Logo De Belofte

WIJCHEN - Initiatiefnemers voor windenergie in Wijchen ervaren alleen maar 'tegenwind' van wethouder Titus Burgers. 'Als we zo doorgaan halen we echt niet de doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn', aldus één van hen. Oppositiepartij CDA - die vragen heeft gesteld over het trage proces in Wijchen, voelt zich 'met een kluitje in het riet gestuurd.'

Het begon allemaal in 2016 toen de gemeenteraad van Wijchen de Gedragscode Windenergie Wijchen vaststelde. Die is zodanig 'streng' opgesteld dat volgens tegenstanders de komst van windmolens naar Wijchen vrijwel nihil is.

Meeste locaties onhaalbaar

Dat komt voornamelijk doordat in Wijchen inwoners tot aan duizend meter rondom een windmolen het eens moeten zijn met de plannen en/of schadeloos gesteld moeten worden. Landelijk geldt 'slechts' een cirkel van 400 meter. Daarmee vallen de meeste locaties binnen de gemeente Wijchen af.

Initiatiefnemers wachten op groen licht college

Eén bleef er over: de grond bij de Schoenaker nabij het industriepark Bijsterhuizen. Maar zelfs daarvan zegt Wind in Wijchen - initiatiefnemer van drie turbines op die locatie - dat het financieel wel erg lastig wordt. Er zijn inmiddels ruim vijftig reacties van burgers binnengekomen op de plannen, maar de initiatiefnemers gaan niet over tot het berekenen van de totale kosten van schadeloosstelling, zolang ze van het college geen signaal krijgen dat Wijchen positief tegenover de plannen staat.

Wethouder: 'geen signalen ontvangen van initiatiefnemers'

Oppositiepartij CDA wil weten hoe het college aankijkt tegen de mening van Wind in Wijchen, dat windmolens in Wijchen financieel onhaalbaar zijn als gevolg van de strenge regels. Wethouder Burgers zegt dat hem daarover niets bekend is gemaakt.

'Onbegrijpelijk', zo zegt Elly Japsers van Wind in Wijchen: 'We proberen al een week of vier een afspraak te maken met wethouder Burgers maar we krijgen gewoon geen antwoord. Het gaat allemaal ontzettend traag. In de praktijk merken we alleen maar tegenwerking.'

'Code niet bedoeld om windmolens tegen te houden'

Titus Burgers wijst er nog maar eens op dat de gedragscode in Wijchen er niet is om windmolens tegen te houden, maar om het proces zorgvuldig te doorlopen.

Het CDA vraagt zich intussen af of Wijchen de eigen doelstelling om energieneutraal te zijn in 2040 wel haalt door al het gedraal. Maar volgens Burgers komt dat best goed, als het moet zelfs zonder windmolens. '…dan zullen meer andere ruimtelijk ingrijpende duurzame energiebronnen nodig zijn zoals zonnevelden, bioenergiecentrales en geothermie.'

'Weet wethouder het ineens beter dan onderzoekers?'

'Waanzin' zo reageert Elly Jaspers. 'Dan moet íe zijn huiswerk doen. In de routekaart naar een Energieneutraal Wijchen die is opgesteld door duur betaalde onderzoekers, staat dat voor die doelstelling minimaal tien windmolens nodig zijn. En nu weet Titus Burgers het ineens beter dan die onderzoekers?'

Burgers wijst erop dat de ontwikkelingen van alternatieven erg snel gaan en dat het bovendien beter is om samen met buurgemeenten Beuningen en Druten op te trekken. Maar ook daarvan moet Japsers niets hebben. 'Hij wil gewoon alles voor zich uit schuiven en lekker op het pluche blijven zitten door niemand voor het hoofd te stoten. We moeten niet wachten op wat andere gemeentes doen, maar zelf onze verantwoordelijkheid nemen.'

''Niet halverwege de spelregels veranderen'

Burgers wil niet vooruitlopen op de vraag of de Gedragscode Windenergie Wijchen, te streng is opgesteld. Dat zal wat hem betreft pas blijken als die in 2019 geëvalueerd wordt. En zo gaat er weer minimaal een half jaar verloren. Maar de evaluatie naar voren halen zoals veel critici willen is volgens Burgers oneerlijk tegenover Wind in Wijchen. 'Dan ga je halverwege de spelregels veranderen. Dat zou niet prettig zijn voor de initiatiefnemers zoals Wind in Wijchen.'

'Nou laat ze die code maar evalueren hoor' reageert Elly Japsers van Wind in Wijchen, 'liever gisteren dan vandaag.' Maar volgens Burgers zou dat ook kunnen betekenen dat andere initiatiefnemers 'die zich nu misschien nog afzijdig houden ineens zouden kunnen inspringen. En dat zou weer niet netjes zijn tegenover Wind in Wijchen.'

'Zwak argument'

'Geen probleem, laat andere initiatiefnemers maar komen', antwoordt Jaspers, 'het is toch een vrij land? Ik heb liever drie initiatiefnemers dan niet één, want zo gebeurt er niets.' Volgens Jaspers zijn er helemaal geen andere initiatiefnemers. 'Pim de Ridder (die eerder al met succes vier windmolens bij Nijmegen neerzette en als een autoriteit geldt in windmolenland , KdJ) zou dat echt wel geweten hebben. Ik vind het dus een zwak argument van de wethouder.'

Marlien Joosse van oppositiepartij CDA voelt zich door de antwoorden van de wethouder 'met een kluitje in het riet gestuurd. We zijn met zijn allen hard bezig om de doelstelling te halen en als je als gemeenteraad dan zulke antwoorden krijgt op vragen, getuigt dat niet echt van een serieuze houding.'

De route naar een energie neutraal Wijchen komt op 13 septemberaan de orde in de gemeenteraad.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Wijchen

  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

    27 september 2021
    WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
  • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

    01 september 2021
    WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
  • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

    17 augustus 2021
    WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
  • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

    09 juli 2021
    WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie