Logo De Belofte

BEMMEL - Omwonenden van de biogascentrale in Bemmel zijn het zat. De laatste weken zitten ze weer opgescheept met een vieze rottingslucht. Iets waar ze sinds de start van de centrale anderhalf jaar geleden al over klagen. Ze eisen dat de provincie de centrale stillegt totdat de problemen zijn opgelost.

Eddy Heijmen woont pal onder de rook van de biogascentrale Groen Gas Gelderland. 'Vanaf begin december hebben wij stank. Het hele jaar door anderhalf jaar lang stank, maar de laatste weken enorme stank. Rioollucht.'

'Incident dat al anderhalf jaar duurt!'

Volgens Groen Gas Gelderland kan dat ook wel kloppen. Want onlangs moest een filter in de luchtwasser vervangen worden. Arno Wurkum betreurt dat incident.' Maar omwonenden zien het helemaal niet als incident. Heijmen: 'Ja, een incident dat al anderhalf jaar duurt.'

Arno Wurkum van Groen Gas Gelderland over die kritiek: 'Het klopt dat wij in anderhalf jaar tijd geurklachten hebben gehad. Maar wij zien ook dat wij recent gewoon wekenlang klachtenvrij zijn geweest. En wij zien ook dat we gewoon keurig binnen onze vergunning produceren. Heijmen: 'Dat weet ik niet of ze binnen de vergunning opereren. Ik weet alleen dat wij in de stank zitten.'

En daar moet gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland wat aan doen. De omwonenden willen dat ze de zaak sluit. Heijmen: 'Eerst dichtmaken, alles netjes repareren en dan weer openmaken.'

'Wij mochten bij Hare Majesteit op bezoek komen'

Maar volgens de buurt die al eerder in actie kwam, is de communicatie met gedeputeerde Conny Bieze ronduit slecht. Heijmen die samen met buurtbewoners één keer op bezoek mocht bij haar kreeg van Bieze te horen: 'Ik praat nooit met omwonenden.' Heijmen vervolgt cynisch: 'Wij hebben geluk gehad, wij mochten bij Hare Majesteit binnenkomen.' Maar op de vraag wat zij voor hun heeft gedaan luidt een simpel antwoord. 'Niets!'

Omroep Gelderland heeft Bieze gevraagd om een reactie, maar zij was onbereikbaar voor commentaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Live nieuws

 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiƫle positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
 • Vuurwerkverbod in Apeldoorn

  18 oktober 2019
  APELDOORN - Apeldoorn wordt als eerste Nederlandse gemeente vuurwerkvrij. De komende jaarwisseling komen er vuurwerkvrije zones, tijdens de oud en nieuw van 2020 naar 2021 geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Een ruime raadsmeerderheid had via een motie opgeroepen een streep te zetten door het afsteken door particulieren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie