Logo De Belofte

- Minder stedelijke regio’s als de Achterhoek en Rivierenland worden niet alleen populairder onder woningzoekenden van buiten de provincie. Door de overspannen woningmarkt wordt ‘buitenaf’ wonen ook voor steeds meer mensen uit de regio Arnhem-Nijmegen een aantrekkelijk alternatief.

‘Toen we in 2017 onze woning in Arnhem binnen een week verkochten, was dat heel prettig, maar ook heel erg schrikken.’ Jeroen Brands en zijn vrouw hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan, hun makelaar evenmin. ‘De woningmarkt ontplofte en we hadden nog helemaal geen alternatief.’

Ze besloten het eerst te proberen in hun eigen Arnhem. Brands is er geboren en getogen. ‘Maar de mooie woningen die we zagen, waren binnen een dag weg.’ Wilden ze iets bezichtigen, dan kregen ze dikwijls te horen dat al twintig anderen zich hadden gemeld. ‘We besloten daarop ons zoekgebied te vergroten en zo kwamen we uit bij Tiel.’ Brands vrouw komt daar vandaan en haar familie woont er ook. Handig met de kinderen (drie en zeven jaar); altijd een oppas in de buurt.

Het is dinsdag Woondag bij Omroep Gelderland. Al onze verhalen verzamelen we in ons dossier over de Gelderse woningmarkt.

175 vierkante meter voor drie ton

‘We ontdekten, toen we hier gingen kijken, dat de prijzen veel lager waren’, zegt Brands. ‘Dan lach je wel eventjes.’ Binnen slechts een week kochten ze een twee-onder-een-kap in de Tielse nieuwbouwwijk Passewaaij. Het bevalt ze er prima: ‘Je kunt hier kwalitatief goed wonen tegen een relatief goede prijs, voor veel meer vierkante meters.’

In Arnhem waren we voor eenzelfde soort woning anderhalve ton meer kwijt geweest.
Jeroen Brands kocht een huis in Tiel

Voor drie ton (kale prijs) kregen ze een woning van 175 vierkante meter met ruime tuin, in een rustig straatje. ‘In Arnhem waren we voor eenzelfde soort woning anderhalve ton meer kwijt geweest’, denkt Brands.

Zo zijn er veel meer mensen die vanuit de dichtbevolkte regio Arnhem-Nijmegen naar rustigere en voordeligere plekken in de provincie trekken. Dat zie je hier terug:

Kopen goedkoper dan huren

‘Mensen worden gedwongen om vanuit de stad naar hier te trekken’, zegt Anne van Hal, makelaar bij Scheers & Roes in de regio Oost-Achterhoek. ‘Hier iets kopen is veelal ook goedkoper dan iets huren in de stad.’ Daarnaast kiezen mensen van buiten én binnen de provincie volgens haar voor de Achterhoek vanwege de rust, de ruimte en het groen.

Mensen worden gedwongen om vanuit de stad naar hier te trekken.
Anne van Hal, makelaar in de regio Oost-Achterhoek

Rondom Tiel is de natuur niet zo indrukwekkend als in de regio Arnhem, vindt Brands, maar ‘het rustige bevalt heel erg goed’. Neem het boodschappen doen: ‘Er is altijd een parkeerplaats vrij. Dat is in de stad wel anders en daar ging ik me op een gegeven moment aan ergeren.’

Wat wilt u weten over de Gelderse woningmarkt? Stel uw vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur een audiobericht naar 06 2205 4352. De beste vragen worden dinsdag door experts beantwoord.

Drukke wegen

Het valt makelaar Van Hal op dat stedelingen die een woning in de Achterhoek zoeken soms andere criteria hebben dan mensen van het platteland. ‘Zij vinden het minder snel erg als er een grote weg achter het huis loopt. Ze zijn vaak veel drukkere wegen gewend.’ Door de toegenomen populariteit van de rustigere regio’s in Gelderland heeft de verkopende partij een goede positie, vertelt Van Hal. ‘Maar punt is wel dat de verkoper ook weer een woning moet terugkopen...’

Zeker voor mensen uit de regio's Utrecht en Arnhem-Nijmegen is Tiel en omgeving erg interessant.
Marco van Mourik, makelaar in Rivierenland

Ook Marco van Mourik, makelaar bij Dolron Rivierenland, merkt dat het minder stedelijke gebied populairder wordt: ‘De belangstelling voor wonen in Rivierenland neemt enorm toe. Zeker voor mensen uit de regio's Utrecht en Arnhem-Nijmegen is Tiel en omgeving erg interessant. De prijzen liggen iets lager en dat combineren we met een super centrale ligging met goede voorzieningen. Steden als Utrecht, Arnhem, Nijmegen en Den Bosch zijn allemaal binnen ongeveer een half uur bereikbaar.’

De drukte opzoeken

Volgens Van Mourik was 2013 een kantelpunt in de markt. ‘Je zag toen dat Rivierenland ook vooruitging, met meer transacties en hogere prijzen.’ Desondanks blijft Rivierenland – voorlopig – betaalbaar voor mensen met een kleinere beurs, zegt Van Mourik: ‘Wij hebben voor bijvoorbeeld starters nog steeds mogelijkheden.’

Voorlopig is Jeroen Brands niet van plan om uit Tiel te vertrekken. ‘We zijn nog steeds gehecht aan Arnhem, maar nu zoeken we de drukte gewoon op als we daar behoefte aan hebben.’

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook:

Door: Maarten Dallinga

Live nieuws

 • Gemeente Nunspeet gaat fietsen verwijderen bij het station

  22 oktober 2019
  NUNSPEET - De gemeente Nunspeet gaat komende week streng controleren op fout geparkeerde fietsen bij het station. Fietsen die niet in het rek staan, worden verwijderd.
 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie