Logo De Belofte

EPE - Onze rode Gelderland Stemt-verkiezingsbus stond vanmorgen in Epe. Radio 794 zond uit vanaf de Markt.

Het CDA heeft een Pipowagen meegebracht.

GroenLinks, SGP en PvdA - Wonen in de gemeente

Jan Aalbers van GroenLinks, Henk Boon van de SGP en Lenie Boer van de PvdA zijn in de bus gearriveerd. Zij bespreken de leefbaarheid in de gemeente voor zowel jongeren als voor ouderen.

Boer van de PvdA stelt dat er meer goedkope, sociale huurwoningen in de gemeente moeten komen. Zij merkt dat dure, nieuwe woonwijken momenteel de woningmarkt in Epe domineren. Dat is voor de leefbaarheid en de gelijkheid niet goed vindt de politica. Iedereen verdient volgens haar een plekje in de gemeente want iedereen verdient de mogelijkheid om zich te ontplooien in Epe - dat is een waarde die haar partij wil uitdragen.

Volgens Henk Boon van SGP wonen er in de gemeente een hoop jongeren, maar er is ook een redelijk groot deel van deze jongeren weggegaan uit Epe omdat de woningen te duur zijn. En daar moet volgens hem iets aan veranderen. Daarnaast wil hij ook jong en oud bij elkaar laten wonen, omdat er nu niet genoeg saamhorigheid is onder verschillende leeftijdsgroepen, zo stelt hij.

Aalbers van GroenLinks beaamt dat er inderdaad veel vinexwijken en dure nieuwbouw bij zijn gekomen, waardoor jongeren weggejaagd worden. Ook hij wil dan jong en oud bij elkaar laten wonen of in ieder geval voor meer sociale voorzieningen zorgen zodat alle leeftijdsgroepen comfortabel kunnen leven. Daarnaast wil GroenLinks de wijken in de gemeente aantrekkelijker maken om naartoe te verhuizen; zowel de huizenprijzen als de leefbaarheid moet dan aangepakt worden volgens de politicus.

VVD, CDA en Dorpspartij Epe - Duurzaamheid in Epe

Jan Willem Vos van de VVD, Erik Visser van het CDA en Rien van der Vlies van Dorpspartij Epe gaan in gesprek over duurzaamheid in de gemeente.

Wat Vos van de VVD belangrijk vindt, is dat het duurzaamheidsbeleid dichterbij de burger wordt gebracht. 'Het dak van ons gemeentehuis ligt vol met zonnepanelen. Er is binnen in het gebouw een uitleg over de duurzaamheid in Epe en de manier waarop de gemeente daar invulling aan geeft, maar er zijn weinig inwoners die regelmatig binnenlopen. Daarom is het belangrijk om dichterbij de burger te gaan staan en direct gaan zorgen voor meer bewustwording wat betreft duurzaamheid', aldus Vos.

Een agendapunt van het CDA is dat zij de veiligheid van fietsers willen verbeteren, maar een ander punt spreekt het een beetje tegen; zij willen fietspaden omvormen tot groenvlaktes waardoor er dus een aantal fietsroutes verdwijnen. De CDA'er legt uit dat de partij de hele dorpsroute wil aanpakken. In de plaats van de fietspaden die nu groenvlaktes zijn, wil de politicus meer fietsen en dus meer fietsroutes zien in de rest van Epe. 'Waar de VVD bijvoorbeeld wil dat er nog naar scholen kan worden gereden met auto's, wil het CDA alles toegankelijker maken voor de fietser. Het is milieuvriendelijker en heel Epe wordt er rustiger van. In noodgevallen moeten belangrijke plekken natuurlijk nog wel bereikbaar zijn voor auto's, maar wij willen het autoverkeer in de gemeente zoveel mogelijk terugdringen', vertelt Visser.

Rien van der Vlies van Dorpspartij zet zijn vraagtekens bij het feit dat menselijk handelen effect heeft op klimaatverandering. Ondanks de vele bewijsstukken dat dit wel degelijk het geval is, denkt de politicus niet dat mensen invloed hebben op het klimaat. Vervolgens spreekt hij zichzelf een beetje tegen door te vertellen dat iedereen zijn steentje moet bijdragen om duurzaam te leven. Dan moeten burgers volgens hem voorgelicht worden over de manier waarop zij het beste kunnen omgaan met de aarde.

Van der Vlies sluit zijn betoog af door kritiek te uiten op de Pipowagen van het CDA: 'De hele markt stinkt naar de milieuvervuilende kachel in de roestbak. Niet het goede voorbeeld dus.' Visser van het CDA vertelt dat daar nog wel even na de uitzending over wordt gepraat.

Buiten de verkiezingsbus verzamelen steeds meer inwoners, politici en wordt de politieke markt steeds uitgebreider.

Nieuwe Lijn, D66 en Gemeentebelangen - Samenwerken en het raadsplan

Robert Scholten van lokale partij Nieuwe Lijn, Hans de Goede van D66 en Jan van Limburg van Gemeentebelangen zijn op de bus gestapt om te praten over de onderlinge samenwerking tussen de verschillende partijen.

Samen bespreken de partijen het raadsplan; een plan over de huidige leefbaarheid en over de toekomst van de gemeente, gezamenlijk opgesteld door de leden van de gemeenteraad. Er moeten dan volgens de politici compensaties worden gemaakt en soms is dat nog wel eens een moeizaam proces. Scholten van Nieuwe Lijn legt uit dat er af en toe nog wat onderlinge strijd is en dat je het nooit helemaal met elkaar eens kan zijn, maar dat alle partijen uiteindelijk allemaal denken aan het belang van de Epenaar.

De Goede van D66 voegt daar aan toe dat er geen partijen zijn die nu campagne voeren in Epe waarmee D66 niet wil samenwerken. De andere politici geven beide hetzelfde aan; ook zij willen met de huidige partijen in zee gaan om de gemeente Epe leefbaarder te maken.

Van Limburg van Gemeentebelangen vertelt dat het belangrijk is dat, wie er ook samen moeten werken en hoe deze samenwerking er ook uit gaat zien, er altijd naar de burger moet worden geluisterd. De stemmen van inwoners zijn volgens hem essentieel voor een succesvol raadsplan.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Epe

  • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

    06 mei 2021
    VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
  • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

    19 februari 2021
    EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
  • Wethouder zwaar onder vuur om 'liegen' en wissen van appjes

    18 februari 2021
    EPE - Het belooft een spannende avond te worden voor wethouder Robert Scholten uit Epe. Hij moet zich in twee debatten verantwoorden naar de gemeenteraad, omdat zijn integriteit in het geding is. De wethouder zou onder meer hebben gelogen.
  • Kiezen hoeveel je betaalt voor je afval in Epe

    02 februari 2021
    EPE - Op vier plekken in Epe kunnen inwoners straks hun afval kwijt bij zogenoemde milieuparkjes. Er is plek voor alle soorten afval. Voor grofvuil kun je kiezen tussen een grote of een kleine zak. Wie het zelf wegbrengt, merkt dat uiteindelijk in de portemonnee.
  • Epe wil ruimte bieden voor starters

    28 januari 2021
    EPE - Om starters op de woningmarkt meer mogelijkheden te geven, wil de gemeente Epe hen tegemoetkomen. Dat kan door middel van een starterslening, die maximaal 12 procent is van de koopsom.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie