Logo De Belofte

ERMELO - De verkiezingskaravaan stond maandag nog altijd op de Noord-Veluwe. Samen met VeluweFM verzorgden wij de uitzending in Ermelo, op Scholengemeenschap Groevenbeek. Dat deden we samen met leerlingen van die school.

De lokale omroep VeluweFM was dit weekend al in Putten en Harderwijk. Deze maandag sloot de zender hun tocht door Gelderland af met de uitzending in Ermelo. Drie leerlingen van het Groevenbeek namen de uitzending voor hun rekening.

De uitzending hier als SoundCloud terug te luisteren:

De bus stond maandag in Ermelo, bij Scholengemeenschap Groevenbeek

Gezamenlijk bespraken de leerlingen en hun gasten issues uit de regio en gingen zij in gesprek met politici. We trapten af met het onderwerp 'de jongerenraad' en het belang van de stem van de jeugd in de politiek.

Lees het terug:

Onder meer de zondagsrust en de 24-uurs economie kwamen aan bod, in gesprek met Sarath Hamstra van het CDA en Bart van der Knaap van Burgerbelangen.

Waarom zou Ermelo wel of niet mee moeten doen aan een koopzondag? Wat Hamstra en zijn partij betreft, moet de zondag als rustdag bewaard blijven.

Van der Knaap van Burgerbelangen staat er wat genuanceerder in. Hij wil recreatie de mogelijkheid geven en voor supermarkten naar een meer gespreid model kijken, een 'Ermelo's model'. Maar dan is er dus geen rustmoment voor de lokale middenstand, betoogt Hamstra.

Daarna ging het over de bouw: goedkope woningbouw realiseren en minder luisteren naar de projectontwikkelaars, dat wil Gemeentebelangen. En in navolging daarop: Ermelo duurzamer. Hamstra: 'We hebben op diverse plekken zonnepanelen geplaatst en het nieuwe zwembad Calluna wordt helemaal klimaatneutraal. Ook moeten we afspraken met woningbouwcoöperaties maken en kijken wat de burger zelf kan doen.'

Hamstra aan het woord tijdens de uitzending:

Van der Knaap beaamt dat en wil meer doen aan zonne-energie opvangen. Daarbij wil hij gasloos bouwen, dus geen gasaansluitingen in nieuwe woningen meer. Wat wind-energie betreft wil zijn partij geen grootschalige windparken. Maar wél kijken waar dit in de regio goed kan, in samenwerking met andere gemeenten.

En zo ziet het eruit rond de bus:

Na Hamstra en Van der Knaap schoof aan: Henk Kraaij van Gelovig Democratische Unie (GDU), die sprak over de vakantieparken en het wonen in in de gemeente Ermelo, waarna verschillende docenten van het Groevenbeek aanschoven en vertelden over hun werk, de politiek en hoe jeugd te motiveren om zich in te zetten voor de maatschappij.

Twee van de jeugdige presentatoren trokken de school in en vroegen de leerlingen wat zij zouden stemmen. Op wie stemmen zij? Veel leerlingen zijn er nog niet uit.

Kijk hier voor de route die de Gelderland Stemt-karavaan aflegt door Gelderland

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Ermelo

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie