Logo De Belofte

OVERASSELT - De historische boerderij aan de Garstkampsestraat in Overasselt blijft overeind. In het voormalige onderkomen van het agrarisch museum wil het college van B&W wonen mogelijk maken. Maar de historische staat van het pand en de bijbehorende schuur moet wel behouden blijven.

September vorig jaar vroeg de gemeenteraad van Heumen of op die bestemming sociale woningbouw gerealiseerd kon worden. Maar volgens woningbouwvereniging Oosterpoort is dat financieel niet haalbaar. Bovendien is er volgens de verhuurder geen behoefte aan nieuwe sociale woningbouw in Overasselt. 

Woningbouw binnen karkas

Nu wordt de bestemming van het pand gewijzigd van maatschappelijk (vanuit de tijd dat er nog een museum zat) in gemengd. De bedoeling is dat er twee woonhuizen in het karkas komen en daarbij een gedeelte voor 'kleinschalige bedrijvigheid'. Op dit moment zit in de schuur een antiek restaurateur. 

Harrie Joosten van het erfgoedplatform Heumen reageert verheugd op de plannen. 'De boerderij is geen monument en heeft dus geen beschermde status, maar hij is wel karakteristiek voor het dorp. We hebben er hard voor geijverd om hem in elk geval niet te laten slopen.'

'Agrarisch ensemble'

Volgens wethouder René Waas is er van sloopplannen nooit sprake geweest, 'al dachten sommige mensen in Heumen van wel'. Heumen had wel meer geld kunnen verdienen door sloop en nieuwbouw. maar daar is bewust niet voor gekozen. Want in een door het Gelders Genootschap opgestelde rapportage wordt aangegeven 'dat de schuur samen met de naastgelegen boerderij in het beeld van de Valkstraat en de Garstkampsestraat deel uitmaakt van een agrarisch ensemble en dat het behoud van dit ensemble vanuit stedenbouwkundig oogpunt van belang is.'

Voorlopig gerustgesteld

Het college van B&W heeft dan ook een aantal eisen rondom de woningbouw in het voormalige agrarische museum. 'Gelet op de cultuurhistorische waarde ervan, willen wij bij verkoop de verplichting opleggen dat het casco en hoofdvorm van de schuur gehandhaafd blijven.' Ook een eventuele volgende koper zal zich hieraan moeten houden door een kettingbeding.

Harrie Joosten van het erfgoedplatform is voorlopig in elk geval gerustgesteld. 'We moeten straks zien hoe het uitpakt. Want we krijgen natuurlijk te maken met wat de nieuwe eigenaar precies wil.'

Er hebben zich nog geen gegadigden gemeld. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie