Logo De Belofte

ARNHEM - Fractieleider van de PvdA Renkum Tom Erkens praat over de lokale politiek, de komende verkiezingen en de doelen die de PvdA gesteld heeft voor de toekomst.

Rob de Waard van mediapartner Renkumnieuws.nl ging in gesprek met Tom Erkens

Waarom bent u in de politiek gegaan?

Ik kom uit een sociaal geëngageerd katholiek gezin. Daar gold: ‘je leeft niet voor jezelf’. Mijn vader zat in de politiek voor de KVP (voorganger van het CDA).

Ik ben zelf geïnspireerd door premier Den Uyl van de PvdA in de jaren ’70.

Hoeveel leden heeft de PvdA in Renkum?

Ongeveer 150, daarmee zijn we waarschijnlijk de grootste in Renkum. We hebben veel trouwe en over het algemeen wat oudere leden, waarvan er zo’n 25 actief zijn.

Hoe is het volgens u met de lokale democratie gesteld?

Het lokale bestuur wordt steeds complexer, denk bijvoorbeeld aan de decentralisatie van de Zorg. Dit gaat over het overdragen van taken van het Rijk naar de gemeente. Dit verhoogt de druk op de gemeente.

Als gevolg hiervan moet de gemeente meer samenwerken. Een voorbeeld is ODRA; Omgevings Dienst Regio Arnhem. Een andere grote samenwerking is Connectie Arnhem, Rheden en Rozendaal. Probleem hierbij is wel dat controle door de gemeenteraad moeilijker wordt.

Voor de burgers is het soms lastig. Zij zullen voor bepaalde diensten buiten de gemeente moeten zijn. Mede hierdoor wordt de afstand tussen burger en politiek groter. Maar op andere gebieden zie je juist dat de invloed van burgers toeneemt.

Hoe bedoelt u?

De gemeenteraad heeft gezegd: we kunnen niet meer alles zelf. We moeten niet alleen samenwerken maar ook vaker de burger betrekken bij het beleid. Een goed voorbeeld is centrumplan Doorwerth van het platform Doorwerth. Het Platform vond dat er te weinig vaart werd gemaakt.

Er is toen een samenwerking, een convenant, tussen de gemeente en het platform ondertekend. Een groot deel van de planontwikkeling en het proces eromheen is toen uitgevoerd door de Centrumplangroep, binnen die afspraken met de gemeente.

Wat vindt u van de resultaten van dit college van VVD, D66, Gemeente Belangen en GroenLinks?

In totaliteit onvoldoende. Als je naar de resultaten kijkt van dit college van VVD, D66, Gemeente Belangen en GroenLinks, vinden we de resultaten behoorlijk liberaal. In tegenstelling tot vorige colleges is het coalitie akkoord overigens niet extern geëvalueerd.

Er is veel gedaan voor de bedrijven en welgestelden, maar te weinig voor kwetsbaren en de minder bedeelden. Ook sommige coalitiepartijen zijn het met ons eens dat er veel is blijven liggen op het gebied van zorg. De aanpak van de WMO en de jeugdzorg is tekortgeschoten.

Bij de zorg is teveel aandacht geweest voor de ambtelijke organisatie zelf en te weinig voor de mensen die er mee te maken hebben, zoals voor initiatieven vanuit de wijken op het gebied van zorg. Een voorbeeld hiervan is het Huis van Renkum; een particulier initiatief om midden in de wijk actief te zijn.

Het Huis biedt een plek in de wijk waar mensen terecht kunnen voor koffie, gezelligheid en een luisterend oor. Dan kom je natuurlijk ook achter de zorgbehoefte die er is. Daarmee kan je als gemeente aan de slag en voorkom je complexe en dure zorg.

PvdA wil in alle dorpen in dit soort ‘Huizen’ investeren. Weg uit het gemeentehuis en naar de mensen toe.

Wat hebben de kiezers van Renkum concreet te danken aan de PvdA in Renkum? Op welke resultaten bent u trots?

We hebben onze ideeën steeds weer onder de aandacht van de andere partijen gebracht. We hebben voortdurend geprobeerd het beleid bij te stellen en de scherpe kantjes er af te halen.

Zo hebben we een motie over armoedebestrijding onder de jeugd ingediend. Die motie is door hele raad aangenomen. Dat is door de verantwoordelijke wethouder Ruwhof ook goed uitgevoerd.

Met welke resultaten bent u niet blij?

Dat deze coalitie geld uit het Reserve Sociaal Domein (een potje dat we van het rijk gekregen hebben om te investeren in het sociale domein) heeft gebruikt voor andere dan sociale doeleinden. Voor groen, voor Renkum Centrum en voor het voetbal.

En dat die reserve op voorstel van de VVD wordt gebruikt om tekorten op de begroting aan te vullen. Financiële degelijkheid ten koste van sociaal beleid. Een poging van ons om hier een einde aan te maken leverde veel discussie op tussen GroenLinks en de rest van de coalitie, maar is jammer genoeg niet geslaagd.

Wie zijn jullie voornaamste concurrenten 21 maart en hoe pakken jullie de campagne aan?

Alle partijen, zowel de landelijke als de lokale. Maar vooral de niet-stemmende kiezer is een concurrent. Die stem gaat verloren.

Ons werk speelt zich niet alleen af in de gemeenteraad, maar vooral ook in de Renkumse samenleving. Niet alleen rond de verkiezingen, maar continue de afgelopen jaren zoals met ons Ombudsteam (06-44915026). Een team dat mensen kunnen bellen als zij bijvoorbeeld zorgvragen hebben.

We zullen met name in de wijken met kwetsbaren en lage inkomens actief zijn, minder in de villawijken.

Op welke punten liggen de accenten, waar zet de PvdA op in?

Zorg, Zorg, Zorg! Drempels weg, mensen opzoeken in de wijken, gemeentehuis uit. In ons verkiezingsprogramma staan echt heel concrete maatregelen.

Bijvoorbeeld over eenzaamheidsbestrijding. Heel belangrijk! Op een door Vivare georganiseerde bijeenkomst in Renkum bleek dat het percentage kwetsbare, eenzame en arme mensen in alle dorpen gaat stijgen. Zelfs in het ‘jonge dorp’ Renkum..

Waarom is de PvdA dan een betere keuze dan de andere partijen?

Wij willen van binnen naar buiten, het gemeentehuis uit en de wijken in. Zorg voor de Zorg, dat je buiten op de plekken bent waar de problemen spelen. Geen partij zet zo in op de zorg als de PvdA.

GroenLinks vindt klimaat blijkbaar belangrijker. D66 en CDA komen voor andere groepen op. De VVD en GB laten het vooral over aan de markt en de lokale partijen willen op een beperkt aantal plaatselijke onderwerpen scoren

Het onderwerp waarin dit college is tekortgeschoten de afgelopen jaren; de zorg voor een goed sociaal domein, staat bij ons bovenaan op de agenda.

Wij komen op voor de grootste groep in onze gemeente; de mensen die zorg nodig hebben!

Dit is een bericht van mediapartner Renkumnieuws.nl.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Renkum

 • Renkum stelt 250.000 euro beschikbaar voor burgerinitiatieven ondanks economische tegenvallers

  17 juli 2019
  RENKUM - De gemeente Renkum stelt 250.000 euro beschikbaar om initiatieven van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van de grond te helpen. Als initiatiefnemers fondsen kunnen vinden om zo'n project te ontwikkelen, is de gemeente bereid de andere helft te betalen.
 • Papierfabriek Renkum potentiële warmtebron voor 6300 huishoudens

  23 mei 2019
  RENKUM - De papierfabriek van Renkum wordt mogelijk aangesloten op een warmtenet voor Wageningen en Renkum. Van de restwarmte die vrijkomt bij het produceren van papier, zouden 6300 woningen verwarmd kunnen worden.
 • Renkumer bepaalt zelf hoe het klimaat verbeterd wordt

  05 februari 2019
  RENKUM - De gemeente Renkum gaat aan zogeheten 'klimaattafels' brainstormen met inwoners en organisaties om samen te bepalen hoe zij Renkum duurzamer kunnen maken. De gemeente laat weten dat de plannen die voortvloeien uit deze gesprekken de komende jaren de basis van het Renkumse klimaatbeleid zullen vormen.
 • Wonen: welke beloftes doet Renkum?

  04 juni 2018
  LICHTENVOORDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
 • Lokaal: welke beloftes doet Renkum?

  04 juni 2018
  LICHTENVOORDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend