Logo De Belofte

HENGELO - In Bronckhorst moeten minimaal 12, zo groot mogelijke, windmolens komen op maximaal 2 locaties. Dat staat in de routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030. Daarnaast moeten op alle daarvoor geschikte daken zonnepanelen komen en wordt gedacht aan de aanleg van één groot zonnepark en een aantal kleine zonneparken.

De gemeente gaat onderzoeken waar de windmolens precies moeten komen. 'Wij geven de voorkeur voor zo groot mogelijke windmolens waarvan er minder hoeven te worden geplaatst.' Volgens Bronckhorst moeten molens niet her en der gebouwd worden, want dat geeft een rommelig beeld in het landschap. Daarom wordt onderzoek gedaan naar twee mogelijke locaties voor een windmolenpark. 

Maximaal inzetten op energiebesparing

In de routekaart staat ook dat de gemeente zelf niet gaat investeren in zonneparken of windmolens. Wel wil de gemeente inwoners helpen om de juiste keuzes te maken. Zo gaat de gemeente in overleg met de provincie Gelderland om te kijken of er subsidie mogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.

'We willen inwoners en ondernemers helpen bij het verduurzamen van woningen, bedrijfspanden en accommodaties. Dat doen we bijvoorbeeld door de Duurzaamheidslening aan te bieden en de mogelijkheden voor gebouwgebonden financiering te onderzoeken', zegt wethouder Paul Hofman.

De gemeente kiest ervoor om maximaal in te zetten op energiebesparing, want wat bespaart kan worden hoeft niet opgewekt te worden. Bronckhorst gaat er van uit dat 'we' 45 procent minder energie verbruiken in 2030 dan in 2015. 

Living lab voor experimenten

Dit jaar gaat de gemeente in gesprek met schoolbesturen om te kijken hoe de bestaande schoolgebouwen verduurzaamd kunnen worden. 'We verkennen de mogelijkheid om één van de scholen in te richten als living lab', aldus de gemeente. In zo'n living lab is ruimte voor experimentele projecten. Zo kan gekeken worden op welke manier energie het best bespaard of opgewekt worden. Als voorbeeld noemt de gemeente zonnepanelen boven parkeerplaatsen en vervoer op een andere manier. 

Koers is uitgestippeld

De energieroute is een document waarin staat welke richting de gemeente Bronckhorst op gaat om energieneutraal te worden. Concrete plannen worden hierin niet genoemd. Het is een uitgangspunt om het doel, energieneutraal zijn, te bereiken. De gemeente heeft de afgelopen maanden met inwoners, ondernemers en specialisten gesproken en de resultaten en bevindingen zijn nu vastgelegd. De gemeenteraad van Bronckhorst moet de energieroute nog vaststellen.

'De doelstelling is haalbaar als we de handen ineen slaan. We hebben nu een realistisch plan gemaakt om samen met inwoners en ondernemers op pad te gaan. Draagvlak en draagkracht staan daarbij centraal, omdat we graag willen dat de stappen op de routekaart voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn', aldus wethouder Paul Hofman.

Aanjaagfonds

Het college van burgemeester en wethouders wil daarnaast, samen met andere Achterhoekse gemeenten, een aanjaagfonds in het leven te roepen. Het fonds is een financiële stimulans voor initiatieven voor duurzame energie in de regio. Initiatiefnemers kunnen een lening aanvragen bij het fonds, die zij binnen vijf jaar moeten terugbetalen. De raad moet ook hierover een besluit nemen. 

Zie ook: Ruim vijftig nieuwe windmolens op komst in Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Live nieuws

 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie