Logo De Belofte

WARNSVELD - De gemeente Zutphen neemt het bestuur van 't Warnshuus in Warnsveld voor een jaar over. In die periode wordt gekeken hoe 't Warnshuus financieel gezond kan worden en daardoor ook open kan blijven. Dat heeft wethouder Laura Werger gezegd tijdens een extra bijeenkomst van de gemeente.

De afgelopen maanden stond de toekomst van het gemeenschapshuis onder druk omdat de belangrijkste huurder, de bibliotheek, heeft gezegd te willen vertrekken.

Te veel gevraagd van huidige bestuur

''t Warnshuus is een belangrijke voorziening voor Warnsveld en voor de wijk Leesten. Het heeft een belangrijke sociale functie en het gebouw moet open blijven', aldus de wethouder.

'Wij hebben de afgelopen vijf jaar teveel gevraagd en verwacht van het huidige bestuur. Ze hebben echt een huzarenstukje geleverd en we zijn heel blij met hen, maar het vraagstuk is ingewikkeld en moeilijk'. Drie wethouders zullen plaatsnemen in het bestuur.

Daarnaast heeft de wethouder een oproep gedaan aan de mensen in de zaal of er wellicht mensen zijn die interesse hebben in een bestuursfunctie.

Bibliotheek in afgeslankte vorm

Naast een wisseling van het bestuur wordt er ook gekeken of de bibliotheek in afgeslankte vorm toch in 't Warnshuus behouden kan blijven. De bibliotheek is de belangrijkste huurder, maar heeft te weinig geld om de vestiging open te houden. 'We zijn nu samen met de bibliotheek aan het kijken of er toch een bibliotheek kan blijven met minder oppervlakte.'

'Het is niet zo zwart-wit als vaak gesteld wordt', zegt wethouder Mathijs ten Broeke. 'De verantwoordelijkheid ligt echter wel bij de bibliotheek. Die moet een besluit nemen'. De wethouder zegt dat het geen ideale situatie is. 'Maar het is het beste dat we kunnen doen binnen de huidige financiële ruimte'.

'Er zijn nog wel wat punten op te lossen voordat ik zeker kan zeggen dat de bibliotheek in afgeslankte vorm daadwerkelijk doorgezet kan worden. We moeten de plannen echt verder uitwerken', zegt Gerard Huis In 't Veld van de bibliotheek. 'Ik heb de afgelopen weken hard gewerkt om een versoberingsscenario op papier te zetten, maar we zijn er nog niet uit'.

Op zoek naar andere huurders

Komend jaar wordt ook gekeken of er nieuwe huurders gevonden kunnen worden. Daarnaast wordt gekeken of huidige huurders misschien meer ruimte nodig hebben. Ook wil de gemeente een zogenoemd hybride gebiedsteam, voor onder andere WMO en jeugdzorgvragen, in het pand huisvesten.

Petitie en tekeningen

De afgelopen weken hebben actievoerders 7000 handtekeningen opgehaald. Marion van Arragon uit Warnsveld overhandigde de handtekeningen. Daarnaast hebben de kinderen op school allemaal tekeningen gemaakt en ook die zijn overhandigd. 'Laten we investeren in het bruto nationaal geluk', gaf ze de voorzitter van de vergadering mee.

Foto: Heleen Buijs

De verontruste inwoners kunnen er niet over uit waarom de bibliotheek deze keuze maakt. 'Als je twee kinderen hebt, dan geef je ze toch evenveel aandacht? Waarom kan de prestigieuze bibliotheek in het Broederenklooster in Zutphen dan wel open blijven?' aldus Marion van Arragon.

'Wij hopen dat het niet na een jaar voorbij is', zegt Heleen Buijs namens het actiecomité en de dorpsraad. 'Wij als dorpsraad willen heel graag met u meepraten en meedenken. Wij hopen dat de bibliotheek blijft en dat 'ie niet veel meer wordt afgeslankt dan dat een aantal jaar geleden al is gebeurd'.

Zaterdag vreedzame mars

Komende zaterdag is nog een grote actiedag bij 't Warnshuus. Er wordt een vreedzame mars gelopen. Daarnaast nemen actievoerders boeken mee voor de 'BuitenBieb'. 'Want als de bibliotheek gaat sluiten, dan gaan we buiten onze boeken aan elkaar uitlenen', aldus de actievoerders. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie