Logo De Belofte

TIEL - Polenhotels worden ze genoemd: plekken waar arbeidsmigranten kunnen wonen. Het gaat om mensen uit Oost-Europa. In woonwijken ondervinden bewoners overlast van volgestopte huizen. Dat moet anders, vinden veel politieke partijen, maar wat is de oplossing?

Gemeenten staan het vaak niet zomaar toe om grootschalig mensen te huisvesten op eigen terrein. Dat is wel wat sommige ondernemers zouden doen.

Tijdens onze live-uitzending in voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tiel spraken we erover.

Zelf huisvesten

Geert-Jan van Tuijl is frambozenkweker. Hij heeft op dit moment niemand voor hem werken, maar op hoogtij dagen zijn er rond de zeventig mensen op zijn terrein. Die zou hij graag zelf huisvesten.

'Ik zou hen graag voor die tijd allemaal in dienst nemen en huizen voor hen huren, maar het wordt steeds lastiger. Als ik hen in dienst heb, dan hebben we meer betrokkenheid bij mijn bedrijf. Dan komen zij ieder seizoen weer terug.'

Samen verantwoordelijk

Als oplossing ziet hij woonunits op eigen terrein. Daniëlle van der Wielen van de VVD uit die plaats is juist voor. Van der Wielen: 'Wij vinden het heel belangrijk dat mensen samen verantwoordelijk zijn voor huisvesting, zodat de arbeiders vanuit alle facetten de normen en waarden meekrijgen die in Nederland normaal zijn.'

Van Tuijl (links), Ummels (midden) en daarnaast Van der Wielen. Foto: Isabel Plessius, VVD Zaltbommel

Maar hoeveel mensen kan een ondernemer dan huisvesten? 'Honderden bij elkaar wordt een probleem, maar zeventig mensen is te doen. 

Andere regels

Thom Ummels van D66 is mordicus tegen: 'Je moet huisvesting goed regelen, maar dit moet je niet willen. Het is iets van oude tijden, waarbij inkomen wordt rondgepompd - het loon gaat weer terug naar de baas en dat is een afhankelijkheidsrelatie waar D66 absoluut tegen is.'

Van der Wielen: 'Wij willen geen overlast in woonwijken en door huisvesting op eigen terrein creëer je een arbeidsrelatie en is er toezicht. Een ouderwetse manier? Ik vind van niet. Deze mensen zijn hier voor een korte periode en gaan dan weer terug. Sommigen gaan niet terug. Die lange termijnarbeiders zou je op andere locaties moeten huisvesten, dan gelden andere regels.

Niemand meer over

Van Tuijl valt de VVD bij: 'Mensen zijn ook mondig tegenwoordig, als ik een keer iemand niet betaal dan heb ik na een maand niemand meer om frambozen te plukken.'

Ummels: 'Maar er zijn wel degelijk voorbeelden waar dit niet goed gaat; het is een ongezonde relatie om 24 uur bij de ondernemer op schoot te zitten.

Hoe zou dit punt eruitzien tijdens een coalitieonderhandeling? Van der Wielen: 'We moeten vooral met de ondernemers op één lijn zitten. D66 zegt overal over te kunnen onderhandelen en zou graag voor het eerst deelnemen aan de coalitie in Zaltbommel.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Zaltbommel

 • Zaltbommel heeft eindelijk een oplossing voor zijn arbeidsmigranten

  21 juni 2019
  ZALTBOMMEL - Zaltbommel heeft eindelijk de knoop doorgehakt over de huisvesting van arbeidsmigranten. De raad wil dat er in 2025 geen arbeidsmigrant meer in de dorpskernen woont. Dat betekent dat ook geconcentreerde locaties tot 150 personen vanaf nu mogelijk zijn.
 • Zaltbommel wil stichting voor controle op huisvesting arbeidsmigranten

  22 mei 2019
  ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel moet het plan voor huisvesting van arbeidsmigranten aanpassen. Dat vindt de gemeenteraad. In aanloop naar de besluitvorming volgende maand wordt er extra vergaderd en is er zelfs een nieuw plan: een stichting voor controle op de huisvesting.
 • Zorgen om overleg chemiebedrijf Sachem Zaltbommel

  19 juni 2018
  ZALTBOMMEL - De PvdA/GroenLinksfractie in Zaltbommel vraagt burgemeester Peter Rehwinkel in te grijpen in de situatie rond chemiebedrijf Sachem. Het gaat om een nieuwe milieuvergunning voor het bedrijf. Het overleg hierover verloopt stroef.
 • CDA levert vierde wethouder Culemborg

  14 juni 2018
  CULEMBORG - Simon Buwalda wordt de vierde wethouder in Culemborg. Dat heeft formateur Jan Greeven donderdagavond bekendgemaakt in de gemeenteraad van de Lekstad.
 • Wonen: welke beloftes doet Zaltbommel?

  04 juni 2018
  WIJCHEN - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Centrum van Kesteren krijgt nieuwe impuls

  12 juli 2019
  KESTEREN - Als alles volgens plan verloopt, gaat in het najaar van 2020 de eerste paal de grond in voor appartementen en ruimten voor detailhandel op de voormalige Sparlocatie op de hoek Hoofdstraat-Schenkhofstraat in Kesteren. De intentieverklaring daartoe is ondertekend.
 • Bel- en herstellijn Tiel gaat verbeterd verder als 'Tiel op orde'

  03 juli 2019
  TIEL - Inwoners van Tiel worden als het goed is voortaan beter geholpen met meldingen over zaken zoals gaten in het straatwerk, kapotte lantaarnpalen of overhangend groen. De werking van de oude bel- en herstellijn is gestroomlijnd en de dienst gaat onder een nieuwe naam verder: Tiel op orde.
 • Tiel stemt in met bezuinigingen, maar is financieel weer terug bij af

  27 juni 2019
  TIEL - Het stadsbestuur van Tiel is nog lang niet uit de financiƫle problemen, al is er woensdagavond besloten tot een flink pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Eigenlijk is de gemeente door nieuwe kortingen vanuit het Rijk weer terug bij af.
 • Gemeente Tiel verkoopt veerpont Pomona

  17 juni 2019
  TIEL - Veerpont Pomona is te duur en wordt daarom door de gemeente Tiel verkocht aan een particuliere partij. Bij de aanschaf van de boot was geen rekening gehouden met eventuele dure reparaties aan de boot en extra kosten voor een vervangend pontje.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend