Logo De Belofte

NIJMEGEN - Inwoners van Lent zijn teleurgesteld in het Nijmeegse stadsbestuur. Dat verwerpt alle alternatieven voor de route van het zandtransport dwars door Lent. 'Daarom rijden er straks iedere vijf minuten vrachtwagens langs scholen, een voorzieningenhart en kinderdagverblijven.'

Het zandtransport is nodig voor de bouw van zuidelijke deel van de buurt De Stelt in de wijk Lent, in het stadsdeel Nijmegen-Noord.

'Iedere vijf minuten vrachtwagens langs scholen en kinderdagverblijven'

Het college zegt dat het zand dat aan de andere kant van de Prins Mauritssingel op vrachtwagens wordt geladen, alleen via die Mauritssingel, de Vrouwe Udasingel en de Turennesingel naar het bouwgebied kan worden vervoerd. Volgens bewoners de slechtst mogelijke route omdat daar vier basisscholen zijn, kinderdagverblijven en voorzieningenhart De Ster.

College: 'Alternatieven stuk voor stuk onmogelijk'

Bewoners hebben diverse alternatieven aangedragen, zoals het maken van een loswal vlak bij de bouwgrond van een nieuwbouwwijk. Maar dan moet het zand volgens het college alsnog via de Bemmelsedijk naar de bestemming, terwijl dat ook een belangrijke fietsroute is voor schoolkinderen van en naar Bemmel.

Dezelfde argumenten gebruikt het college ook voor veel andere voorgestelde alternatieven. Leonie Schuit van de verkeersgroep in Lent begrijpt die argumenten op zich wel, maar volgens haar is één en ander toch ook een kwestie van politieke (on)wil, nu en in het verleden.

'GroenLinks wilde geen nieuw asfalt'

Schuit: 'Het is natuurlijk al raar dat de Vrouwe Udasingel en de Turennesingel de enige twee fatsoenlijke ontsluitingswegen zijn voor deze wijk.' Ze wijt dat aan GroenLinks die in het verleden steeds heeft gepleit voor goede fietsinfrastructuur, maar verzuimde om goede wegen aan te leggen voor auto's.

'GroenLinks heeft ook bijzonder weinig moeite gedaan voor de aanleg van de Dorpensingel, omdat ze geen nieuw asfalt wilden en ze deden erg weinig moeite om overeenstemming te bereiken met buurgemeente Lingewaard over die Dorpensingel.' Pas door een nieuw voorstel vanuit de bewoners komt die weg er nu eindelijk, maar 'te laat, want nu komt alles samen.'

'Tijdelijke sluiting Waalbrug juist prachtige kans'

Schuit doelt daarbij op de bouw van het zuidelijke deel van de buurt De Stelt en de renovatie van de Waalbrug. Door die renovatie is het niet mogelijk dat vrachtwagens de brug gebruiken als alternatieve route voor het zand.

Maar de bewoners in Lent zien die tijdelijke sluiting van de Waalbrug juist als prachtige kans voor een ander alternatief. Zij stelden voor om de tijdelijke sluiting een eind door te trekken over de Prins Mauritssingel zodat het vrachtverkeer niet bij de Vrouwe Udasingel linksaf slaat, maar pas vlak voor de Waalbrug.

Maar dat is niet mogelijk, zegt wethouder Tiemens, omdat er op dat deel van de Mauritssingel geen ruimte is voor linksaf slaand vrachtverkeer. Op de terugweg vanuit de Turennesingel kan het wel. Bovendien zou het een flinke beperking betekenen voor het verkeer dat vanuit het centrum van Nijmegen naar het noorden moet.

Juist dat argument valt slecht bij Schuit. 'Kennelijk is de doorstroming belangrijker dan ons woongenot. Waarom moeten wij in Nijmegen Noord steeds de dupe zijn van alles?' Daarnaast betwijfelt Schuit of het onmogelijk is. 'Waar een wil is, is een weg. Tijdens de aanleg van de nevengeul kon er wel van alles, terwijl toen de tweede stadsbrug De Oversteek er nog niet eens was.'

Geen vrachtverkeer tijdens schoolspits 

Het college doet wel een aantal toezeggingen. In verband met de schoolgaande jeugd zal het vrachtverkeer niet rijden tussen 8.15 en 8.45 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur. En waar nodig zet de gemeente verkeersregelaars in. Toch is Schuit er nog niet helemaal gerust op. 'Juist na schooltijd maakt de jeugd gebruik van de sportvelden en voorzieningen in wijkcentrum De Ster.'

De SP is samen met de bewoners een handtekeningenactie gestart tegen de route. Donderdagavond bespreekt de buurt de situatie tijdens een bijeenkomst in De Ster.

Zie ook:

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Eén op de vijf mensen met psychiatrische aandoening moet naar zelfstandig wonen'

  12 september 2019
  NIJMEGEN - Twintig procent van de mensen in beschermde woonvormen moet doorstromen naar zelfstandig wonen met begeleiding. Dat willen gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen in het Rijk van Nijmegen bereiken door intensiever samen te werken.
 • Nijmegen praat met 300 jongeren om ze aan werk te helpen

  11 september 2019
  NIJMEGEN - Jongeren in Nijmegen die langer dan 2 jaar van een uitkering leven, worden vanaf deze maand door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek over hun toekomst. In totaal gaat het om 300 jongeren die na hulp van het Regionaal Werkbedrijf of het Gemeentelijk bureau Zorg en inkomen nog steeds in de bijstand zitten.
 • Nijmegen: 'Stikstofuitspraak Raad van State zorgt voor onrust'

  10 september 2019
  NIJMEGEN - Nijmegen wil zo spoedig mogelijk van het rijk weten welke bouwprojecten niet kunnen doorgaan door de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Die zette in mei een streep door het PAS waardoor allerlei ruimtelijke ontwikkelingen in heel Nederland, zoals agrarische activiteiten, industrie, infrastructuur en woningbouw mogelijk gevaar lopen. In Nijmegen zijn nog geen concrete projecten die stilliggen maar de onzekerheid daarover zorgt wel voor onrust bij projectontwikkelaars.
 • Nijmegen: 'Breng Flex om zeep geholpen nog voordat er een goed alternatief is'

  10 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen is niet blij met het besluit van de provincie Gelderland om aan het einde van dit jaar te stoppen met de flexibele vervoersproef Breng Flex. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders als reactie op het conceptvervoersplan 2020 van Breng.
 • Nijmegen streamt voortaan alle raadsvergaderingen

  04 september 2019
  NIJMEGEN - Bij vergaderingen in de Nijmeegse raadszaal kon het al: meekijken met een videoverbinding. Maar dat was Paul Eigenhuijsen van de lokale partij VoorNijmegen.NU niet genoeg. Dus kan iedereen vanaf deze woensdag alle vergaderingen van de gemeenteraad, ook die buiten de raadszaal, vanaf afstand meekijken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Live nieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie