Logo De Belofte

ZELHEM - '2000 geiten in een schuur maken onze gezondheid kapot en de zorg erg duur'. Het is een tekst op één van de spandoeken die de publieke tribune van de gemeenteraad van Bronckhorst sieren.

De actievoerders wonen in Velswijk en zijn boos op de gemeente, omdat het college van burgemeester en wethouders in oktober instemde met de uitbreiding van een geitenstal aan de Schooltinkweg in Velswijk (Zelhem). 'We kunnen niet anders', zegt wethouder Paul Hofman tijdens de raadsvergadering.

De familie Stapelbroek heeft een geitenbedrijf aan de Schooltinkweg. Op dit moment lopen er 1200 geiten rond, maar de familie wil het bedrijf uitbreiden. In totaal moeten er 1995 geiten komen.

Zorgen over volksgezondheid

Alle politieke partijen maken zich zorgen over de gevolgen voor de volksgezondheid. 'Het is een ontzettend lastig, maar belangrijk onderwerp', zegt Antoon Peppelman van de PvdA. Hij vroeg het debat over dit onderwerp aan. 'We weten niet waarom mensen die in de buurt van een geitenstal wonen een verhoogde kans hebben op longontsteking', voegt Wilko Pelgrom van het CDA eraan toe.

'Er zijn te veel vraagtekens', zegt Jan Engels van D66. 'Op deze manier kunnen we niet doorgaan.'

'Ik kan niet anders'

Wethouder Hofman maakt duidelijk dat de gemeente niet anders kan dan akkoord gaan. De aanvraag voor de uitbreiding van de geitenstal is gedaan voordat de provincie Gelderland een rem op de groei van het aantal geiten in Gelderland afkondigde in de zomer van 2017.

'We hebben naar alle juridische aspecten gekeken en volgens ons bestemmingsplan kan dit en kunnen we de vergunning niet weigeren', zegt Hofman. 

Risico's op longontsteking

Het college heeft er lang over gedaan een besluit te nemen. Ze hebben advies ingewonnen bij de GGD over de gevolgen voor de volksgezondheid.

'Ik ben ervan overtuigd dat op dit moment, ook zonder uitbreiding, het risico op longontsteking 22,5 procent is. En het is zeer goed denkbaar dat wanneer het aantal geiten toeneemt, het risico ook toeneemt.' De wethouder baseert zich op uitspraken van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. 

Buurt staat machteloos

De buurt is woedend. 'Ik heb maar één long', zegt Bennie Wissink. 'Ik moet er niet aan denken dat er nog meer geiten komen. Maar wat kunnen we. We staan echt machteloos aan de kant.' 

Zijn buurman Jan Lorskamp heeft inmiddels contact met een advocaat. 'We gaan zeker naar de rechter, want dit willen we niet.'

Gesprek  tussen omwonenden en geitenboer

Op initiatief van Antoon Peppelman van de PvdA kwam er tijdens de raadsvergadering een motie op tafel die raadsbreed gedragen werd. De motie roept het college op om een gesprek op gang te brengen tussen bewoners en de ondernemer. De sfeer in de buurt is niet goed meer. Omwonenden en ondernemers kunnen niet meer met elkaar door één deur.

Ook op het gebied van handhaving moet het college ervoor zorgen dat alles uit de kast gehaald wordt. 'Deze motie is helder, duidelijk en eerlijk', zegt wethouder Hofman.

Zie ook:

Door: Melanie Lokate

Live nieuws

 • Kartbaan blijft voorlopig van Apeldoorn, maar Brussel kijkt er wel naar

  22 november 2019
  APELDOORN - Amusementscentrum Zero55 blijft voorlopig in handen van gemeentebedrijf Accres in Apeldoorn. Bij Zero55 kun je onder meer karten en lasergamen. Het is een commercieel bedrijf onder de vleugels van Accres. Bij de Europese Commissie ligt een bezwaar van een ondernemer die vindt dat Apeldoorn daarmee oneerlijke concurrentie aangaat.
 • Lachgas aan banden leggen: grote meerderheid raad Apeldoorn is voor

  21 november 2019
  APELDOORN - Even een ballonnetje leegzuigen wordt lastiger in Apeldoorn. Vrijwel alle partijen in de Apeldoornse raad willen de lokale wet aanpassen en daarin een verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte opnemen. Daarnaast moet de gemeente meer duidelijkheid geven over lachgas.
 • Inwoners Azewijn en Netterden willen plan uitbreiding DocksNLD van tafel

  21 november 2019
  ULFT - Inwoners van Azewijn en Netterden hebben zich donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van Montferland fel uitgesproken over de uitbreiding van bedrijventerrein DocksNLD, op de grens van 's-Heerenberg en het buitengebied van Azewijn en Netterden. Het terrein moet met 60 hectare vergroot worden en daar zijn veel inwoners fel op tegen.
 • VVD wil Arnhems azc sluiten: 'Nu mogen andere gemeenten bijdragen'

  21 november 2019
  ARNHEM - Arnhem stopt eind volgend jaar met de opvang van asielzoekers in AZC Elderhoeve, als het aan de VVD ligt. 'Arnhem heeft haar taken in het opvangen van asielzoekers terecht zeer serieus genomen. Nu is er een rol weggelegd voor andere gemeenten om bij te dragen', laat fractievoorzitter Leendert Combee weten.
 • Marcouch mag mobiel cameratoezicht inzetten

  21 november 2019
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch mag straks ook gebruikmaken van mobiel cameratoezicht in Arnhem. Daarvoor hoeft de gemeenteraad alleen maar één woordje uit de regels te schrappen: 'vaste' dat nu nog voor 'cameratoezicht' staat. En daar bleek een meerderheid toe bereid.
 • Oppositie gemeente Wageningen komt met eigen begroting

  21 november 2019
  WAGENINGEN - De oppositiepartijen in de Wageningse gemeenteraad, VVD, CDA, Stadspartij en Connect, hebben gezamenlijk een aantal wijzigingen op de begroting opgesteld omdat in hun ogen de uitgaven van het college de spuigaten uitlopen.
 • Provincie dreigt met ingrijpen in zelfstandigheidsdiscussie Scherpenzeel

  21 november 2019
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland dreigt met ingrijpen in de discussie over de zelfstandigheid van Scherpenzeel als gemeente. Dat maakt de lokale ChristenUnie op uit een brief van de provincie, die de raadsleden woensdagmiddag hebben gekregen. In Scherpenzeel wordt al maanden gediscussieerd over zelfstandig blijven of een gemeentelijke herindeling met het naastgelegen Barneveld.
 • Arnhemse energieplannen: 'De één nog minder concreet dan de ander'

  21 november 2019
  ARNHEM - De Arnhemse energie- en klimaatdoelstellingen zijn de afgelopen jaren bij lange na niet gehaald. Toch wil wethouder Cathelijne Bouwkamp vasthouden aan haar ambities en komt ze met een nieuw plan. Maar dat is weinig realistisch en concreet, vindt een deel van de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie