Logo De Belofte

NIJMEGEN - Inwoners van Lent zijn teleurgesteld in het Nijmeegse stadsbestuur. Dat verwerpt alle alternatieven voor de route van het zandtransport dwars door Lent. 'Daarom rijden er straks iedere vijf minuten vrachtwagens langs scholen, een voorzieningenhart en kinderdagverblijven.'

Het zandtransport is nodig voor de bouw van zuidelijke deel van de buurt De Stelt in de wijk Lent, in het stadsdeel Nijmegen-Noord.

'Iedere vijf minuten vrachtwagens langs scholen en kinderdagverblijven'

Het college zegt dat het zand dat aan de andere kant van de Prins Mauritssingel op vrachtwagens wordt geladen, alleen via die Mauritssingel, de Vrouwe Udasingel en de Turennesingel naar het bouwgebied kan worden vervoerd. Volgens bewoners de slechtst mogelijke route omdat daar vier basisscholen zijn, kinderdagverblijven en voorzieningenhart De Ster.

College: 'Alternatieven stuk voor stuk onmogelijk'

Bewoners hebben diverse alternatieven aangedragen, zoals het maken van een loswal vlak bij de bouwgrond van een nieuwbouwwijk. Maar dan moet het zand volgens het college alsnog via de Bemmelsedijk naar de bestemming, terwijl dat ook een belangrijke fietsroute is voor schoolkinderen van en naar Bemmel.

Dezelfde argumenten gebruikt het college ook voor veel andere voorgestelde alternatieven. Leonie Schuit van de verkeersgroep in Lent begrijpt die argumenten op zich wel, maar volgens haar is één en ander toch ook een kwestie van politieke (on)wil, nu en in het verleden.

'GroenLinks wilde geen nieuw asfalt'

Schuit: 'Het is natuurlijk al raar dat de Vrouwe Udasingel en de Turennesingel de enige twee fatsoenlijke ontsluitingswegen zijn voor deze wijk.' Ze wijt dat aan GroenLinks die in het verleden steeds heeft gepleit voor goede fietsinfrastructuur, maar verzuimde om goede wegen aan te leggen voor auto's.

'GroenLinks heeft ook bijzonder weinig moeite gedaan voor de aanleg van de Dorpensingel, omdat ze geen nieuw asfalt wilden en ze deden erg weinig moeite om overeenstemming te bereiken met buurgemeente Lingewaard over die Dorpensingel.' Pas door een nieuw voorstel vanuit de bewoners komt die weg er nu eindelijk, maar 'te laat, want nu komt alles samen.'

'Tijdelijke sluiting Waalbrug juist prachtige kans'

Schuit doelt daarbij op de bouw van het zuidelijke deel van de buurt De Stelt en de renovatie van de Waalbrug. Door die renovatie is het niet mogelijk dat vrachtwagens de brug gebruiken als alternatieve route voor het zand.

Maar de bewoners in Lent zien die tijdelijke sluiting van de Waalbrug juist als prachtige kans voor een ander alternatief. Zij stelden voor om de tijdelijke sluiting een eind door te trekken over de Prins Mauritssingel zodat het vrachtverkeer niet bij de Vrouwe Udasingel linksaf slaat, maar pas vlak voor de Waalbrug.

Maar dat is niet mogelijk, zegt wethouder Tiemens, omdat er op dat deel van de Mauritssingel geen ruimte is voor linksaf slaand vrachtverkeer. Op de terugweg vanuit de Turennesingel kan het wel. Bovendien zou het een flinke beperking betekenen voor het verkeer dat vanuit het centrum van Nijmegen naar het noorden moet.

Juist dat argument valt slecht bij Schuit. 'Kennelijk is de doorstroming belangrijker dan ons woongenot. Waarom moeten wij in Nijmegen Noord steeds de dupe zijn van alles?' Daarnaast betwijfelt Schuit of het onmogelijk is. 'Waar een wil is, is een weg. Tijdens de aanleg van de nevengeul kon er wel van alles, terwijl toen de tweede stadsbrug De Oversteek er nog niet eens was.'

Geen vrachtverkeer tijdens schoolspits 

Het college doet wel een aantal toezeggingen. In verband met de schoolgaande jeugd zal het vrachtverkeer niet rijden tussen 8.15 en 8.45 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur. En waar nodig zet de gemeente verkeersregelaars in. Toch is Schuit er nog niet helemaal gerust op. 'Juist na schooltijd maakt de jeugd gebruik van de sportvelden en voorzieningen in wijkcentrum De Ster.'

De SP is samen met de bewoners een handtekeningenactie gestart tegen de route. Donderdagavond bespreekt de buurt de situatie tijdens een bijeenkomst in De Ster.

Zie ook:

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Stadstour geeft inzicht in het harde daklozenbestaan

  12 juli 2019
  NIJMEGEN - Hoe is het om dakloos te zijn in Nijmegen? Om dat een beetje te ervaren bieden ex-daklozen een stadstour aan langs de plekken waar daklozen veel verkeren. Want ondanks alle vangnetten in Nederland kan het volgens hen iedereen overkomen om dakloos te worden.
 • NEC krijgt langer de tijd om stadion terug te kopen

  09 juli 2019
  NIJMEGEN - NEC krijgt meer tijd om op zoek te gaan naar investeerders die stadion De Goffert willen terugkopen van de gemeente Nijmegen. De club krijgt het niet voor elkaar om het stadion vóór 31 december van dit jaar te kopen. Daarom verlengt het Nijmeegse college de looptijd met anderhalf jaar tot 30 juni 2021. Die datum is volgens wethouder Velthuis wel een harde eis.
 • Nijmegen moet stevig bezuinigen: 'Geen heilige huisjes'

  03 juli 2019
  NIJMEGEN - Er zijn geen heilige huisjes als het gaat om bezuinigingen in Nijmegen. Dat gaven meerdere partijen aan tijdens de laatste raadsvergadering van het politieke seizoen woensdagavond. Die was minder rooskleurig dan gehoopt. De stad komt miljoenen tekort en geeft Den Haag daarvan de schuld. Schuldige of niet, er zal stevig gesneden moeten gaan worden.
 • Ruim 3700 handtekeningen tegen sluiten speelveldje

  03 juli 2019
  NIJMEGEN - Zo'n 150 kinderen en ouders van basisschool De Buut in Nijmegen zijn woensdagmiddag in colonne naar het gemeentehuis gegaan om te protesteren tegen de voorgenomen sluiting van het pannaveldje op hun schoolplein.
 • Nijmegen zoekt miljoenen: 'Hoe gaan we dat in godsnaam doen?'

  03 juli 2019
  NIJMEGEN - Hoe kon het zo verschrikkelijk misgaan? De gemeenteraad van Nijmegen buigt zich deze woensdagavond over die vraag. Er moet dit jaar 20 miljoen euro uit het spaarvarken van Nijmegen. Gevolgd door de komende jaren elk jaar 10 miljoen pijnlijke bezuinigingen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend