Logo De Belofte

HUISSEN - In 2021 de helft minder kinderen uit huis plaatsen. Dat is het ambitieuze plan van elf gemeenten in de regio Arnhem. En als ze dan toch uit huis geplaatst moeten worden omdat het niet anders kan, dan opvangen in hun eigen vertrouwde omgeving.

'Zo kunnen ze dan gewoon naar hun eigen school en sportclub gaan,' zegt wethouder Aart Slob van de gemeente Lingewaard. Daarom start dit jaar in de regio het proefproject ‘Samenwerkende voordeuren’.

'Kinderen horen thuis te wonen'

Samen met verschillende aanbieders van zorg is het doel: ‘Een aanmelding bij één aanbieder van zorg is een aanmelding bij alle aangesloten aanbieders’. Zo moet voor consulenten, gezinsvoogden en andere professionals één loket ontstaan voor vragen over verblijfszorg. Dit moet helpen het doel te behalen van 50 procent minder kinderen uit huis plaatsen.

'Kinderen horen thuis te wonen,' onderstreept de wethouder. 'Dit staat ook in de regionale visie op Jeugdhulp. Hier hebben we als gemeente onze handtekening onder gezet. 'We plaatsen kinderen pas uit hun huis als het echt niet anders kan. En dan willen we ze opvangen binnen de gemeente of regio.'

Kinderen worden om allerlei redenen uit hun thuissituatie gehaald. Ze worden vaak van hot naar her gesleept, verhuizen vaak van opvang naar opvang. Dat moet stoppen vinden de betrokken gemeentes. 'Een kind moet zo snel als dat kan op de goede plek zitten', zegt Slob.

(tekst gaat verder onder de video)

Onthecht en getraumatiseerd

De gemeente Lingewaard werkt samen met stichting Het Vergeten Kind. Met ‘vergeten’ wordt dan niet bedoeld dat hun ouders ze zijn vergeten of dat hulpverleners zich hun lot niet aantrekken. Wél dat deze kinderen zich vergeten voelen omdat hun belang niet centraal staat. Van 29 januari tot en met 4 februari was het de Week van het Vergeten Kind. In Nederland wonen ruim 55.000 kinderen niet thuis. Zij wonen in pleeggezinnen of opvanghuizen.

Online is een petitie gestart om aandacht te vragen voor al die uit huis geplaatste kinderen. Die is inmiddels meer dan 80.000 keer ondertekend. Het continu doorplaatsen van opvang naar opvang zorgt ervoor dat kinderen steeds verder onthecht en getraumatiseerd raken. Daarnaast is het schadelijk voor de ontwikkeling en maakt het kinderen in veel gevallen steeds onhandelbaarder.

Kinderen hebben een stabiele, liefdevolle thuisbasis nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. In plaats van kinderen telkens onnodig te verplaatsen, moet ze een perspectief worden geboden voor een toekomst. Zodat zij weer gewoon kind kunnen zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Door: Rob Haverkamp

Live nieuws

 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie