Logo De Belofte

BEEK-UBBERGEN - Omwonenden van het voormalige gemeentehuis in Beek zien de plannen van projectontwikkelaar Ton Hendriks nog steeds niet zitten. Hendriks kocht de monumentale villa eind 2015 en wil er appartementen in maken. Maar zijn plannen zijn volgens buurtbewoners veel te kolossaal en doen geen recht aan de historische villa. Woensdagmiddag nam de gemeenteraad in bijzijn van de architect en buurtbewoners een kijkje.

Buurtbewoner Jan Hendrik Felet heeft met houten piketplaatjes afgezet hoever richting de straat de aanbouw komt, als de plannen van Ton Hendriks doorgaan. 'Dan moet u zich voorstellen dat het ook drie verdiepingen omhoog gaat', zo houdt hij de raadsleden voor. Felet: 'Wij zeggen: maak daar niet meer dan twee verdiepingen van. Met eventueel een kleine kap om het te breken, maar niet om daar bewoning in te doen.'

Bekijk hier de reportage. (Tekst gaat verder na de video):

'Hendriks heeft te veel vrijheid gekregen'

De buurt is van meet af aan al tegen de plannen. Hendriks wil volgens hen te veel appartementen in en om het voormalige gemeentehuis realiseren. Daardoor zou het historische karakter verloren gaan. Ton Hendriks heeft van het college te veel vrijheid gekregen in het maken van zijn plannen, zo stellen de omwonenden. De gemeenteraad moet dat nu alsnog goedmaken door strengere ruimtelijke eisen.

'Dorp is trots op gemeentehuis'

Tessa Vorderman van oppositiepartij D66 heeft daar wel oren naar, want ook zij vindt dat de monumentale villa te veel aan het zicht wordt onttrokken in de huidige nieuwbouwplannen. 'Eigenlijk is het iets van het hele dorp. En wij zijn als dorp trots op ons gemeentehuis. Dus het gaat eigenlijk iedereen aan en iedereen is daar ook mee bezig.'

'Termen als kolossaal nogal overtrokken'

Architect Remko de Weerd die de bouwtekeningen maakte nadat eerdere plannen van Ton Hendriks al waren afgewezen, is het niet eens met de kritiek. 'Ik heb een paar keer gezegd dat ik de termen die gebruikt worden, kolossaal en enorm, dat ik dat nogal overtrokken vind. Het is een aanzienlijk volume, maar ik denk dat het past.'

'Ik laat me niet opjagen'

Projectontwikkelaar Ton Hendriks was zelf niet bij de rondleiding aanwezig, maar liet eerder weten dat de gemeente nu eens haast moet maken. Als de raad niet voor 1 februari een besluit heeft genomen, komt hij met een schadeclaim. Maar raadslid Tessa Vorderman laat zich niet onder druk zetten. 'De heer Hendriks mag natuurlijk alles zeggen, maar zijn laatste tekening die wij veel eerder hadden verwacht kwam ook veel te laat. En dan hadden we misschien iets verder in het proces kunnen zijn. Dus daar laat ik me persoonlijk in ieder geval niet door opjagen.'

Zie ook:

 

Door: Karel de Jong

Live nieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie