Logo De Belofte

NIJMEGEN - 'Er ligt hier een puike begroting', benadrukt wethouder Monique Esselbrugge (financiën) nog maar eens in de Nijmeegse raadszaal. Toch krijgt ze alleen haar coalitie van GroenLinks, D66 en SP mee. Het zorgt voor een nipte meerderheid en veel kritiek. 'Het is een knutselwerkje', aldus VVD-fractievoorzitter Inge van Dijk.

Het Nijmeegse college gaat teveel uit van verwachte meevallers in de toekomst. Dat is de veelgehoorde kritiek van de oppositie tijdens het begrotingsdebat woensdagavond. In 2022 moeten de schulden van de gemeente fors zijn gedaald door onder meer verwachte grondopbrengsten. 

'Hoe risicovol deze prognose is hebben we de afgelopen jaren mogen ervaren toen we vele tientallen miljoenen verloren op grondposities', zegt Hans van Deurzen (50PLUS). Daarnaast geeft het Nijmeegse stadsbestuur 20 miljoen euro uit, dat het eigenlijk niet heeft, zo meent de voorman van de partij. 

32 miljoen beschikbaar en 51 miljoen uitgeven

'In deze begroting leggen we een groot aantal nieuwe investeringen voor, in totaal voor ruim 51 miljoen euro. De totale beschikbare investeringsruimte is 32 miljoen. Dit is circa 20 miljoen minder', valt er inderdaad te lezen in de begroting. 

Die investeringen gaan bijvoorbeeld naar en verlaging van de OZB-belasting voor ondernemers, vanaf 2020 gaat die belasting in stapjes met vijf procent omlaag. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in een extra op- en afrit voor fietsroute de snelbinder. Kosten: 2,4 miljoen euro. 

'Te risicovol'

Inge van Dijk (VVD): 'We verwachten dat we ergens winst kunnen halen of ergens kosten kunnen besparen. We hebben geen idee of dat gaat lukken. Volgens mij heb je het dan in elkaar geknutseld en loop je ontzettend veel risico.' Ook het CDA noemt de begroting 'te risicovol'. 

Beluister de kritiek van de VVD, het CDA en VoorNijmegen.NU (tekst gaat verder onder audio)

'We verwachten hogere inkomsten van de toeristenbelasting', 'we verwachten dat de grondexploitaties nu een positieve kasstroom gaan opleveren', 'we verwachten een daling van de uitkeringslasten van 2,1 miljoen euro', 'we verwachten dat de schuldpositie van Nijmegen langzaam zal afnemen', het zijn zomaar wat passages uit het ruim 200 pagina tellende boekwerk voor de periode 2019-2022. 

'De rijen zijn gesloten'

Suggesties van oppositiepartijen werden woensdagavond veelal weggestemd, enkelen kregen de steun van de coalitiepartijen. 'Iedereen had wel een verbeterpunt. Maar je ziet het gewoon: de rijen zijn gesloten', moppert raadslid Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU). Geen van de vijf voorstellen van zijn partij haalde het. 

De begroting werd ondanks de kritiek dus aangenomen. 'Ik hoop dat we allemaal ongelijk hebben. Nijmegen verdient een goede begroting', besluit Ammar Selman van de PvdA.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmegen: 'Tippelzone pas dicht als vrouwen er niet meer afhankelijk van zijn'

  18 september 2019
  NIJMEGEN - Nijmegen wil over twee jaar bekijken of de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat dicht kan. Dat voornemen staat haaks op de wil van onder meer de gemeenteraad, die bang is dat de vrouwen hierdoor alleen maar in slechtere omstandigheden terechtkomen.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
 • 'Eén op de vijf mensen met psychiatrische aandoening moet naar zelfstandig wonen'

  12 september 2019
  NIJMEGEN - Twintig procent van de mensen in beschermde woonvormen moet doorstromen naar zelfstandig wonen met begeleiding. Dat willen gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen in het Rijk van Nijmegen bereiken door intensiever samen te werken.
 • Nijmegen praat met 300 jongeren om ze aan werk te helpen

  11 september 2019
  NIJMEGEN - Jongeren in Nijmegen die langer dan 2 jaar van een uitkering leven, worden vanaf deze maand door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek over hun toekomst. In totaal gaat het om 300 jongeren die na hulp van het Regionaal Werkbedrijf of het Gemeentelijk bureau Zorg en inkomen nog steeds in de bijstand zitten.

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie