Logo De Belofte

TIEL - De verkiezingsbus van Omroep Gelderland reed dinsdag van Lienden naar Tiel. Daar verzorgden wij samen met RegioTV Tiel de uitzending voor die gemeente.

RegioTV Tiel stond op de Groenmarkt en verzorgde de radio-uitzending, die straks hieronder te beluisteren is als SoundCloud. Een eigen tv-uitzending met verslag van de bus zal later te zien zijn bij RegioTV Tiel.

Luister hier de uitzending terug:

De uitzending was in handen van Riny ter Haar en Bert Jacobsen.

Eerder deze dinsdag stond de bus in Lienden. Hoe dat daar verliep, is hier terug te lezen. 

Robert van Gaalen blikte tijdens de uitzending terug op wat de politieke gasten vertelden. Hij was zelf jarenlang actief in de Tielse raad, maar stopt er nu mee. 

Een aantal politici kwam alvast in de bus en vertelde over de komende campagnetijd: CDA, D66 en de Partij voor de Burgers willen zich volop laten zien in de komende tijd, vertelden zij in de bus. 

Tekst loopt door onder de foto:

De politici die langskwamen en/of in de uitzending zaten, hadden een warm onderkomen gezocht en luisterden mee.

Carla Kreuk van de PvdB, Yvonne Stolk van het CDA en Tom Zuidema van D66 gingen daarna met elkaar in debat over de stelling: 'Het gaat goed met Tiel.'

Zuidema is het daar volmondig mee eens. 'Tiel is fors opgeknapt in de laatste jaren, er kunnen dingen beter, zoals het zwerfvuil. Onze basisvoorzieningen, het minimabeleid, dat hebben wij goed geregeld in Tiel.'

Kreuk: 'Dat klopt, maar er zijn ook wat dingen blijven liggen: de wegen zijn niet goed, er ligt afval; we hebben een beter afvalbeleid nodig en er is bezuinigd op speeltuinen en huishoudelijk hulp. Dat zijn basisvoorzieningen die echt op orde moeten zijn. Het minimabeleid moet ook meer ingezet worden op preventie en educatie.'

Zuidema rechts, met daarnaast Stolk en Kreuk

Stolk: 'Het gaat in principe goed, maar het kan altijd beter. Er zijn keuzes gemaakt en ik ben het eens met beiden: het is een zooitje in de stad, het is niet schoon. Daar moet wel heel veel aan verbeterd worden. Ik ben het eens met mevrouw Kreuk om in te zetten op het voorkomen dat mensen in armoede terechtkomen. Daar willen wij ons als CDA hard voor maken.'

En zo zag het eruit bij de bus:

Na de eerste drie partijen was het de beurt aan Martin Koning van de ChristenUnie, Marcel Melissen van de VVD en Kamiel Gulikers van de PvdA. Zij praatten over het spaarpotje van de gemeente.

Geld

Zoveel grote projecten: Zinder, de herinrichting van de  Waalkade en de Burense Poort. En dan ook nog eens Lingecollege die extra geld vraagt voor de nieuwbouw, terwijl een nieuw zwembad minimaal wordt ingericht. Het mag allemaal wat kosten.

Gulikers van de PvdA: 'Het basiswerk moet blijven lopen, zoals het armoedebeleid en goede woningen bieden.' Melissen van de VVD zegt andere keuzes te maken: 'Mensen die het echt niet kunnen, die moeten wel geholpen blijven worden. Maar de vraag is in welke mate. Wat wel duidelijk is, is dat we in de toekomst minder grote projecten kunnen dragen. Dat betekent: de komende tijd geen spannende grote projecten.'

Melissen rechts, Koning en daarnaast Gulikers

De VVD kijkt op deze manier ook naar de bouw van het Lingecollege. 'We zullen op een slimmere manier naar het bouwplan moeten kijken, om het in het budget te laten passen.'

Koning van de ChristenUnie: 'Wij verzetten ons al enige jaren tegen die grote projecten. Er zijn ook andere manieren om je auto te parkeren', noemt hij de parkeerkelder in de stad als voorbeeld. 'Om daar nu 42 miljoen tegenaan te gooien, vind ik wat gortig.'

Alle drie zijn het er over eens dat goed gekeken moet worden waar geld in wordt gestoken. Wat de CU betreft kan het sowieso allemaal wel wat minder, de PvdA wil ten eerste zijn sociale speerpunten waarborgen en de VVD vindt dat gekeken moet worden naar de haalbaarheid en het kostenplaatje. De partij maakt zich zorgen om het financiële plaatje van Tiel.

Het is gezellig druk bij de bus, een komen en gaan van burgers, politici en buitenlui

Een rondje lokale partijen dan: Frank Groen van de PvdB, Peter van der Lugt van ProTIel en Teus Verduin van Krachtig Tiel. Die laatste partij is een nieuwkomer. Verduin vindt dat er nog wel wat te verbeteren valt aan zijn stad.

Onder meer gastvrijheid noemt hij als voorbeeld. Minder op materiële zaken focussen, maar meer op het welzijn van burgers.

Waarom een nieuwe partij voor Verduin; waarom sloot hij zich niet aan bij een van de andere lokale partijen? Krachtig Tiel wilde eigenlijk meedoen als 50Plus-partij, vertelt Verduin. Dat ketste af, en daarom is Krachtig Tiel ontstaan.

Opnieuw proberen

ProTiel kwam jaren terug de raad binnen met een hoop zetels en heeft daar nu geen enkele zetel meer van over; die raakte de partij kwijt aan intern gekonkel.

De partij wil het nu weer gaan proberen. Van der Lugt: 'We hebben veel nieuwe leden erbij gekregen, we hebben een goede organisatie op poten gezet en veel werk verricht.' ProTiel gaat zich niet nog een keer aan dezelfde steen stoten, verzekert hij.

Zouden ProTiel, Krachtig Tiel en de PvdB met elkaar een coalitie kunnen vormen? 'Alleen bereik je niets' zegt Groen van de PvdB. Verduin van ProTiel: 'Ik vind de PvdB een heel aardige partij. We hebben aan elkaar gesnuffeld. We zullen eens zien hoe de onderhandelingen plaats gaan vinden.'

Van der Lugt wil een sterke oppositie creëren. In de afgelopen jaren was dit teveel versnipperd, vindt hij.

Weten welke route onze verkiezingsbus aflegt in de komende weken? Bekijk het hier

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Tiel

  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

    05 mei 2021
    TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
  • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

    19 april 2021
    TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
  • Raadslid Buren stapt op

    19 april 2021
    LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
  • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

    07 april 2021
    TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie