Logo De Belofte

ARNHEM - Om een beter beeld te krijgen bij de lokale verkiezingen, blikken we speciaal terug op afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Op 19 maart 2014 was het tijd voor inwoners om hun lokale stem te laten horen. Hoe verliep dat toen?

Volgende maand is het zover; dan mag iedereen weer naar de lokale stembus om zijn of haar stem te laten horen. In Gelderland rijdt Omroep Gelderland in de Gelderland Stemt-bus door de provincie, vergezeld door de lokale omroepen die de politieke situatie in hun gemeentes onder de lopen nemen. Wat speelt er? Wie spelen er? En waarom moeten we wel of niet op die ene partij stemmen?

Lokale partijen

Waar de landelijke partijen kunnen profiteren van hun naamsbekendheid, moeten de lokale partijen zich vaak iets sterker maken om hun partijprogramma bij potentiële stemmers te pushen. Ondanks minder naamsbekendheid, waren lokale partijen wel het populairste bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen; ruim 24 procent van de Gelderlanders stemden op lokale partijen.

Bij de verkiezingen in 2014 waren er twee gemeentes die alleen maar lokale partijen in de raad hadden; Schiermonnikoog én de Gelderse gemeentes Rozendaal en Druten.

Vaak komen deze partijen op voor belangen die specifiek zijn toegespitst op de inwoners van hun gemeente. De kernvraag is dan ook vaak: Wat wil de burger?

Landelijke partijen

Van alle landelijke partijen die op lokaal niveau hun invloed uitoefenen, was het CDA in 2014 de grootste. In 46 gemeentes (ruim twaalf procent van alle deelnemende gemeentes) wist deze partij de meeste stemmen te bemachtigen. Ook in Gelderland was de CDA (16,42 procent van de stemmen), samen met de VVD (12 procent), de meest populaire landelijke partij.

De PVV deed in 2014 voor de tweede keer mee in slechts twee gemeentes; Den Haag en Almere. Maar dit jaar doet de partij ook mee bij de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem. En de stad lijkt bijna een broedplaats voor nieuwe deelnemers, want ook nieuwkomer DENK voert dit jaar campagne in Arnhem.

Lagere opkomst op lokaal niveau

De verkiezingen zijn altijd spannend voor politici. Natuurlijk zijn de uitslagen ontzettend belangrijk, maar ook de opkomst is bepalend voor het eindresultaat.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn minder hip dan de landelijke en worden vaak als minder belangrijk gezien. Maar toch zijn ze niet minder relevant, in tegendeel. De gemeente beslist bijvoorbeeld hoe de ouderen verzorgd worden, wat er gedaan wordt met die vervallen panden in het centrum, waar uw vuilniszak naartoe moet en of de gaskraan dichtgaat.

Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 ging 57 procent van de Gelderlanders naar de stembus. Op landelijk niveau was er vorig jaar in Gelderland een opkomst van 77 procent.

Bekijk hieronder een overzicht van de lokale politiek ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie