroepen een streep te zetten door het afsteken door particulieren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie