Logo De Belofte

ARNHEM - De rode Gelderland Stemt-verkiezingsbus werd vandaag verwelkomd in de gemeente Westervoort. De lokale omroep RTV Favoriet presenteerde de uitzending vanaf het terrein voor het gemeentehuis.

Een intro door Burgemeester Arend van Hout

Burgemeester Arend van Hout start de uitzending met een kort gesprek over de gemeente Westervoort.

Hij vertelt dat hij als burgemeester dicht bij de inwoners van zijn gemeente staat; 'Ik ga onder andere op bezoek bij verenigingen, bij 65-jarige huwelijken en ga met alle burgers in gesprek die met mij een praatje willen houden'. Van Hout hoopt dat iedereen gaat stemmen, omdat de gemeenteraad beslissingen maakt over de directe leefomgeving van de burger. Hij vindt het eigenlijk een 'morele plicht' van inwoners om hun stem uit te brengen. De burgemeester wenst alle politieke partijen in ieder geval alvast erg veel succes volgende week woensdag.

GroenLinks - Het nieuwe treinstation

Ben Schulte van GroenLinks praat over het nieuwe treinstation. Hij is er enthousiast over, ook omdat er een grote fietsenstalling bij is. Een nieuw treinstation dat goed te bereiken is op de fiets - een duurzame ontwikkeling volgens hem. Als groene partij zien zij graag dat er nieuwe, milieuvriendelijke oplossingen komen die het autoverkeer terugdringen. Dan valt er volgens de politicus nog een hoop te verbeteren, maar elke duurzame stap is een stap in de juiste richting.

Weer of geen weer - inwoners verzamelen zich voor de bus om de lokale democratie te proeven.

PvdA - Sociale voorzieningen

Ineke Tegelaar van de PvdA vertelt dat zij met haar partij een Westervoort voor iedereen wil realiseren. Goede voorzieningen voor alle inwoners; zorg, onderwijs en cultuur moeten in orde zijn zodat de gemeente leefbaar blijft.

Er is volgens de politica een aanzienlijke groep in Westervoort die nog echt hulpbehoevend is. Ze ziet meer werkloosheid en meer mensen die onder de armoedegrens leven. Dat moet zo snel mogelijk veranderen stelt Tegelaar. Zij legt uit dat het dan erg belangrijk is om dicht bij de burger te staan zodat er goed in de gaten wordt gehouden wie welke hulp nodig heeft.

Het CDA is gearriveerd op de bakfiets met een CDA-paraplu - dan komt het promotiemateriaal toch nog goed van pas.

SP - Armoede en leefbaarheid

Eef van Baarsen van de lokale SP-fractie was in de bus om te praten over armoede in woongebieden.

Net zoals Tegelaar van de PvdA geeft hij aan dat er behoorlijk wat mensen in de gemeente zijn die onder de armoedegrens leven en dat vindt hij erg zorgwekkend. 'Wij gaan voor eerlijkheid en voor een sociaal karakter. Onze partij heeft niets tegen rijkdom, maar wij hebben wel iets tegen armoede. We vinden het verschrikkelijk dat er in Nederland als ontwikkeld land nog steeds zoveel armoede is. Helaas is dat een groot probleem dat ook in Westervoort speelt - gemiddeld meer dan in andere gemeentes', aldus de SP'er.

Hij legt uit dat er specifiek per wijk moet worden bekeken wat de situatie is zodat er maatwerk geleverd kan worden wat betreft sociale voorzieningen: 'Wij zijn niet anders dan andere plaatsen. Er zijn bepaalde wijken waar nog aan gewerkt moet worden. We zien wel meer wijkagenten en initiatieven van inwoners, maar het is nog niet zoals wij willen.'

Voor diegene die niet kunnen profiteren van de CDA-paraplu zijn er genoeg droge plekjes om te schuilen voor de regen.

CDA - Ondernemen in Westervoort

Peter Pennekamp van het CDA is met vrijwel zijn hele fractie in de bus om in gesprek te gaan over ondernemingen in de gemeente.

Hij legt uit dat de partij het ondernemersklimaat in Westervoort graag wil stimuleren. Er is nog best veel leegstand waardoor er volgens hem nog genoeg ruimte is voor nieuwe ondernemers. Die economische boost kan Westervoort dan ook zeker gebruiken, zo stelt hij.

RTV Favoriet ging in gesprek met een lokale ondernemer om een praktijkvoorbeeld onder de loep te nemen; een slager die in het winkelcentrum een zaak heeft. Hij merkt dat het centrum niet aantrekkelijk genoeg is voor mensen, waardoor hij ook steeds minder klanten ziet. Pennekamp vertelt dat het CDA in gesprek is gegaan met bewoners en ondernemers om een goed beeld te krijgen bij de situatie. Op die manier heeft de gemeenteraad duidelijke plannen kunnen opstellen om het centrum van Westervoort aan te pakken.

In gesprek met de slager van lokale slagerij Hetterschijt.

Mensen kijken onder een afdakje live mee met de politieke radio-uitzending.

D66 - Woonomgeving uitbreiden

Monique Abbink van de D66 is op de bus gestapt om te praten over wonen in Westervoort.

De lokale D66-fractie wil de woonomgeving uitbreiden door bijvoorbeeld meer starterswoningen te bouwen. Op deze manier wil de partij de gemeente aantrekkelijker maken voor jongeren. De vergrijzing zit eraan te komen en met die gedachte in het achterhoofd hoopt de D66 nu al de gemeente jonger te maken.

Nu zijn er best veel jongeren die uit te gemeente verhuizen wanneer zij zelfstandig worden. Dan gaan ze vaak naar Arnhem omdat daar over het algemeen meer kansen liggen, zo legt de politica uit. Dat gaat dan volgens haar ten koste van de leefbaarheid in de gemeente Westervoort.

VVD - Jongeren betrekken en veiligheid

Arthur Boone van de VVD sluit de uitzending af. Hij wil graag dat jongeren zich meer gaan interesseren in de gemeenteraadsverkiezingen. 'Onze partij is al een aantal jaren bezig met een uitgebreid jeugdbeleid', zo vertelt de VVD'er. 'Maar we willen graag dichterbij de jongeren in de gemeente gaan staan zodat we hen meer kunnen betrekken bij de gemeenteraad.'

Daarnaast praat Boone over de veiligheid in de gemeente; een issue waar de laatste afgelopen jaren ook in is geïnvesteerd. Over het algemeen is Westervoort een erg veilige gemeente. Van criminaliteit is weinig sprake, maar aan de verkeersveiligheid valt nog het een en ander te verbeteren. De politicus legt uit dat ze al grote stappen hebben gemaakt om dit beter te regelen door bijvoorbeeld een hoop nieuwe stoplichten te installeren.

Het laatste nieuws uit Westervoort

  • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

    15 juni 2021
    DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
  • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

    14 augustus 2020
    WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
  • Westervoortse wethouder Theo Kampschreur stapt op

    07 juli 2020
    WESTERVOORT - Vanwege de oplopende financiële tekorten bij de gemeente Westervoort heeft wethouder Theo Kampschreur besloten bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen en af te treden. Vorig jaar was er al een groot tekort, dit jaar zal dat oplopen tot ongeveer 3 miljoen euro.
  • Half miljoen extra voor speeltuintjes Westervoort

    30 september 2019
    WESTERVOORT - Westervoort geeft de komende jaren een half miljoen euro extra uit aan het opknappen van ongeveer zestig speeltuintjes in de gemeente. Dat besloot de gemeenteraad maandag. Ongeveer de helft van de speelplaatsen houdt speeltoestellen. Bij het andere deel verdwijnen de toestellen, maar daar komen natuurlijke speelelementen voor terug.
  • Westervoort 'matige' gemeente om in te leven, maar waarom?

    03 september 2019
    WESTERVOORT - Matig, dat is het predicaat dat de gemeente Westervoort krijgt in het onderzoek naar 'meest aantrekkelijke gemeente van Gelderland'. Het staat daarmee op de laatste plek. Waarom eindigt Westervoort daar, wat maakt de gemeente zo onaantrekkelijk - en is dat wel terecht?

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie