Logo De Belofte

CULEMBORG - Het was de achtste dag dat de rode verkiezingsbus van Omroep Gelderland door de provincie toert in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Deze woensdag stond de bus geparkeerd op de Markt in Culemborg.

Diverse lijsttrekkers en kandidaat-raadsleden schoven aan in de bus, waar het onder meer ging over een heet hangijzer in de Lekstad: veiligheid. Maar ook theater De Fransche School en de soms verrassende verkeersoplossingen in Culemborg werden besproken.

Kijk hier welke route de bus aflegt in de komende weken

Lees de gesprekken terug:

SP versus GroenLinks

De eerste die aanschuift is Joost Reus van GroenLinks. Hij spreekt over de aantrekkelijkheid van de plaats Culemborg. Reus is lijstduwer voor zijn partij en op dit moment ook wethouder. Hij wil ruimte geven aan jongeren in de raad, maar is wel wethouderskandidaat voor zijn partij. De partij heeft duurzaamheid op de agenda gezet en wil gaan kijken hoe de stad van het gas af kan komen in de komende jaren.

Wat lijsttrekker Thijs Heemskerk van de SP betreft had het beleid socialer gekund in de afgelopen jaren. 'Culemborg staat nu goed bekend als het om duurzaamheid gaat. Dat is prachtig. Maar we hadden ook graag als sociale gemeente te boek gestaan.' Reus countert: 'Maar wij zijn wel de meest sociale gemeente van Rivierenland.'

Heemskerk vindt desalniettemin dat er nog genoeg te verbeteren valt, als het bijvoorbeeld aankomt op thuiszorg. Ook moet het gemakkelijker zijn om passende woningen voor (jonge) mensen te vinden. 

Geld voor de Fransche School?

Een aantrekkelijke stad en bruisende cultuur is goed voor de werkgelegenheid in een stad, maar het moet niet teveel kosten, is de teneur. Theater De Fransche School heeft de naam van 'een bodemloze put' opgebouwd. 'Dat is alweer een tijdje geleden, maar het zingt nog steeds rond' beaamt theaterdirecteur Dick Kruijd. Hij praat over hoe zijn theater het nu doet, zonder subsidie. Het gaat eigenlijk best goed, merkt hij op. Maar de basis is wat wankel.

'We draaien op vrijwilligers, dat is op den duur moeilijk vol te houden. We blijven langs de afgrond lopen. Daarom zijn we opnieuw in gesprek gegaan met de gemeente en dat gaat leiden tot een analyse. We hebben tussen de 50.000 euro en een ton nodig.'

Verslaggever Justus Leerling peilt de stemming over het theater buiten de bus

Monica Wichers van de partij Culemborg van NU: 'Het theater gaat ook mij aan het hart. Ik snap dat er geld nodig is. We moeten met de analyse bekijken wat er nu echt nodig is. We willen het theater tenslotte niet kwijt. Goed onderzoek is nodig, maar ik ga geen bedrag noemen wat er voor uitgetrokken zou moeten worden.' Ook met de PvdA kan daarover gesproken worden, zegt Fouad Sidali. Collin Stolwijk van D66 beaamt dit, evenals wethouder Cultuur Joost Reus.

Een nieuwe partij

Monica Wichers is een nieuwe partij gestart: Culemborg van NU. Ze stapte uit de VVD. Wichers vertelt trots te zijn op wat er bereikt is in de laatste jaren, maar er waren onoverkomelijke verschillen van inzicht tussen haar en de partij. En dus zag zij geen andere manier dan een eigen partij starten, 'omdat ik van Culemborg houd en mij voor deze stad wil inzetten.'

'Als lokale partij sta je dichter bij de mensen. Zij weten jou beter te bereiken en je kunt meer pragmatische oplossingen aandragen. Het was heel bevrijdend om uit een partij te stappen.' Wichers wil nu haar eigen verhaal volgen, zonder gebonden te zijn aan een landelijk partijprogramma.

Collin Stolwijk van D66 is het er fel mee oneens en vindt dat D66 Culemborg ook dicht bij de burger staat. 'Dit is echt grote flauwekul', refereert hij aan de schets van de lokale politiek door Wichers. Hij vervolgt: 'De lokale politiek is voor ons van groot belang en wij hebben profijt van het vallen onder een landelijke partij.'

Zo ziet het eruit buiten de bus

Stolwijk blijft zitten en gaat het gesprek aan over scholing. Hij is immers wethouder van Onderwijs. 'Leerlingen moeten beter in staat zijn goede keuzen te maken, om zo niet in het niets te vallen voor, na of tijdens hun opleiding. Geen leerlingen die buiten de boot vallen. Daarom moet er mbo-onderwijs naar Culemborg komen.'

Bedrijven kunnen in Culemborg niet altijd aan personeel komen. 'Dat hoort hier inderdaad bij. Wij gaan iemand aanstellen die de verbinding onderwijs-bedrijven kan maken, ook in het belang van de ondernemer.'

Han Braam van de VVD: 'We zullen hier inderdaad ook aandacht voor hebben. Kinderen die moeilijker aan de slag komen, moeten we op hun niveau optimaal inzetten. Daar heeft uiteindelijk iedereen profijt van.'

Over de brug

Stolwijk over transport: 'We willen investeren in een snelfietsroute Den Bosch - Utrecht, met een fietsbrug over de Lek bij Culemborg, om mensen zo te verleiden met de (elektrische) fiets hun woon-werkverkeer te doen en de auto te laten staan. En ons Statenlid en Kamerlid komen naar Culemborg om hier aandacht voor te vragen. Dát is het voordeel van bij een landelijke partij te zijn aangesloten.' De VVD beaamt dat de route een goed idee is.

Waar VVD en D66 hard van mening over verschillen, is het storten van buitenlands slib in de Redichemse waard. Wat betreft de VVD gebeurt dit pertinent niet, maar D66 ziet mogelijkheden om zo, mits het slib niet vervuild is, de waard economisch leefbaar te houden. 'Want er moet ook gewoon geld verdiend worden', zegt Stolwijk.

Samen veilig

Huidig wethouder Fouad Sidali van de PvdA is aangeschoven. Sidali woont straks in Culemborg, vertelt hij verheugd. 'Ik krijg bijna de sleutel van mijn nieuwe huis. Ik kan niet wachten.'

Veiligheid is voor de PvdA een belangrijk thema. 'Veiligheid doen we samen. We zien hier dat je als inwoner te weinig te zeggen hebt over hoe je je eigen straat zou willen indelen als het gaat over veiligheid. Nog erger is dat mensen zich niet durven uit te spreken, of aangifte durven te doen.'

Vliegt je auto dan niet meer in de fik? Sidali: 'Nee, dat niet. Maar we moeten het samendoen; politie en justitie kunnen niet overal zijn. Als mensen voelen: dit is mijn straat, dit is mijn wijk, dan willen zij ook opkomen voor hun straat of wijk.' 

Luister hier de uitzending terug

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Culemborg

  • Vianense Poort in Culemborg wordt in het najaar afgesloten

    03 mei 2021
    CULEMBORG - De Vianense poort in Culemborg wordt in het najaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit plan is in januari door de gemeenteraad van Culemborg het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan vastgesteld.
  • Culemborg wil er zes grote windmolens bij

    29 oktober 2020
    CULEMBORG - In Culemborg moeten de komende jaren zes nieuwe windmolens gebouwd gaan worden. De molens moeten gaan bijdragen aan het energieneutraal maken van de gemeente in 2040.
  • Culemborg heeft de begroting sluitend

    24 september 2020
    CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
  • Ruim 28.000 euro voor gedupeerde voetbalclub, gemeente komt over de brug

    28 mei 2020
    CULEMBORG - Een meerderheid in de Culemborgse gemeenteraad wil dat voetbalclub Fair Play financiële genoegdoening krijgt van de gemeente. Daarvoor moet ruim 28.000 euro uit de reserves worden gehaald.
  • Geen raadsleden, toch moet de burgemeester opdraven

    08 april 2020
    CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie