Logo De Belofte

ARNHEM - Je verboden wapens inleveren zonder daarvoor gestraft te worden. Het mag binnenkort in Arnhem. Dit besloot de gemeenteraad woensdagavond. De burgemeester moet nu, net als in Rotterdam, ook in Arnhem een 'wapeninleveractie' organiseren.

door Huibert Veth

In Rotterdam en omstreken konden inwoners eind januari twee weken lang hun verboden wapens zonder gevolgen inleveren. Dat leverde 262 ingeleverde wapens op, variërend van samuraizwaarden tot vuurwapens.

Onveiligste stad Gelderland

De actie werd een succes. In de Arnhemse gemeenteraad diende de ChristenUnie daarom samen met de VVD een voorstel in voor een Arnhemse variant.

Hoewel Arnhem sinds kort niet meer in de top 10 van onveiligste steden van Nederland staat, is het nog altijd de onveiligste stad van Gelderland. Daarmee blijft het gemiddelde aantal misdaden hoog. Volgens de gemeente waren er de afgelopen vier jaar 238 incidenten met betrekking tot bezit van en handel in verboden wapens. De inleveractie moet daar verandering in brengen.

Bekijk hier de reactie van fractievoorzitter Leendert Combee (VVD). De tekst loopt door onder de video.

'Minder wapens onder matras'

Als mensen hun leven willen beteren, is het belangrijk dat ze daar ook de kans voor krijgen, vindt raadslid Nathalie Nede (ChristenUnie). 'Wapens inleveren zonder strafvervolging is hier een mooi voorbeeld van.' Fractievoorzitter Leendert Combee (VVD): 'Hoe minder wapens onder het matras, hoe beter.'

'Wapenincidenten alom'

'Een mooi instrument om mensen te motiveren om hun wapens in te leveren', zegt burgemeester Ahmed Marcouch. Volgens hem zijn er in Arnhem wapenincidenten alom. 'We komen heel vaak wapens tegen.' Mochten mensen besluiten om bij hun wapens ook hun drugs in te leveren, dan is dat wat hem betreft ook welkom.

Het voorstel werd unaniem aangenomen. De burgemeester gaat overleggen met politie en justitie over de inleveractie. Bij de actie zal wel nagegaan worden of de ingeleverde wapens niet gebruikt zijn bij een geweldsdelict. De gevaarlijkste wapens worden aan huis opgehaald. Wanneer de actie van start gaat, is nog niet bekend.

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Oost Gelre halveert subsidie muziekschool: voortbestaan Boogie Woogie wankel

  16 juli 2019
  WINTERSWIJK - De toekomst van de regionale muziekschool Boogie Woogie in Winterswijk wordt steeds somberder. De school leeft van de subsidie van Oost Gelre, Aalten en Winterswijk. De raad van Oost Gelre heeft dinsdagavond echter besloten de subsidie te gaan halveren. Aalten maakte eerder al bekend na augustus 2020 helemaal met de subsidie te stoppen. De grootste steun voor Boogie Woogie komt daarmee alleen nog maar van Winterswijk.
 • Raad Heerde stemt plan voor hondenbelasting massaal weg

  16 juli 2019
  HEERDE - Er komt geen hondenbelasting in Heerde. De voltallige gemeenteraad heeft het voorstel afgeschoten. Het idee kwam van het college en werd dinsdagavond besproken tijdens de behandeling van de kadernota.
 • Groen licht voor zonnepark van acht hectare in Lievelde

  16 juli 2019
  LIEVELDE - De gebroeders Hulshof en het bedrijf Sunvest kunnen de plannen voor een zonnepark van acht hectare aan de Nieuwendijk in Lievelde doorzetten. De gemeenteraad van Oost Gelre heeft dinsdagavond in Groenlo ingestemd met de plannen.
 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend