Logo De Belofte

WOOLD - In de documentaire ‘Ik ben verkocht’ gaat programmamaker Joske Meerdink op zoek naar een huis in het buurtschap waar ze geboren is, Woold in de gemeente Winterswijk. Het valt nog niet mee om daar een huis te vinden.

‘Naar welke kant je ook kijkt, alles is mooi hier’, zegt Meerdink in de documentaire over Woold, waar ze is opgegroeid. Ze is 27 jaar en woont nog bij haar ouders, als ze op zoek gaat naar een huis voor zichzelf in het buurtschap. Probleem alleen is dat daar maar weinig woningen in de verkoop gaan, en die zijn dan ook nog eens te duur voor veel starters.

Zie ook: Makelaars: 'Westerlingen drijven huizenprijzen Achterhoek op'

Sinds 1998 werden in Woold 65 woningen verkocht. Daarvan waren 47 vrijstaande woningen en 13 twee-onder-een-kapwoningen, zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster in opdracht van Omroep Gelderland. Gemiddeld komen er dus drie of vier woningen per jaar in de verkoop.

Mooi gelegen en vrijstaand

Doordat er vooral mooi gelegen, vrijstaande huizen in Woold zijn, is het moeilijk om een voordelige woning te vinden. De gemiddelde prijs voor een huis in Woold lag de afgelopen twintig jaar op 318.362 euro. In vergelijking met de gemiddelde koopsom in Nederland waren de huizen in Woold het afgelopen decennium 32 procent duurder.

Kijk hier naar de documentaire 'Ik ben verkocht':

'Bijna niets voor starters'

‘In de buurtschap staan hele leuke woningen, mooie boerderijen en veel vrijstaande woningen', zegt makelaar Riemke Wisse. 'Maar de prijzen zijn voor starters eigenlijk altijd te hoog. Er is bijna niets voor starters en dat is een zeldzaamheid.’

Meerdink spreekt in haar documentaire ook een vriendin, die plannen heeft om met wat bevriende stellen iets nieuws te gaan bouwen in Woold. Maar er gaat voorlopig nog geen schop de grond in, omdat de bouwplannen worden afgewezen door de gemeente. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er sinds 2010 slechts vier nieuwbouwwoningen werden opgeleverd.

Het is dinsdag Woondag bij Omroep Gelderland. Al onze verhalen verzamelen we in ons dossier over de Gelderse woningmarkt.

Joske en makelaar Riemke Wisse (ook te zien in de docu) waren te gast in het radioprogramma van Rob Kleijs. Hieronder zijn de gesprekken terug te kijken.

Nummerplaten uit de Randstad

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk vertelt in ‘Ik ben verkocht’ dat ook hij op zoek is naar een huis in het buitengebied. ‘Ik was laatst bij een boerderij die te koop stond. Er was een kijkmiddag. Er stonden veertig auto’s. Ik kon aan de nummerplaten zien dat het allemaal mensen uit de Randstad waren.’

Ik kan natuurlijk niet tegen iemand zeggen dat hij daar niet mag gaan wonen.
Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk

‘Uiteindelijk wordt er dan gigantisch overboden', zegt Bengevoord. 'Ja, daar zit wel een probleem. We moeten daarover nadenken.’ Maar hij zegt dat hij er als burgemeester weinig aan kan doen. ‘Ik kan natuurlijk niet tegen iemand zeggen dat hij daar niet mag gaan wonen.’

De documentaire 'Ik ben verkocht' wordt uitgezonden op dinsdag 29 januari vanaf 17.20 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken kan ook via Uitzending Gemist.

Wat wilt u weten over de Gelderse woningmarkt? Stel uw vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur een audiobericht naar 06 2205 4352. De beste vragen worden dinsdag door experts beantwoord.

Door: Martin Lange

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie