Logo De Belofte

NIJMEGEN - Hij is blind, en ontevreden over de gemeente Nijmegen. Volgens Ferry Molenaar schiet het maar niet op met het toegankelijk maken van de Waalstad voor mensen met een beperking.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In Nederland zijn dat er zo'n 1,7 miljoen, met een matige of ernstige fysieke beperking. Dat kom dus neer op 1 op de 10 Nederlanders. Ferry Molenaar gaat woensdagavond inspreken tijdens een gemeenteraadsvergadering in Nijmegen. Hij deed het 3,5 jaar geleden ook al eens en nu weer. Er verandert te weinig, vindt hij. 

(tekst gaat verder onder de video)

'Alsof mijn veiligheid niet belangrijk genoeg is'

Dat een openbare ruimte die niet is ingericht voor mensen met een beperking nare gevolgen kan hebben, merkte ook een vriendin van Ferry. Sohair Tamer - ook uit Nijmegen - kwam hard ten val toen ze werd aangereden door een fietser. Ze is nagenoeg blind en om bij de bushalte te komen moest ze een druk fietspad over.

Dat moet ze wel vaker, maar deze keer ging het dus flink mis. Ze zocht contact met de gemeente, maar er gebeurde niets. 'Dan voel ik me heel eerlijk gezegd niet serieus genomen', zegt Tamer. 'Alsof mijn veiligheid niet belangrijk genoeg is om daar echt iets mee te doen.'

Volgens de gemeente is het qua toegankelijkheid voor mensen met een beperking over het geheel genomen best oké gesteld. 'Ik denk dat ik in zijn algemeenheid kan zeggen dat het wat betreft de toegankelijkheid in Nijmegen best goed gaat.' Maar Sohair en Ferry zijn het daar dus niet mee eens en vinden dat het stukken beter kan en moet.

Midden op de weg kletsen

Samen stonden ze in hartje Nijmegen al eens minuten lang te kletsen midden op een zebrapad, zonder dat één van beiden dat in de gaten had. Ferry wijst naar de oversteek: 'Wat goed is is dat er noppentegels liggen. Wat er niet goed is, is dat ze hier al ophouden.' De rij met noppen blijkt flink minder breed dan het zebrapad en zo eindigden ze samen dus niets vermoedend midden op de weg.

Het zebrapad illustreert de problematiek, zegt Molenaar. Maar volgens hem is het ook maar het topje van de ijsberg. En dat is niet zonder gevaren. 'Als ik niet door heb dat ik midden op de weg sta ben ik afhankelijk van de automobilist die stopt.'

De gemeente wuift de kritiek niet weg. 'Het kan altijd beter', beaamt wethouder Velthuis. 'Dus dat men kritisch daarover is, daar kan ik me wel iets bij voorstellen.' Meer geduld is nog wel nodig, stelt de wethouder als vooruitzicht. 'Ik kan u nu al zeggen, dit gaat een proces van jaren worden. Echt jaren.'

 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse Waalbrug zaterdagnacht afgesloten

  18 juli 2019
  NIJMEGEN - In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 juli wordt de Waalbrug in Nijmegen weer afgesloten. Dat is nodig om de situatie weer terug te brengen zoals die voor de Vierdaagse was, zodat Rijkswaterstaat verder kan met de grondige renovatie van de brug. Ter hoogte van de Turennesingel komt ook de tweede rijstrook de stad uit weer terug.
 • Tientallen Nijmeegse panden mogelijk niet brandveilig

  17 juli 2019
  NIJMEGEN - Tenminste 62 panden in Nijmegen hebben mogelijk brandgevaarlijke gevelconstructies. Dat blijkt uit een inventarisatie die de gemeente Nijmegen heeft uitgevoerd in opdracht van minister Ollongren van Buitenlandse zaken. Aanleiding was de brand in de Londense Grenfell Tower in 2017 waarbij 72 mensen omkwamen.
 • Stadstour geeft inzicht in het harde daklozenbestaan

  12 juli 2019
  NIJMEGEN - Hoe is het om dakloos te zijn in Nijmegen? Om dat een beetje te ervaren bieden ex-daklozen een stadstour aan langs de plekken waar daklozen veel verkeren. Want ondanks alle vangnetten in Nederland kan het volgens hen iedereen overkomen om dakloos te worden.
 • NEC krijgt langer de tijd om stadion terug te kopen

  09 juli 2019
  NIJMEGEN - NEC krijgt meer tijd om op zoek te gaan naar investeerders die stadion De Goffert willen terugkopen van de gemeente Nijmegen. De club krijgt het niet voor elkaar om het stadion vóór 31 december van dit jaar te kopen. Daarom verlengt het Nijmeegse college de looptijd met anderhalf jaar tot 30 juni 2021. Die datum is volgens wethouder Velthuis wel een harde eis.
 • Nijmegen moet stevig bezuinigen: 'Geen heilige huisjes'

  03 juli 2019
  NIJMEGEN - Er zijn geen heilige huisjes als het gaat om bezuinigingen in Nijmegen. Dat gaven meerdere partijen aan tijdens de laatste raadsvergadering van het politieke seizoen woensdagavond. Die was minder rooskleurig dan gehoopt. De stad komt miljoenen tekort en geeft Den Haag daarvan de schuld. Schuldige of niet, er zal stevig gesneden moeten gaan worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend