Logo De Belofte

VAASSEN - Op de Veluwe is maandagochtend een speciale zorgopleiding gestart voor mensen die in de bijstand zitten. De opleiding mag gevolgd worden met behoud van de uitkering. Dat moet de stap voor de langdurig werklozen eenvoudiger maken om een opleiding te gaan volgen.

Er moeten niet alleen bijstandsgerechtigden aan een baan geholpen worden. Ook het nijpende personeelstekort in de zorg moet met het project worden aangepakt.

Sahar Asmail is één van de 14 bijstandsgerechtigden die maandag aan de zorgopleiding is begonnen. Op haar eerste lesdag maakt Riekkie Timmer van het woonzorgcomplex de Speulbrink in Vaassen haar wegwijs op de afdeling voor dementerenden. Rikkie neemt met Sahar het menu door en straks mag Sahar de tafel dekken voor de bewoners van de Speulbrink.

10 jaar op zoek naar werk

Sahar zegt blij te zijn met de kans die ze heeft gekregen, want werk vinden was voor haar niet eenvoudig: 'Het was heel moeilijk. Ik ben nu 10 jaar bezig. Het gaat fout doordat ik zelf alles moet regelen. Daardoor lukt het mij niet.'

En dat moet met dit project veranderen. Ouderenzorgaanbieder Viattence, de gemeenten Epe, Heerde, Apeldoorn en de ROC's Deltion en Landstede hebben daarvoor de handen ineengeslagen.

Vanuit praktijk leren

s Ochtends krijgen deelnemers aan de opleiding praktijkles, 's middags is het blokken in het klasje. 'Het is niet eerst dat je op school leert en dat je het dan gaat oefenen in de praktijk.' zegt Maaike van het Ende, de praktijk opleider van Viattence.  'Vanuit de praktijk leren we wat we moeten weten.' 

'Dat houdt feitelijk dat ze 's ochtends meehelpen met het wassen en verzorgen van onze bewoners,' vult Riëtte van Heeswijk van Viattence haar collega Maaike van den Ende aan. 'Ze geven ze voor de rest een fijne dag. Door in de huiskamer een spelletje te doen. Door te zorgen, dat hun woonomgeving lekker schoon is en te zorgen voor huiselijkheid '

Kijk hier naar de reportage:

Personeelstekort 

Het project is niet alleen opgezet om er voor te zorgen dat mensen in de bijstand een kans krijgen op werk, maar om ook het personeelstekort in de zorg aan te pakken: 'Eén op de twee vacatures blijft onvervuld,' zegt Maaike van den Ende over de nijpende tekort aan personeel in de zorg.

En dat betekent dat als de leerlingen de opleiding niveau 2 helpende zorg en welzijn goed afsluiten ze meteen aan de slag kunnen bij Viattence: 'Ik ben daar heel blij mee,' zegt Sahar. 'Ik hoop dat het lukt.'

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie