Logo De Belofte

MALDEN - Een oplossing voor de enorme verkeersdrukte op de Rijksweg N844, die dwars door Malden loopt, lijkt verder weg dan ooit. Verschillende bewoners zijn het jarenlange gevecht meer dan zat. 'We zetten het hier een keer een half uur vast. Kijken wat er dan in de regio gebeurt', zegt bewoner René Ligtenberg.

door Sven Strijbosch

Ligtenberg benadrukt dat acties als wegblokkades duidelijk niet de voorkeur hebben. 'Maar het is onderhand wel tijd dat we een keer gehoord worden', vertelt hij. Al zo'n twaalf jaar probeert de Maldenaar bij onder meer de gemeente aandacht te vragen voor de problematiek in zijn dorp.

Bijna 7 miljoen auto's en 660.000 vrachtwagens rijden er jaarlijks over de N844 tussen Molenhoek en Nijmegen, dwars door Malden. Mogelijkheden als een rondweg om Malden heen, een overname van de Rijksweg of een juridisch gevecht zijn allemaal afgeketst. De gemeente Heumen zegt nu dat het openbaar vervoer moet worden verbeterd, aangezien er aan de Rijksweg weinig lijkt te gaan gebeuren. 'Ik zou willen dat het de oplossing was, maar de Maaslijn zit overvol. De mensen waarvan we last hebben komen van ver buiten de regio. Die gaan hier in Malden echt niet met de bus om naar Nijmegen te gaan', aldus Ligtenberg. 

En dus lijkt een aanpassing aan de weg de enige, echte, oplossing. Wethouder René Waas (Verkeer) in Heumen ziet ook het liefst dat de provincie maatregelen neemt: 'Maar de provincie heeft er voor gekozen om geen rondweg aan te leggen. Ze willen de Rijksweg ook niet verkopen, zodat we zelf kunnen bepalen wat we ermee doen.' Daarmee lijken de mogelijkheden op.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

Bijna een jubileum

Wethouder Waas wil in goed gesprek blijven met de provincie om alsnog maatregelen af te kunnen dwingen. Ligtenberg merkt ondertussen dat het sentiment in het dorp steeds negatiever wordt. 'Het duurt al bijna twaalf en half jaar. Een jubileum.' 

Volgens een onlangs verschenen onderzoek naar de luchtkwaliteit en geluidsoverlast is er sprake van een 'leefbaarheidsprobleem'. Donderdag staat het onderwerp op de agenda in de Heumense politiek. Verschillende partijen hebben al aangegeven vragen te hebben over het hoe nu verder. 

Zie ook: Leefbaarheidsprobleem in Malden, maar gemeente en provincie blijven 'overleggen' over N844

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Live nieuws

 • Gemeente Nunspeet gaat fietsen verwijderen bij het station

  22 oktober 2019
  NUNSPEET - De gemeente Nunspeet gaat komende week streng controleren op fout geparkeerde fietsen bij het station. Fietsen die niet in het rek staan, worden verwijderd.
 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie