Logo De Belofte

BEEK-UBBERGEN - Omwonenden van het voormalige gemeentehuis in Beek zien de plannen van projectontwikkelaar Ton Hendriks nog steeds niet zitten. Hendriks kocht de monumentale villa eind 2015 en wil er appartementen in maken. Maar zijn plannen zijn volgens buurtbewoners veel te kolossaal en doen geen recht aan de historische villa. Woensdagmiddag nam de gemeenteraad in bijzijn van de architect en buurtbewoners een kijkje.

Buurtbewoner Jan Hendrik Felet heeft met houten piketplaatjes afgezet hoever richting de straat de aanbouw komt, als de plannen van Ton Hendriks doorgaan. 'Dan moet u zich voorstellen dat het ook drie verdiepingen omhoog gaat', zo houdt hij de raadsleden voor. Felet: 'Wij zeggen: maak daar niet meer dan twee verdiepingen van. Met eventueel een kleine kap om het te breken, maar niet om daar bewoning in te doen.'

Bekijk hier de reportage. (Tekst gaat verder na de video):

'Hendriks heeft te veel vrijheid gekregen'

De buurt is van meet af aan al tegen de plannen. Hendriks wil volgens hen te veel appartementen in en om het voormalige gemeentehuis realiseren. Daardoor zou het historische karakter verloren gaan. Ton Hendriks heeft van het college te veel vrijheid gekregen in het maken van zijn plannen, zo stellen de omwonenden. De gemeenteraad moet dat nu alsnog goedmaken door strengere ruimtelijke eisen.

'Dorp is trots op gemeentehuis'

Tessa Vorderman van oppositiepartij D66 heeft daar wel oren naar, want ook zij vindt dat de monumentale villa te veel aan het zicht wordt onttrokken in de huidige nieuwbouwplannen. 'Eigenlijk is het iets van het hele dorp. En wij zijn als dorp trots op ons gemeentehuis. Dus het gaat eigenlijk iedereen aan en iedereen is daar ook mee bezig.'

'Termen als kolossaal nogal overtrokken'

Architect Remko de Weerd die de bouwtekeningen maakte nadat eerdere plannen van Ton Hendriks al waren afgewezen, is het niet eens met de kritiek. 'Ik heb een paar keer gezegd dat ik de termen die gebruikt worden, kolossaal en enorm, dat ik dat nogal overtrokken vind. Het is een aanzienlijk volume, maar ik denk dat het past.'

'Ik laat me niet opjagen'

Projectontwikkelaar Ton Hendriks was zelf niet bij de rondleiding aanwezig, maar liet eerder weten dat de gemeente nu eens haast moet maken. Als de raad niet voor 1 februari een besluit heeft genomen, komt hij met een schadeclaim. Maar raadslid Tessa Vorderman laat zich niet onder druk zetten. 'De heer Hendriks mag natuurlijk alles zeggen, maar zijn laatste tekening die wij veel eerder hadden verwacht kwam ook veel te laat. En dan hadden we misschien iets verder in het proces kunnen zijn. Dus daar laat ik me persoonlijk in ieder geval niet door opjagen.'

Zie ook:

 

Door: Karel de Jong

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie