Logo De Belofte

BRUMMEN - De rode Gelderland Stemt-verkiezingsbus was deze middag op het Marktplein in Brummen. RTV Veluwezoom presenteerde de uitzending.

GroenLinks en Burgerbelangen - communicatie en verkeersveiligheid

Hennie Beelen, fractievoorzitter van GroenLinks, en Mame Douma, fractievoorzitter van Burgerbelangen, gingen in gesprek over de manier waarop de gemeente communiceert met de inwoners van de gemeente.

Volgens Douma moet de lokale politiek dichter bij de burger komen te staan. 'Momenteel is de houding van de leden van de gemeenteraad nog niet actief genoeg, waardoor er niet voldoende naar de inwoners geluisterd kan worden', aldus de politicus. 

Het volgende topic was verkeersveiligheid. Daar wordt nogal over geklaagd door inwoners, maar wat wordt er aan gedaan? Douma stelde voor dat er meer automatische controle op de weg komt, zoals bijvoorbeeld flitspalen. Beelen was het hier niet mee eens. Wanneer dit geautomatiseerd wordt, dan is zij bang dat mensen bepaalde wegen bewust gaan vermijden waardoor het verkeer op andere wegen teveel toeneemt. En dat is volgens haar funest voor de natuurlijke gebieden in en om de gemeente Brummen.

Buiten de bus verzamelen zich een hoop mensen in het zonnetje.

VVV Eerbeek - zet Brummen op de kaart

Jan Willem Bommeljé van de VVV in Eerbeek besprak toerisme in de gemeente Brummen. Het dorp is in trek bij toeristen en dat weet de gemeente ook. Onlangs is er nog een toeristenbelasting ingevoerd om toeristische gebieden mooi en schoon te houden. En dat vindt Bommeljé een goede zaak. Maar volgens hem mag die toeristenbelasting nog wel iets beter besteed worden. Hij vindt dat de gemeente Brummen wel wat prominenter op de kaart mag worden gezet.

Hij stelde voor dat er onder andere een bezoekerscentrum wordt gerealiseerd, zodat bezoekers een centraal punt hebben waar ze de juiste info kunnen krijgen - de VVV kan daar dan weer bij helpen. 'Het is een ontzettend mooie gemeente, laat hem dan ook zien!', aldus Bommeljé.

VVD, CDA en PvdA

Peter-Paul Steinweg, lijsttrekker van de VVD, Erwin te Bokkel, fractielid van het CDA, en Berend Klok, lijsttrekker van de PvdA, gingen in gesprek over de financiën van de gemeente Brummen.

De PvdA en CDA stellen dat er meer budget terug naar de burger moet. Er is een aantal tarieven, zoals de kosten voor vuilniszakken, die zijn gestegen. De VVD is van mening dat deze verhoogde tarieven nodig zijn, aangezien ze uiteindelijk voor een groter gemeentebudget zorgen.

Het volgende agendapunt was duurzaamheid - een issue waar vrijwel alle partijen mee bezig zijn. De partijen melden dat er nog wel wat actiever met het onderwerp mag worden omgegaan. Alle drie de politici vinden het een belangrijk punt, maar ze bieden nog geen concrete oplossingen. Ze hebben ideeën over zonneparken, windmolens en andere duurzame oplossingen, maar een uitvoering van deze plannen laat nog op zich wachten. De lijsttrekker van de VVD voegt toe dat het proces wél van twee kanten moet worden gestimuleerd: 'Ook inwoners moeten hun groene steentje bijdragen.'

Burgemeester Alex van Hedel

De burgemeester van de gemeente Brummen, Alex van Hedel, besprak als laatste gast zijn persoonlijke visie over de lokale democratie.

Hij hoopt dat de lokale politiek laagdrempelig wordt gehouden, zodat alle inwoners van de gemeente hun stem kunnen uitbrengen. Van Hedel probeert jong en oud uitleg te geven over de gemeenteraadsverkiezingen; hij wil benadrukken hoe belangrijk de lokale stem is. Participatie is alles in een democratie, zo stelde hij.

'Om mee te doen met de lokale democratie is het ook nodig dat inwoners zich verdiepen in de verschillende partijen', vertelde de burgemeester. En daar wil de gemeente Brummen ook bij helpen door de burgers de juiste informatie aan te bieden om een goed onderbouwde stem uit te kunnen brengen op 21 maart.

En waarom moet de burger stemmen volgens burgemeester Van Hedel? 'Omdat hij daarmee zijn eigen samenleving in kan inrichten', zo sloot hij de uitzending af.

 

 

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Brummen

 • Huizenaanbod Gelderland gehalveerd in afgelopen jaren

  26 maart 2019
  SCHERPENZEEL - Er zijn steeds minder koopwoningen te krijgen in Gelderland. In Scherpenzeel daalde het totale aanbod de laatste jaren met bijna 80 procent. Dat is veruit de grootste daling in onze provincie. De cijfers komen via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Huizenzoeker.nl.
 • Burgemeester Brummen waarschuwt criminelen vanuit boksring

  03 januari 2019
  BRUMMEN - 2019 is nog maar een paar dagen oud, maar de eerste nieuwjaarsrecepties zijn al achter de rug. Zoals in de gemeente Brummen, waar woensdagavond burgemeester Alex van Hedel inwoners van zijn gemeente trakteerde op een speech met muziek en spektakel.
 • Zorgen om financiën Tiel, Zutphen en Brummen

  11 december 2018
  - De provincie maakt zich zorgen om de begrotingen van Tiel, Zutphen en Brummen. Dat staat in een brief gericht aan de Provinciale Staten. Over het algemeen zijn de uitgaven in het sociaal domein voor veel gemeenten een probleem.
 • Mennink berust na bliksemvertrek Hofman: 'Ik neem hem niets kwalijk'

  24 juni 2018
  BRUMMEN - Marius Mennink is sinds zaterdag het enig overgebleven raadslid voor Lokaal Belang in Brummen. In maart behaalde zijn partij vier zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar sindsdien kwam er een ware leegloop op gang. Mennink blijft geloven in betere tijden.
 • 'Zetelroof' in Brummen: raadslid stapt al na twee dagen over

  24 juni 2018
  BRUMMEN - Lokaal Belang in Brummen heeft niet lang kunnen genieten van de dubbele bezetting in de gemeenteraad. Donderdagavond werd Theo Hofman geïnstalleerd als nieuw raadslid, maar zaterdag stapte hij mét zijn zetel over naar Fractie Mame.

Overig verkiezingsnieuws

 • Oost Gelre halveert subsidie muziekschool: voortbestaan Boogie Woogie wankel

  16 juli 2019
  WINTERSWIJK - De toekomst van de regionale muziekschool Boogie Woogie in Winterswijk wordt steeds somberder. De school leeft van de subsidie van Oost Gelre, Aalten en Winterswijk. De raad van Oost Gelre heeft dinsdagavond echter besloten de subsidie te gaan halveren. Aalten maakte eerder al bekend na augustus 2020 helemaal met de subsidie te stoppen. De grootste steun voor Boogie Woogie komt daarmee alleen nog maar van Winterswijk.
 • Raad Heerde stemt plan voor hondenbelasting massaal weg

  16 juli 2019
  HEERDE - Er komt geen hondenbelasting in Heerde. De voltallige gemeenteraad heeft het voorstel afgeschoten. Het idee kwam van het college en werd dinsdagavond besproken tijdens de behandeling van de kadernota.
 • Groen licht voor zonnepark van acht hectare in Lievelde

  16 juli 2019
  LIEVELDE - De gebroeders Hulshof en het bedrijf Sunvest kunnen de plannen voor een zonnepark van acht hectare aan de Nieuwendijk in Lievelde doorzetten. De gemeenteraad van Oost Gelre heeft dinsdagavond in Groenlo ingestemd met de plannen.
 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend