Logo De Belofte

ARNHEM - Alle stemmen in Gelderland zijn geteld, de balans kan worden opgemaakt. Net als in de rest van het land zijn in Gelderland de lokale partijen en GroenLinks de grote winnaars. De opkomst lag met 58,1 procent hoger dan vier jaar geleden, toen 57,1 procent kwam stemmen.

In dit blog deden we verslag van 'the day after'. Lees dat hieronder terug: 

De belangrijkste punten uit dit liveblog:

  • Lokale partijen en GroenLinks ook in Gelderland de grote winnaar
  • In Zaltbommel hebben twee partijen precies evenveel stemmen gekregen
  • De lijsttrekker uit Winterswijk die na een debat hard tegen een stoel schopte, komt niet in de raad
  • Hier vindt u alle Gelderse verkiezingsuitslagen 

13.42 - Wat gaan al die kersverse raadsleden verdienen met hun raadswerk? Dat is per gemeente terug te lezen in onderstaande graphic.

13.36 - Culemborg van Nu, opgericht door de opgestapte VVD'er Monica Wichgers, haalde vanuit het niets drie zetels in Culemborg. 

Kijk hier een reportage over de winst van Culemborg van Nu: 

13.25 - Gerrie Elfrink keert niet terug als wethouder in het college, na de verkiezingsnederlaag van gisteravond. Hij en zijn partij de SP kiezen voor de oppositie

12.50 - Paul Hijink, de 'stoelschopper' uit Winterswijk, bemachtigde met zijn partij Kansrijk Winterswijk geen zetel. Hij vertelt zijn verhaal aan Omroep Gelderland

12.30 - Het leek er lange tijd op dat de SGP Zaltbommel en ZVV (Zaltbommel Veranderen met Visie) samen op de hoogste tree van het raadspodium stonden. Maar bij het tellen van de voorkeursstemmen blijkt dat de SGP twee stemmen meer heeft: 2527, tegenover ZVV met 2525. 

11.45 - De lijsttrekker van Kansrijk Winterswijk, Paul Hijink, legt zijn werk bij die partij neer. Hij haalde geen zetels. Hijink verwierf landelijke bekendheid toen hij uit frustratie tegen een stoel aantrapte tijdens een debat. Eerder verwachtte de Winterswijker zelfs een extra zetel te halen

11.00 - Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland deed gisteren alle stembureaus aan. Op de fiets. Hij bracht koekjes rond voor de stembureauleden. 

Kijk hier de tocht van Van Oostrum terug: 

10.50 - In Culemborg ging een aantal mensen niet stemmen. Zij zijn woest. 'Ze hebben schijt aan het volk', reageert een boze en teleurgestelde inwoner. 'Stemmen heeft toch geen zin', klinkt het bij een ander.  

Luister hier een verhit gesprek terug: 

10.35 - Alle stemmen zijn geteld! 

10.20 - In Nijmegen kwam de eerste stemtussenstand laat binnen, tot ergernis van lokale politici. De projectleider van het tellen in Nijmegen onderkent dat het wat aan de late kant was, zegt hij tegen Omroep Gelderland. 

09.45 - Foutje, bedankt! In een inmiddels verwijderde tweet van de gemeente Voorst wordt gesuggereerd dat 46 procent de inwoners van die gemeente blanco stemde of een ongeldige stem uitbracht. Dat moest zijn 4,6 procent (4,4 procent stemde blanco, 0,2 procent werd afgekeurd). 

09.18 - Lokale partijen en GroenLinks deden het goed, de SP werd in Arnhem de oren gewassen. Lees daar hier meer over

8.55 - DENK deed goede zaken deze verkiezingen. De partij deed niet alleen in Arnhem mee (in samenwerking met Verenigd Arnhem), en pakte daar twee zetels, maar ook in twaalf andere gemeenteraden haalde DENK zetels. De PVV haalde zetels in alle gemeenten (waaronder Arnhem) waar de partij meedeed. 

8.40 - Natuurlijk werd ook gestemd over de wet op inlichtingen en veiligheidsdiensten. De opkomst daarvan is nog niet helemaal binnen, maar lijkt te eindigen in een zeer nipte overwinning voor de voorstemmers. 

7.46 - In Arnhem is de nummer 2 (na GroenLinks) nog niet 100 procent zeker. D66 heeft 8019 stemmen heeft binnengehaald, maar dat zijn er slechts 8 meer dan nummer 2, de VVD. Dat lijkt niet veel, maar het scheelt wel een zetel in de raad. Vandaag worden de voorkeursstemmen geteld en mogelijk verschuift er dan nog het een en ander.

07.30 - De ZVV (Zaltbommel Veranderen met Visie) en de SGP staan in Zaltbommel samen op de hoogste tree van het raadspodium. Voor zover bekend is dat de enige plaats in Nederland waar dat deze verkiezingen is gebeurd.

Beide partijen kregen exact 2528 stemmen. Het gaat om een voorlopige uitslag, want er wordt vandaag nog een keer geteld om te kijken hoeveel voorkeursstemmen er zijn. 

07.22 - Paul Hijink van Kansrijk Winterswijk, inmiddels ook bekend als de 'stoelschopper', is er niet in geslaagd om een stoeltje in de raad te bemachtigen. De lijsttrekker schopte in de campagne hard tegen een stoel na een dramatisch optreden bij een debat. Het voorval werd gefilmd en verscheen op Dumpert. Daar is het honderdduizenden keren bekeken.

(tekst gaat verder onder de foto)

Hijink was vooraf nog vol goede moed en hoopte op een positief effect. 'Waarschijnlijk konden we wel één zetel halen, maar dat lijkt nu zo goed als zeker', vertelde de lijsttrekker dinsdag op Radio Gelderland. 'Misschien halen we er nu wel twee.'

Op de website werd ook gereageerd op het voorkomen van D66-lijsttrekker Loes ten Dolle uit Winterswijk. Op haar telefoon kreeg ze 'ranzige berichtjes', zoals ze het zelf noemde. Burgemeester Bengevoord en de andere lijsttrekkers plaatsten een boodschap op Facebook waarin ze het gedrag veroordeelden.

07.00 - Een nieuwe dag is begonnen. Voor een deel van Gelderland is dat met een kater, na het verlies van gisteravond. Een van hen is ongetwijfeld SP-lijsttrekker Gerrie Elfrink, die in Arnhem van 8 naar 3 zetels ging. 'Een harde tik voor het college', zei Elfrink gisteravond bij Omroep Gelderland.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie