Logo De Belofte

- In de documentaire 'Ik ben verkocht' belicht Omroep Gelderland de problemen met het vinden van een woning in een buurtschap. Woold in dit geval, bij Winterswijk. Wat is de rol van de provincie? Vijf vragen aan gedeputeerde Josan Meijers (PvdA).

'Ik vond het een leuke documentaire, het was heel vrolijk. Je zag heel goed het noaberschap in het buurtschap. Mensen kennen elkaar heel goed, maar je bent er ook op droevige momenten voor elkaar. Mooi om te zien. Er zijn meer buurtschappenniet alleen in de Achterhoekwaar het moeilijk is aan de vraag van starters te voldoen. Dat komt omdat gemeenten op dit moment keuzes maken waar ze wel en waar ze geen woningen willen. Dat is een politieke keuze, een heel ingewikkelde keuze. Die maken gemeenten vaak samen in een regio. Dat is een goede zaak, want heel vaak zie je een samenhang in een regio. Als de ene gemeente iets beslist, heeft dat effect op een andere.'

Het is dinsdag Woondag bij Omroep Gelderland. Al onze verhalen verzamelen we in ons dossier over de Gelderse woningmarkt.

 • 2. De burgemeester van WinterswijkJoris Bengevoordwijst in de documentaire heel specifiek naar de provincie. Die moet het oplossen. Is dat terecht?

'Nee. Gemeenten maken hun eigen keuzes. En dat is maar goed ook, want gemeenten zijn er voor de eigen inwoners. De provincie wordt weleens als excuus gebruikt. Dat is wel te begrijpen, want het is heel ingewikkeld voor gemeenten deze keuzes te maken en uit te leggen. Er wordt nogal makkelijk gezegd 'het mag niet van de provincie'. Dat klopt niet, want uiteindelijk maken we afspraken met elkaar. Die zijn gebaseerd op de goede dingen van de regio.' 

De burgemeester en ik hebben naar aanleiding van de documentaire afgesproken om binnenkort koffie te gaan drinken.
Gedeputeerde Josan Meijers

'Kijk... We hebben een kortetermijnopgave en een langetermijnopgave. Dat maakt het ingewikkeld: op de korte termijn wil iedereen een woning hebben. Dat zie je ook in de documentaire en dat snap ik heel goed, maar op de lange termijn zien we in alle prognoses dat de Achterhoek een andere woningvoorraad nodig heeft, dus dan gaat het schuren.

Dan ga je nu woningen bouwen die over tien of twintig jaar misschien niet meer nodig zijn. Dan moet je op een andere manier gaan denken, bijvoorbeeld over circulair bouwen. Dat je een woning bouwt die je ook weer makkelijk afbreekt. De burgemeester en ik hebben naar aanleiding van de documentaire afgesproken binnenkort koffie te gaan drinken. De burgemeester vroeg: is het dan goed als ik mensen uit de regio meeneem? Dat lijkt me hartstikke leuk.'

 • 3. Maardat melden Statenleden ooklokale bestuurders lijken wel vaker naar de provincie te wijzen, dat die dingen verbiedt. Hoe komt dat?

'Dat zou kunnen, maar ik denk dat we ook weleens als excuus worden gebruikt. Er isook in de Achterhoekruimte om te bouwen, maar er is wel de noodzaak goed na te denken over waar je bouwt en hoe je bouwt. Zoals ik net al zei: circulair bouwen kan een goede oplossing zijn. Bouwen met beleid. Alles wat je nu bouwtop de traditionele manierstaat er over veertig jaar nog.'

 • 4. Wat doet de provincie wel?

'De provincie kan helpen met kijken naar wat er dan wel kan in de regio. Wij hebben bijvoorbeeld als provincie een regeling dat als mensen als groep een aantal woningen wil bouwencollectief particulier opdrachtgeverschap heet datdat wij dan kunnen ondersteunen. Dat kwam ook in de documentaire terug. We hebben ook een ander programma, SteenGoed Benutten, en daarbij kijken we hoe oude gebouwen kunnen worden omgevormd.'

 • 5. Maar juist dat voorbeeld van collectief opdrachtgeverschap vindt in de documentaire geen doorgang?

'Dat is een van de redenen waarom ik met de burgemeester in gesprek wil. Ik ben heel benieuwd wat dan de hobbels waren waarom dit plan niet door kon gaan. We hebben bijvoorbeeld in Harreveld gezieneen ander buurtschapdat een groep jongeren heel enthousiast aan de bel trok en met hulp van de gemeente en de provincie is het gelukt om een oude fabriek af te breken en daar woningen te bouwen. Er kan een hele hoop wel als je met elkaar in gesprek gaat.'

De documentaire 'Ik ben verkocht' wordt dinsdag uitgezonden op TV Gelderland en ieder uur herhaald. Online (terug)kijken kan ook via Uitzending Gemist.

Zie ook:

Door: Gerwin Peelen

Live nieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie