Logo De Belofte

ARNHEM - Fractieleider van de PvdA Renkum Tom Erkens praat over de lokale politiek, de komende verkiezingen en de doelen die de PvdA gesteld heeft voor de toekomst.

Rob de Waard van mediapartner Renkumnieuws.nl ging in gesprek met Tom Erkens

Waarom bent u in de politiek gegaan?

Ik kom uit een sociaal geëngageerd katholiek gezin. Daar gold: ‘je leeft niet voor jezelf’. Mijn vader zat in de politiek voor de KVP (voorganger van het CDA).

Ik ben zelf geïnspireerd door premier Den Uyl van de PvdA in de jaren ’70.

Hoeveel leden heeft de PvdA in Renkum?

Ongeveer 150, daarmee zijn we waarschijnlijk de grootste in Renkum. We hebben veel trouwe en over het algemeen wat oudere leden, waarvan er zo’n 25 actief zijn.

Hoe is het volgens u met de lokale democratie gesteld?

Het lokale bestuur wordt steeds complexer, denk bijvoorbeeld aan de decentralisatie van de Zorg. Dit gaat over het overdragen van taken van het Rijk naar de gemeente. Dit verhoogt de druk op de gemeente.

Als gevolg hiervan moet de gemeente meer samenwerken. Een voorbeeld is ODRA; Omgevings Dienst Regio Arnhem. Een andere grote samenwerking is Connectie Arnhem, Rheden en Rozendaal. Probleem hierbij is wel dat controle door de gemeenteraad moeilijker wordt.

Voor de burgers is het soms lastig. Zij zullen voor bepaalde diensten buiten de gemeente moeten zijn. Mede hierdoor wordt de afstand tussen burger en politiek groter. Maar op andere gebieden zie je juist dat de invloed van burgers toeneemt.

Hoe bedoelt u?

De gemeenteraad heeft gezegd: we kunnen niet meer alles zelf. We moeten niet alleen samenwerken maar ook vaker de burger betrekken bij het beleid. Een goed voorbeeld is centrumplan Doorwerth van het platform Doorwerth. Het Platform vond dat er te weinig vaart werd gemaakt.

Er is toen een samenwerking, een convenant, tussen de gemeente en het platform ondertekend. Een groot deel van de planontwikkeling en het proces eromheen is toen uitgevoerd door de Centrumplangroep, binnen die afspraken met de gemeente.

Wat vindt u van de resultaten van dit college van VVD, D66, Gemeente Belangen en GroenLinks?

In totaliteit onvoldoende. Als je naar de resultaten kijkt van dit college van VVD, D66, Gemeente Belangen en GroenLinks, vinden we de resultaten behoorlijk liberaal. In tegenstelling tot vorige colleges is het coalitie akkoord overigens niet extern geëvalueerd.

Er is veel gedaan voor de bedrijven en welgestelden, maar te weinig voor kwetsbaren en de minder bedeelden. Ook sommige coalitiepartijen zijn het met ons eens dat er veel is blijven liggen op het gebied van zorg. De aanpak van de WMO en de jeugdzorg is tekortgeschoten.

Bij de zorg is teveel aandacht geweest voor de ambtelijke organisatie zelf en te weinig voor de mensen die er mee te maken hebben, zoals voor initiatieven vanuit de wijken op het gebied van zorg. Een voorbeeld hiervan is het Huis van Renkum; een particulier initiatief om midden in de wijk actief te zijn.

Het Huis biedt een plek in de wijk waar mensen terecht kunnen voor koffie, gezelligheid en een luisterend oor. Dan kom je natuurlijk ook achter de zorgbehoefte die er is. Daarmee kan je als gemeente aan de slag en voorkom je complexe en dure zorg.

PvdA wil in alle dorpen in dit soort ‘Huizen’ investeren. Weg uit het gemeentehuis en naar de mensen toe.

Wat hebben de kiezers van Renkum concreet te danken aan de PvdA in Renkum? Op welke resultaten bent u trots?

We hebben onze ideeën steeds weer onder de aandacht van de andere partijen gebracht. We hebben voortdurend geprobeerd het beleid bij te stellen en de scherpe kantjes er af te halen.

Zo hebben we een motie over armoedebestrijding onder de jeugd ingediend. Die motie is door hele raad aangenomen. Dat is door de verantwoordelijke wethouder Ruwhof ook goed uitgevoerd.

Met welke resultaten bent u niet blij?

Dat deze coalitie geld uit het Reserve Sociaal Domein (een potje dat we van het rijk gekregen hebben om te investeren in het sociale domein) heeft gebruikt voor andere dan sociale doeleinden. Voor groen, voor Renkum Centrum en voor het voetbal.

En dat die reserve op voorstel van de VVD wordt gebruikt om tekorten op de begroting aan te vullen. Financiële degelijkheid ten koste van sociaal beleid. Een poging van ons om hier een einde aan te maken leverde veel discussie op tussen GroenLinks en de rest van de coalitie, maar is jammer genoeg niet geslaagd.

Wie zijn jullie voornaamste concurrenten 21 maart en hoe pakken jullie de campagne aan?

Alle partijen, zowel de landelijke als de lokale. Maar vooral de niet-stemmende kiezer is een concurrent. Die stem gaat verloren.

Ons werk speelt zich niet alleen af in de gemeenteraad, maar vooral ook in de Renkumse samenleving. Niet alleen rond de verkiezingen, maar continue de afgelopen jaren zoals met ons Ombudsteam (06-44915026). Een team dat mensen kunnen bellen als zij bijvoorbeeld zorgvragen hebben.

We zullen met name in de wijken met kwetsbaren en lage inkomens actief zijn, minder in de villawijken.

Op welke punten liggen de accenten, waar zet de PvdA op in?

Zorg, Zorg, Zorg! Drempels weg, mensen opzoeken in de wijken, gemeentehuis uit. In ons verkiezingsprogramma staan echt heel concrete maatregelen.

Bijvoorbeeld over eenzaamheidsbestrijding. Heel belangrijk! Op een door Vivare georganiseerde bijeenkomst in Renkum bleek dat het percentage kwetsbare, eenzame en arme mensen in alle dorpen gaat stijgen. Zelfs in het ‘jonge dorp’ Renkum..

Waarom is de PvdA dan een betere keuze dan de andere partijen?

Wij willen van binnen naar buiten, het gemeentehuis uit en de wijken in. Zorg voor de Zorg, dat je buiten op de plekken bent waar de problemen spelen. Geen partij zet zo in op de zorg als de PvdA.

GroenLinks vindt klimaat blijkbaar belangrijker. D66 en CDA komen voor andere groepen op. De VVD en GB laten het vooral over aan de markt en de lokale partijen willen op een beperkt aantal plaatselijke onderwerpen scoren

Het onderwerp waarin dit college is tekortgeschoten de afgelopen jaren; de zorg voor een goed sociaal domein, staat bij ons bovenaan op de agenda.

Wij komen op voor de grootste groep in onze gemeente; de mensen die zorg nodig hebben!

Dit is een bericht van mediapartner Renkumnieuws.nl.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Renkum

 • Renkum wil onafhankelijk onderzoek naar knelpunten bouwprojecten

  30 september 2019
  RENKUM - Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar knelpunten bij bouwprojecten in de gemeente Renkum. Daarbij moet worden gekeken naar draagvlak. Dat heeft de gemeenteraad besloten. 'Ik denk dat we echt niet kunnen ontkennen dat er in de afgelopen jaren dingen zijn misgegaan', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Eveline Vink.
 • Groen en omgeving lokt bewoners naar Renkum

  21 augustus 2019
  RENKUM - Het groen en de omgeving zijn de belangrijkste reden om in Renkum te wonen. Dat blijkt uit een enquête onder bewoners van de gemeente. 48 procent van de deelnemers gaf 'Natuur en omgeving' op als antwoord op de vraag wat de belangrijkste reden was om er te wonen.
 • Renkum stelt 250.000 euro beschikbaar voor burgerinitiatieven ondanks economische tegenvallers

  17 juli 2019
  RENKUM - De gemeente Renkum stelt 250.000 euro beschikbaar om initiatieven van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van de grond te helpen. Als initiatiefnemers fondsen kunnen vinden om zo'n project te ontwikkelen, is de gemeente bereid de andere helft te betalen.
 • Bibliotheekleden in Renkum starten petitie tegen sluiting

  03 juni 2019
  OOSTERBEEK - Sluiting van de bibliotheekvestiging in Renkum als bezuinigingsmaatregel in de gemeente is rampzalig en onaanvaardbaar. Dat vinden leden en andere gebruikers van de Renkumse bieb, die op Petities.nl een actie zijn begonnen. Als hun bibliotheek sluit, moeten ze naar Oosterbeek. 'De Renkumse bibliotheek is klein, maar heel actief', stelt actiegroep 'Renkum zonder bieb, dat kan echt niet.'
 • Papierfabriek Renkum potentiële warmtebron voor 6300 huishoudens

  23 mei 2019
  RENKUM - De papierfabriek van Renkum wordt mogelijk aangesloten op een warmtenet voor Wageningen en Renkum. Van de restwarmte die vrijkomt bij het produceren van papier, zouden 6300 woningen verwarmd kunnen worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente Nunspeet gaat fietsen verwijderen bij het station

  22 oktober 2019
  NUNSPEET - De gemeente Nunspeet gaat komende week streng controleren op fout geparkeerde fietsen bij het station. Fietsen die niet in het rek staan, worden verwijderd.
 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Vragen of klachten over het verkeer? Lochem opent verkeersspreekuur

  21 oktober 2019
  LOCHEM - Vanaf volgende maand kunnen inwoners van de gemeente Lochem tijdens het verkeersspreekuur in gesprek met de politie en de gemeente over het verkeer. Het kan gaan om vragen, problemen en klachten die met verkeer, verkeersveiligheid en parkeren te maken hebben.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.

Live nieuws

 • Gemeente Nunspeet gaat fietsen verwijderen bij het station

  22 oktober 2019
  NUNSPEET - De gemeente Nunspeet gaat komende week streng controleren op fout geparkeerde fietsen bij het station. Fietsen die niet in het rek staan, worden verwijderd.
 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie