Logo De Belofte

MALDEN - Dit jaar kan er niet geschaatst worden op het winterfestijn in Malden. Ondanks de verleende vergunning krijgt de organisatie het 'door verscherpte regelgeving' niet meer op tijd voor elkaar om een ijsbaan aan te leggen. Leo Jansen van oppositiepartij DGH vindt dat wethouder René Waas gewoon wat meer lef had moeten tonen.

In september haalde een motie van Jansen om net als vorig jaar een ijsbaan te organiseren in het centrum van Malden een nipte meerderheid in de raad. Maar wethouder René Waas was niet erg enthousiast.

Zeer kritisch

Leo Jansen: 'Vorig jaar was hij al zeer kritisch over de ijsbaan die toen georganiseerd werd. Volgens hem was het te kort dag en zou het wel een ton kosten.'

'Niet de ballen om motie naast zich neer te leggen'

Toen eind september de motie aangenomen werd om dit jaar opnieuw een ijsbaan te organiseren was René Waas die inmiddels wethouder was, opnieuw weinig enthousiast. Leo Jansen: 'Toen straalde het gewoon van hem af dat hij het niet wilde. Maar hij had niet de ballen om de motie naast zich neer te leggen.'

Volgens wethouder Waas zou een en ander te veel gaan kosten terwijl uit de begroting van organisator Malden in Motion bleek dat het niet meer dan € 60.000 zou kosten. Vergelijkbaar met de kosten van de editie in 2017.

Vergunning niet meer op tijd

Vorige week verleende de gemeente Heumen wel een vergunning voor de ijsbaan. Maar niet meer op tijd voor de organisatie Stichting Malden in Motion. Voorzitter Ron Vredebregt zegt op zo'n korte termijn geen ijsbaan te kunnen organiseren met een uitgebreid programma 'zoals we dat voor ogen hadden. Als we dit doen, doen we het goed. Daarom hebben we in goed overleg met het college besloten om andere activiteiten te organiseren in de decembermaand.'

'Wethouder moet lef hebben'

Ook dat heeft volgens Leo Jansen van oppositiepartij DGH te maken met gebrek aan lef bij de wethouder. 'Het zou te maken hebben met de veiligheidsmaatregelen. Maar waarom kan er dan in Wijchen en Elst die onder dezelfde regels vallen wel een ijsbaan georganiseerd worden? De wethouder moet gewoon het lef hebben om te zeggen: jongens wat kan er nou gebeuren?'

Waardering voor inzet

Volgende week zitten de vrijwilligers van Malden in Motion bij elkaar om aan alternatief programma te bepalen. Wethouder René Waas: 'Wij zijn blij dat we op één lijn zitten en waarderen de inzet van Malden in Motion. Dankzij deze groep vrijwilligers komt er dit jaar een leuke activiteit in de decembermaand.'

Volgend jaar is de inzet weer een ijsbaan

De gemeente Heumen en Malden in Motion zijn nu een jaarprogramma aan het opstellen. Voor volgend jaar wordt gekeken hoe de organisatie en voorbereiding van het Winterfestijn eruit gaat zien. Ron Vredebregt: 'Onze inzet wordt een ijsbaan, maar daar hebben we meer tijd en de hulp vanuit de gemeente voor nodig. Ook hopen we natuurlijk op een bijdrage vanuit onze ondernemers in deze gemeente. De gemeente heeft haar hulp al toegezegd.'

Door: Karel de Jong

Live nieuws

 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie