Logo De Belofte

ZELHEM - '2000 geiten in een schuur maken onze gezondheid kapot en de zorg erg duur'. Het is een tekst op één van de spandoeken die de publieke tribune van de gemeenteraad van Bronckhorst sieren.

De actievoerders wonen in Velswijk en zijn boos op de gemeente, omdat het college van burgemeester en wethouders in oktober instemde met de uitbreiding van een geitenstal aan de Schooltinkweg in Velswijk (Zelhem). 'We kunnen niet anders', zegt wethouder Paul Hofman tijdens de raadsvergadering.

De familie Stapelbroek heeft een geitenbedrijf aan de Schooltinkweg. Op dit moment lopen er 1200 geiten rond, maar de familie wil het bedrijf uitbreiden. In totaal moeten er 1995 geiten komen.

Zorgen over volksgezondheid

Alle politieke partijen maken zich zorgen over de gevolgen voor de volksgezondheid. 'Het is een ontzettend lastig, maar belangrijk onderwerp', zegt Antoon Peppelman van de PvdA. Hij vroeg het debat over dit onderwerp aan. 'We weten niet waarom mensen die in de buurt van een geitenstal wonen een verhoogde kans hebben op longontsteking', voegt Wilko Pelgrom van het CDA eraan toe.

'Er zijn te veel vraagtekens', zegt Jan Engels van D66. 'Op deze manier kunnen we niet doorgaan.'

'Ik kan niet anders'

Wethouder Hofman maakt duidelijk dat de gemeente niet anders kan dan akkoord gaan. De aanvraag voor de uitbreiding van de geitenstal is gedaan voordat de provincie Gelderland een rem op de groei van het aantal geiten in Gelderland afkondigde in de zomer van 2017.

'We hebben naar alle juridische aspecten gekeken en volgens ons bestemmingsplan kan dit en kunnen we de vergunning niet weigeren', zegt Hofman. 

Risico's op longontsteking

Het college heeft er lang over gedaan een besluit te nemen. Ze hebben advies ingewonnen bij de GGD over de gevolgen voor de volksgezondheid.

'Ik ben ervan overtuigd dat op dit moment, ook zonder uitbreiding, het risico op longontsteking 22,5 procent is. En het is zeer goed denkbaar dat wanneer het aantal geiten toeneemt, het risico ook toeneemt.' De wethouder baseert zich op uitspraken van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. 

Buurt staat machteloos

De buurt is woedend. 'Ik heb maar één long', zegt Bennie Wissink. 'Ik moet er niet aan denken dat er nog meer geiten komen. Maar wat kunnen we. We staan echt machteloos aan de kant.' 

Zijn buurman Jan Lorskamp heeft inmiddels contact met een advocaat. 'We gaan zeker naar de rechter, want dit willen we niet.'

Gesprek  tussen omwonenden en geitenboer

Op initiatief van Antoon Peppelman van de PvdA kwam er tijdens de raadsvergadering een motie op tafel die raadsbreed gedragen werd. De motie roept het college op om een gesprek op gang te brengen tussen bewoners en de ondernemer. De sfeer in de buurt is niet goed meer. Omwonenden en ondernemers kunnen niet meer met elkaar door één deur.

Ook op het gebied van handhaving moet het college ervoor zorgen dat alles uit de kast gehaald wordt. 'Deze motie is helder, duidelijk en eerlijk', zegt wethouder Hofman.

Zie ook:

Door: Melanie Lokate

Live nieuws

 • Zendmast toch op Needse Berg, tot woede van omwonenden

  24 augustus 2019
  NEEDE - KPN dient alsnog een aanvraag in voor een omgevingsvergunning van een 40 meter hoge zendmast op de Needse Berg. Drie alternatieve locaties die omwoners vorige maand aandroegen, zijn volgens het bedrijf niet geschikt.
 • Weten we in september of de Arnhemse crisis is opgelost?

  23 augustus 2019
  ARNHEM - Op 2 september moet er een advies liggen om de Arnhemse politieke crisis te bezweren. Dat laten gedeputeerde Jan Markink en de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink vrijdagmiddag aan alle Arnhemse fractievoorzitters weten.
 • Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten

  22 augustus 2019
  DIDAM - Montferland onderzoekt samen met de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. De gemeente herbergt op dit moment 2500 buitenlandse werkkrachten en merkt dat de huisvesting kan zorgen voor onveilige en ongezonde situaties, wat vraagt om een oplossing.
 • Oost Gelre wil nieuwe woningen realiseren

  22 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Een onderzoek naar de woningbouwbehoefte van Oost Gelre laat zien dat er meer vraag is dan aanbod in iedere kern van de gemeente. Het college wil daarom snel aan de slag om in totaal tweehonderd woningen te laten realiseren.
 • Honderden bewoners chaletpark leven mogelijk op vervuilde grond: 'Wij weten dit al jaren'

  22 augustus 2019
  OOSTERHOUT - De grond van chaletpark Tergouw in Oosterhout wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Tot grote frustratie van bewoners komen plannen voor een nieuw energienet daardoor mogelijk stil te liggen.
 • Nunspeet aan Zee: Europarcs Veluwemeer en Gemeentebelang vinden elkaar

  22 augustus 2019
  NUNSPEET - Tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan Europarcs Veluwemeer is uitgebreid gesproken over het onderwerp Nunspeet aan Zee. 'Wij zoeken met nadruk de binding met het dorp Nunspeet en we hebben huurders en campinggasten die willen genieten van alles wat Nunspeet te bieden heeft', zegt Giel Hendrikx, manager van het park. Het betreft dan zowel de faciliteiten in het dorp, de bossen en het kustgebied.
 • VVD stelt vragen over voormalig Parkhotel Hierden

  22 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • Omrijden geblazen: groot onderhoud aan drukke Rijksweg in Malden

  21 augustus 2019
  MALDEN - Automobilisten die gebruik maken van de Rijksweg N844 bij Malden moeten vanaf komende maand rekening houden met ernstige verkeershinder. De weg die dwars door het dorp Malden snijdt wordt tot in het voorjaar van 2020 afgesloten om groot onderhoud te kunnen uitvoeren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie