Logo De Belofte

WOOLD - In de documentaire ‘Ik ben verkocht’ gaat programmamaker Joske Meerdink op zoek naar een huis in het buurtschap waar ze geboren is, Woold in de gemeente Winterswijk. Het valt nog niet mee om daar een huis te vinden.

‘Naar welke kant je ook kijkt, alles is mooi hier’, zegt Meerdink in de documentaire over Woold, waar ze is opgegroeid. Ze is 27 jaar en woont nog bij haar ouders, als ze op zoek gaat naar een huis voor zichzelf in het buurtschap. Probleem alleen is dat daar maar weinig woningen in de verkoop gaan, en die zijn dan ook nog eens te duur voor veel starters.

Zie ook: Makelaars: 'Westerlingen drijven huizenprijzen Achterhoek op'

Sinds 1998 werden in Woold 65 woningen verkocht. Daarvan waren 47 vrijstaande woningen en 13 twee-onder-een-kapwoningen, zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster in opdracht van Omroep Gelderland. Gemiddeld komen er dus drie of vier woningen per jaar in de verkoop.

Mooi gelegen en vrijstaand

Doordat er vooral mooi gelegen, vrijstaande huizen in Woold zijn, is het moeilijk om een voordelige woning te vinden. De gemiddelde prijs voor een huis in Woold lag de afgelopen twintig jaar op 318.362 euro. In vergelijking met de gemiddelde koopsom in Nederland waren de huizen in Woold het afgelopen decennium 32 procent duurder.

Kijk hier naar de documentaire 'Ik ben verkocht':

'Bijna niets voor starters'

‘In de buurtschap staan hele leuke woningen, mooie boerderijen en veel vrijstaande woningen', zegt makelaar Riemke Wisse. 'Maar de prijzen zijn voor starters eigenlijk altijd te hoog. Er is bijna niets voor starters en dat is een zeldzaamheid.’

Meerdink spreekt in haar documentaire ook een vriendin, die plannen heeft om met wat bevriende stellen iets nieuws te gaan bouwen in Woold. Maar er gaat voorlopig nog geen schop de grond in, omdat de bouwplannen worden afgewezen door de gemeente. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er sinds 2010 slechts vier nieuwbouwwoningen werden opgeleverd.

Het is dinsdag Woondag bij Omroep Gelderland. Al onze verhalen verzamelen we in ons dossier over de Gelderse woningmarkt.

Joske en makelaar Riemke Wisse (ook te zien in de docu) waren te gast in het radioprogramma van Rob Kleijs. Hieronder zijn de gesprekken terug te kijken.

Nummerplaten uit de Randstad

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk vertelt in ‘Ik ben verkocht’ dat ook hij op zoek is naar een huis in het buitengebied. ‘Ik was laatst bij een boerderij die te koop stond. Er was een kijkmiddag. Er stonden veertig auto’s. Ik kon aan de nummerplaten zien dat het allemaal mensen uit de Randstad waren.’

Ik kan natuurlijk niet tegen iemand zeggen dat hij daar niet mag gaan wonen.
Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk

‘Uiteindelijk wordt er dan gigantisch overboden', zegt Bengevoord. 'Ja, daar zit wel een probleem. We moeten daarover nadenken.’ Maar hij zegt dat hij er als burgemeester weinig aan kan doen. ‘Ik kan natuurlijk niet tegen iemand zeggen dat hij daar niet mag gaan wonen.’

De documentaire 'Ik ben verkocht' wordt uitgezonden op dinsdag 29 januari vanaf 17.20 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken kan ook via Uitzending Gemist.

Wat wilt u weten over de Gelderse woningmarkt? Stel uw vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur een audiobericht naar 06 2205 4352. De beste vragen worden dinsdag door experts beantwoord.

Door: Martin Lange

Live nieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Permanent verhuren vakantiehuisjes Ede wordt verboden

  17 januari 2020
  - Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
 • Parkeerplaatsen 'onveilig ver weg' bij station Ede-Wageningen

  17 januari 2020
  EDE - De gemeente Ede moet nog eens goed kijken naar de parkeermogelijkheden bij het nieuwe station Ede-Wageningen. Veel parkeerplekken staan nog onveilig ver weg. Dat stellen lokale politici donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering waar de nieuwste ontwerpen werden besproken.
 • Wethouder Arnhem na misstanden: 'Inkoop zorg voldeed niet'

  16 januari 2020
  ARNHEM - Zorgonderneming Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bij de gemeente bekend waren. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens wethouder Roeland van der Zee heeft de gemeente de zorg wel onder controle.
 • Arnhemse wijk Malburgen vreest voor meer sociale huur

  16 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wijk Malburgen vreest voor de gevolgen en 'aanverwante problematiek' als er nog meer sociale huur wordt gerealiseerd. 'Er is al zoveel sociale huur in onze wijk', zegt Frans van den Berg namens de wijkbeheergroep Malburgen Oost Zuid woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie