Logo De Belofte

BEMMEL - GroenLinks in Lingewaard wil dat de gemeente de helpende hand biedt aan bewoners die door bodemverzakking schade hebben aan hun woning. De partij wil dat de gemeente gedupeerden een gunstige lening verstrekt voor herstel.

De afgelopen tijd heeft de gemeente al zo'n zestig meldingen ontvangen van bewoners die kampen met verzakte huizen. Volgens hen komt dat door de droogte van het afgelopen jaar. GroenLinks wil dat de gemeente een informatiebijeenkomst organiseert voor gedupeerden en vindt dus dat de gemeente moet bijspringen met een gunstige lening voor herstel. 

'Extra hypotheek voor schade door verzakking geen optie'

Daarmee zouden ze de noodzakelijke voorzieningen kunnen betalen die verdere verzakking en hogere kostenposten voorkomt. De kosten voor herstel zijn aanzienlijk. Stabilisatie van het huis van Henk van de Krol uit de gemeente Lingewaard kostte 20.000 euro. Ook moest de riolering worden verlegd en de tuin opnieuw worden aangepakt. En dan moet het herstel van de buitenmuur en de restauratie binnen nog gebeuren. Inge Sloot van GroenLinks Lingewaard:  'Voor mensen die net een huis hebben gekocht is een extra hypotheek nemen vaak geen optie.'

Lingewaard: 'lage waterstand aannemelijke oorzaak'

De gemeente Lingewaard noemt de lage waterstand als aannemelijke oorzaak van de scheuren en verzakkingen. Vreemd genoeg wees de gemeente eerder deze week in dagblad De Gelderlander die oorzaak nog voor de hand. Gedupeerde Henk van de Krol had zich daar boos over gemaakt. 'Ook de projectleider klimaatverandering en grondwaterstand die bij ons kwam kijken riep direct dat de lage waterstand niet de oorzaak was. Alsof ze zich wilden indekken. En dan lees ik in de krant dat volgens de gemeente het verkeer de oorzaak zou zijn. Als je het niet weet moet je niets zeggen!'

Henk van de Krol wijst erop dat er jaren zwaar vrachtverkeer is langsgereden van ontzander K3. 'Toen ontstonden er wel barstjes in de muren, maar niet zulke grote scheuren als nu, laat staan verzakkingen. Deze schades ook aan andere huizen, zijn de afgelopen maanden ontstaan.'

'Vaker lage waterstanden verwacht door klimaatverandering'

Uit het antwoord aan Omroep Gelderland van de gemeente Lingewaard blijkt dat er dus wel degelijk rekening wordt gehouden met de lage waterstand als oorzaak voor de schade. 'Omdat de verwachting is dat deze lage grondwaterstanden vaker gaan voorkomen door klimaatverandering, heeft de gemeente drie maanden geleden opdracht gegeven aan een extern bureau om de situatie binnen onze gemeentegrenzen te onderzoeken en analyseren.'

Mogelijke aanpassing grondwaterbeleid

Daarnaast neemt Lingewaard met elf andere gemeenten en Waterschap Rivierenland deel aan een regionale klimaatstresstest. In deze test wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering waarbij wordt getest op vier onderdelen: wateroverlast, hittestress, droogte en overstromingen. 'Zowel het onderzoek als de stresstest, geven mogelijk aanleiding om het gemeentelijk grondwaterbeleid aan te passen en concrete maatregelen te nemen.'

 

Door: Karel de Jong

Live nieuws

 • Informateur wast Burense politiek de oren: lokaal bestuur ernstig ontspoord

  11 november 2019
  MAURIK - Op advies van informateur Wouter de Jong gaat Buren een nieuwe coalitie onderzoeken van Gemeentebelangen Buren, PCG en CDA. Daarbij moet het gemeentebestuur in Buren hard werken aan een verziekte bestuurscultuur, concludeert De Jong.
 • Ondanks protesten verhoogt Hattem de toeristenbelasting

  11 november 2019
  HATTEM - Hattem verhoogt de toeristenbelasting in 2020 van 1,32 euro naar 1,50 euro per persoon per nacht. Bezwaren van recreatieondernemers en de Jachthaven, en amendementen van oppositiepartijen VVD en D66 kregen wat dat betreft geen gevolg: de voorgestelde plannen van het college zijn maandagavond door de raad ingestemd.
 • Actiegroepen vergroenen Arnhemse Blauwe Golven zelf met 'Cathelijne Bouwkamp Bosje'

  11 november 2019
  ARNHEM - Verschillende actiegroepen hebben maandag een actie op touw gezet bij de Blauwe Golven om bomen te planten op braakliggende stukken grond. Er moeten twee bosjes en een klein plantsoen komen. De bosjes worden onder meer vernoemd naar politici die verbonden zijn aan de discussie rondom het bomenbeleid in Arnhem. 'Er wordt te lang gesteggeld, zonder enig resultaat.'
 • Wethouder teruggefloten om 'papieren werkelijkheid' met zorgmiljoenen

  10 november 2019
  ARNHEM - Bijna 8 miljoen euro voor zorg boekte wethouder Financiën Ronald Paping extra in zijn begroting om deze rond te krijgen. Dat geld is alleen nog niet toegezegd. Het Rijk staat deze 'boekhoudtruc' toe. De provincie is er niet blij mee en de Arnhemse gemeenteraad steekt er nu een stokje voor.
 • Arnhemse bouwafspraken voor sociale huurwoningen 'onzinnig'

  09 november 2019
  ARNHEM - Het lijmpistool van de Arnhemse coalitie is nog niet opgeborgen of de partijen lijken al te worden ingehaald door de realiteit, menen verschillende partijen. Er werd onder meer afgesproken dat er over de te realiseren nieuwbouwprojecten minimaal 30 procent sociale huurwoningen gerealiseerd moeten worden, een wens van PvdA en GroenLinks. Maar daar is in de regio Arnhem veel minder behoefte aan, blijkt uit onderzoek. De nood blijkt het grootst voor (sociale) koopwoningen.
 • Tiel bezuinigt op mantelzorg: 'Een heel verkeerd signaal'

  09 november 2019
  TIEL - Het is de week van de mantelzorg. Ook in Tiel worden inwoners die voor een naaste zorgen deze week extra in de watten gelegd. Zo kunnen zij het mantelzorgcompliment aanvragen; een extraatje van 90 euro. Maar of dit met de voorgestelde bezuinigingen volgend jaar nog kan, is de vraag.
 • Arnhem opent strijd tegen eenzaamheid

  08 november 2019
  ARNHEM - Liefst 37 procent van de Arnhemmers voelt zich eenzaam, blijkt uit onderzoek. Daar wil de gemeente iets aan doen. Het stadsbestuur komt met een plan om eenzaamheid aan te pakken. Etentjes voor ouderen, ontmoetingsplekken en een eenzaamheidsloket moeten oplossingen bieden.
 • Cashen met groene stroom? Wijchen wil heft in eigen handen nemen

  08 november 2019
  WIJCHEN - Een recreatieplas volbouwen met zonnepanelen? Als het aan de raad van Wijchen ligt, is dat nog niet zo'n slecht idee. Op verzoek van verschillende partijen onderzoekt de gemeente mogelijkheden om wat extra's te verdienen met het opwekken van groene energie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie