Logo De Belofte

- In de afgelopen weken deed Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster, op verzoek van Omroep Gelderland onderzoek naar de ontwikkelingen op de Gelderse koopmarkt. Zo zit het.

‘Opmerkelijk vind ik dat de prijzen in Gelderland in de afgelopen jaren minder snel stegen dan in alle andere provincies’, zegt De Vries. ‘Al maakte de provincie in 2018 een inhaalslag. Nu is Gelderland de zesde provincie qua prijsstijging.’ 

Vanwege de Woondag bij Omroep Gelderland dook hij in de cijfers. ‘Van bijvoorbeeld Noord-Holland en Utrecht weten we dat de prijzen daar heel hard stijgen, maar ook bijvoorbeeld in Overijssel stijgt het prijspeil sneller dan in Gelderland. Blijkbaar is Gelderland toch wat minder in trek dan veel andere provincies.’ 

Utrecht en Amersfoort

Wel hebben de stijgende prijzen in de Randstad voor alle Gelderse regio’s gevolgen. Het aantal westerlingen dat naar Gelderland verhuist, is de afgelopen jaren namelijk flink toegenomen. Waar deze mensen vandaan komen? De Vries houdt van lijstjes en heeft het opgezocht. Dit is de top 5 van herkomstplaatsen van mensen die tussen 2014 en 2018 naar een koopwoning in Gelderland verhuisden:

1. Utrecht (1.068 mensen)
2. Amersfoort (800 mensen)
3. Amsterdam (667 mensen)
4. Deventer (535 mensen)
5. Zwolle (471 mensen)

Het meeste werk

Nog meer dan het buitengebied zijn steden in trek, zowel bij ‘mensen van buiten’ als bij Gelderlanders. Hoe dat komt? ‘Er is wereldwijd een trek naar de stad', zegt De Vries. 'Blijkbaar willen we daar graag wonen. Dat komt doordat daar voor mensen met een koophuis het meeste werk is. Ook worden de voorzieningen steeds meer geclusterd in steden.’

Voor sommige mensen is de stad inmiddels te duur geworden; mede daardoor daalt het marktaandeel van Arnhem-Nijmegen op de koopmarkt iets. Daar profiteert het minder stedelijk gebied dan weer van. ‘Ik denk dat de prijzen in het buitengebied nog wel even zullen doorstijgen', zegt De Vries.

Achterhoek: oudste kopers

De woningmarktexpert van het Kadaster heeft ook naar de leeftijd van kopers gekeken. Van de vier Gelderse regio’s die zijn onderscheiden, heeft de Achterhoek de oudste kopers; Rivierenland gemiddeld de jongste.

‘De gemiddelde leeftijd van kopers neemt daarnaast fors toe, deels doordat sinds de kanteling in 2013 het aantal doorstromers weer snel toeneemt.’ Die durfden na de crisis weer te kopen. ‘Doorstromers zijn logischerwijs ouder dan starters.'

Het is dinsdag Woondag bij Omroep Gelderland. Al onze verhalen verzamelen we in ons dossier over de Gelderse woningmarkt.

Kosten voor woningbouw stijgen

En dan: hoe zal de Gelderse woningmarkt zich verder ontwikkelen? ‘Niemand verwacht dat de prijzen op provincieniveau op korte termijn zullen gaan dalen’, zegt De Vries. ‘Wel denk ik dat de stijging behoorlijk zal afvlakken. Afgelopen jaren was de prijsstijging ver boven de inflatie en dat is niet houdbaar.’

We hebben woningen nodig, vooral rondom steden.
Paul de Vries, woningmarktexpert Kadaster

Volgens De Vries is het noodzaak dat er de komende jaren veel bijgebouwd gaat worden, om zo iets te doen aan de krapte op de woningmarkt. Denkt hij dat er voldoende gaat gebeuren? ‘Laten we hopen dat het werkelijkheid wordt, want we hebben woningen nodig, vooral rondom steden. Helaas stijgen de kosten voor het bouwen van woningen hard.’ Daardoor zijn vergelijkbare bestaande woningen soms goedkoper. ‘Het hoort andersom te zijn, dit houdt de ontwikkeling van nieuwbouw tegen.’

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook:

Door: Maarten Dallinga

Live nieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie